Goed ademhalen is de bewezen manier om echt te ontspannen
Tegen de tijd dat je dit leest heb je er al een paar honderd miljoen ademteugen op zitten. Niet dat je er erg in had, het is gelukkig een van de weinige zaken in het leven waar de meeste mensen zich geen zorgen over hoeven te maken. Maar is dat wel zo?
Minstens 10 procent van de gezonde mensen ademt verkeerd, vertelde adem- en ontspanningstherapeut Eveline Kempenaar onlangs in de Volkskrant. Dat is niet direct problematisch, want je krijgt hoe dan ook de zuurstof binnen die je nodig hebt, benadrukt ze direct. ‘Maar het kan met minder moeite, meer ontspannen. We zijn allemaal tegenwoordig wel erg druk in ons hoofd. En dan ga je automatisch sneller ademen.’ Of wat dacht je van de momenten waarop je zo geconcentreerd een mail typt, of schrikt van de uitkomst van een rapport, dat je je opeens realiseert dat je helemaal niet ademt? (Loopbaancoach praktijk)
Voel je je vaak onrustig? Slaap je dikwijls slecht en kun je sowieso moeilijk ontspannen? Heb je problemen met je spijsvertering? Zitten je schouders en je nek altijd vast? Dan bestaat er een kans dat ook jij verkeerd ademt, aldus ademcoach Rob Koning oftewel Mr. Breath in zijn gelijknamige boek. Tel je aantal ademhalingen per minuut maar eens. Als dat er meer dan tien zijn, zit je eigenlijk al te hoog. Ons oerbrein denkt dan dat er gevaar is en activeert onze interne vecht- of vluchtreactie waarbij ons systeem op volle toeren draait – het tegenovergestelde van een ontspannen toestand. Al snel kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij je snellere ademhaling deze gespannen gevoelens in stand houdt en bijdraagt aan chronische stress. (Loopbaancoach praktijk)
De afstandsbediening
Maar andersom werkt het ook, legt Koning uit. Hij noemt ademhaling in feite de afstandsbediening van ons autonome zenuwstelsel, waar onder meer onze spijsvertering en hartslag onder vallen. Door rustiger te gaan ademen, laat je je oerbrein en lichaam weten dat er niks aan de hand is. ‘Dit kalmeert direct alle lichaamsfuncties. Je hartslag gaat omlaag en daardoor gaat je bloeddruk ook omlaag. Dit heeft effect op de andere systemen, zoals spijsvertering, stofwisseling en bloedsomloop.’ Span je je niet in en ben je dus in rust, dan kun je prima volstaan met vier tot acht ademhalingen per minuut. (Loopbaancoach praktijk)
Een ontspannen lichaam werkt door op je geestelijke gesteldheid, dus ook geestelijk kalmeer je, vervolgt de ademcoach. ‘Met een kalmere geest zonder al te veel ruis kun je je beter concentreren en heb je meer aandacht voor wat je aan het doen bent. Ook ben je in staat met meer afstand naar de dingen te kijken zoals ze werkelijk zijn, zonder de ruis of de verhalen. Daardoor kun je beter hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden.’ Bewust ademhalen is wat hem betreft het meest logische medicijn voor de consequenties van onze steeds drukker wordende wereld. (Loopbaancoach praktijk)
Hillary Clinton
Diep en rustig ademhalen, door je neus en vanuit je buik, in plaats van door je mond en oppervlakkig vanuit de borst, blijkt een effectief middel tegen stressgevoelens, zo wijst de ene na de andere wetenschappelijke studie uit. Ook slapeloosheid, slaapproblemen, verslavingen en hoofdpijn kunnen sterk worden verlicht door bewuster met je ademhaling om te gaan. Of wat dacht je van de ayurvedische pranayama-oefening, waarbij je door het ene neusgat inademt en door de andere weer uitademt, en andersom, die Hillary Clinton succesvol toepaste om haar verkiezingsnederlaag te verwerken? (Loopbaancoach praktijk)
Ongetwijfeld ken je ook de populaire iceman Wim Hof, die meent door middel van zijn sessies je weerstand te verbeteren. In de Nederlandse gezondheidszorg bestaat veel animo voor de wetenschappelijk onderbouwde Methode van Dixhoorn, opgezet door medisch onderzoeker Jan van Dixhoorn, die al sinds de jaren tachtig onderzoek doet naar het heilzame effect van adem- en ontspanningstherapie op hartpatiënten. Volgens ademcoach Rob Koning kun je met een beetje extra aandacht al een heel eind komen. Welke methode je gebruikt, maakt misschien ook helemaal niet zo uit, als je je voor de verandering maar eens bewust bent van het feit dát je ademt. (Loopbaancoach praktijk)
Bron: Intermediair
Persoonlijke en loopbaancoach praktijk
Wil je iets veranderen, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Of wil je onderzoeken wat een goede vervolgstap is in jouw loopbaan? Ga dan aan de slag in een coach traject. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier hoe starters hun baankansen vergroten.