Kiezen, hoe durf en doe ik dat? Loopbaan begeleiding

‘Ik weet niet wat ik wil.’ Ik hoor het met grote regelmaat, zowel bij loopbaan begeleiding en advies als bij studiekeuze trajecten. Wanneer ik een intake doe met mijn klanten wil ik graag weten waar ze behoeften aan hebben. Waar ben je echt mee geholpen? Wat weet je al, wat niet, hoe ben je gekomen waar je nu bent en waar liep je tegenaan. Vaak wil iemand weten waar hij of zij goed in is, ontdekken welke talenten ze hebben en in welke omgeving ze met deze talenten het beste aan de slag kunnen. Om hierachter te komen is het belangrijk dat je kunt kiezen, maar soms is kiezen juist het grootste probleem.

Loopbaan begeleiding en advies

Het kan goed zijn dat je eigenlijk zoekt naar een antwoord of bevestiging. Dat de wens die je altijd voor je hield eigenlijk de keuze is die perfect bij je past. Maar wat als je kiest, kiest voor de optie met risico’s? Wat gebeurt er als je de stap durft te wagen? En, minstens zo belangrijk, wat als je de stap niet durft te wagen. Veel mensen laten zich leiden door wat anderen vinden, en dat wordt het nog moeilijker. Het kan ook zijn dat je de laatste jaren met van alles bezig bent geweest en daarin voorbij bent gegaan aan waar eigenlijk jouw behoeften en talenten liggen. Want wanneer is het juiste moment? Wanneer ben jij zelf belangrijk genoeg om eens bij stil te staan? (loopbaan begeleiding en advies)

Kiezen voor jezelf

Kiezen voor jezelf en autonoom keuzes maken is moeilijker dan je denkt. Er zijn heel veel factoren die jouw keuze in de weg kunnen zitten; twijfel, kostwinnaar zijn, je gezin, de mening van vrienden, familie en je partner. Iedereen heeft wel een mening. Wat doe jij daarmee? Durf je autonoom te zijn? Te kiezen voor wat jij echt wilt? Wanneer je kiezen lastig vindt, is het belangrijk te ontdekken waarom je dat lastig vindt. Het kan zijn dat je bang bent om fouten te maken of misschien wil je mensen niet afvallen. Ook de mening van anderen kan je remmen in het maken van keuzes. Wanneer je je belemmeringen tackled kom je er misschien wel achter dat je eigenlijk heel goed keuzes kunt maken. (loopbaan begeleiding en advies)

Waar ligt jouw talent

Om te ontdekken waarom je twijfelt is het belangrijk om echt te gaan ontdekken wie jij bent. Wat vind jij belangrijk, welke waarden wil je terug zien in jouw werk en leven? Wil je iets betekenen voor anderen, nuttig zijn? En kan dat nu in jouw werk? Wanneer dat niet kan, dan kan je werk nutteloos voelen. Het kan zijn dat geld de enige reden is waarom jij ’s ochtends nog je bed uit komt. Ook is het belangrijk te onderzoeken waar jij goed in bent. Waar liggen jouw behoeften en aanleg? En wat heb je inmiddels opgepakt en uitgebouwd tot een goed ontwikkelde competentie. Daar waar de behoefte van de wereld en jouw talent elkaar kruisen ligt jouw roeping. Zorg dat je in beeld krijgt waar jouw talent ligt, zodat je energie krijg van je baan, met passie bezig bent en om die redenen ’s ochtends op wilt staan. (loopbaan begeleiding en advies)

Loopbaan begeleiding en advies

Wil je aan de slag met jouw loopbaan en wil je daarbij graag ondersteund worden? Soms heb je behoefte aan loopbaan begeleiding en advies. Een coach traject kan je helpen om te ontdekken wat bij jou past. Door te reflecteren leer je jezelf kennen. In een traject werk je aan jouw doel, bijvoorbeeld keuzes maken. Zodat je na dit traject in staat bent autonoom keuzes te maken, met kennis en vertrouwen in jezelf. Wil je meer weten over de coach trajecten bij CoachPraktijk Twente? Neem gerust contact op. Een kennismakingsgesprek is geheel kosteloos en vrijblijvend. Je bent van harte welkom.

Meer lezen? Lees hier hoe je in 1 sessie je talent ontdekt!

Coachpraktijk Twente kan je volgen op Instagram!

Loopbaan begeleiding en advies