Met deze 6 handige tips word je een pro in thuiswerken

De maatregelen zijn weer aangescherpt. Dat betekent weer (meer) thuiswerken. Hoe ga jij er mee om? Vind je het heel vervelend, mis je jouw collega’s, de reuring en de afwisseling? Of kan je er wel aan wennen en mag thuiswerken voor jou wel de nieuwe norm worden?

Voor degene die er nog niet aan kan wennen, hieronder nog wat tips. Wellicht helpen ze het werkplezier te vergroten en stimuleert het je effectiviteit.

1. Kleed jezelf aan. Lose your pyjamas! De weg van je bed naar je laptop is enorm kort als je thuiswerkt. De verleiding om in je pyjama achter je laptop te kruipen is groot. Maar onthoud: als je jezelf aankleed, dan verkeer je in de werksfeer i.p.v. chillsfeer. En voor thuiswerkers die liever gewoon in joggingpak blijven: trek dan in ieder geval je schoenen aan. Ga ook gewoon aan een bureau of eettafel zitten en lig niet op de bank of bed. (loopbaan plannen)

2. Maak een planning. Stel aan het begin van de dag realistische doelen. Noteer ze op je to-do lijst en streep af als je een taak hebt afgerond. Dat geeft een voldaan gevoel! Dat geldt trouwens ook gewoon voor een normale werkdag op kantoor, maar bij thuiswerken helpt een to-do lijst ook goed bij het afronden van je werk. Thuiswerkers hebben soms moeite de dag af te sluiten en blijven nog tot laat doorwerken. To-do’s af? Computer uit!

3. Plan pauzes. Een veelgehoorde valkuil voor thuiswerken is de alom aanwezige afleiding. Maar heb je thuis echt meer afleiding dan op je werk? Ook daar loop je weleens heen en weer naar het koffieapparaat of je collega’s voor een praatje. Plan thuis 2 á 3 korte pauzes voor afleiding in. Reserveer 10 minuten voor bijvoorbeeld een huishoudelijke taak en zorg dat je je houdt aan tijd die je plant voor het ophangen van je was of het uitruimen van de vaatwasser. Daarna kun je weer met frisse moed verder! (loopbaan plannen)

4. Kies blokken productiviteit. Natuurlijk ben je altijd bereikbaar, maar zet gedurende enkele blokken van productiviteit je notificaties van email en whatsapp uit. Hiermee zorg je ervoor dat je lekker in de flow blijft werken en je je concentratie kan vasthouden.

5. Zorg dat je bij alle documenten kan. Het creëren van een fijne werkplek thuis is noodzakelijk om goed te kunnen werken. Denk aan een bureaustoel, maar ook aan de toegang tot documenten. Check voordat je thuiswerkt de VPN- of cloud verbinding.

6. Maak afspraken met je gezin of huisgenoten. Fijn dat je thuis bent, maar dat betekent niet dat je voor je kids kan zorgen of uitgebreid met je huisgenoot kan Netflixen. Maak voordat je thuiswerkt afspraken met degene die ook thuis zijn, zodat je niet onnodig gestoord wordt.

Bron: Monsterboard

Je loopbaan plannen

Zit je niet meer op je plek? Of nog wel, maar wil je in de stap maken in de toekomst in jouw organisatie, maar weet je niet welke? Of wil je effectiever werken en minder stress ervaren? Ga dan aan de slag in een coach traject. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier over het gratis ontwikkeladvies per december 2020.

loopbaan plannen