Slim omgaan met onzekere situaties

(lifestylecoach) Je weet niet wat de toekomst zal brengen. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om je op dit moment zekerder te voelen in onzekere tijden. (lifestylecoach)

“The only thing you sometimes have control
over is perspective. You don’t have control
over your situation. But you have a choice
about how you view it.”

Chris Pine

1. Zie dat de toekomst niet bestaat

De toekomst, waar vind je die? Precies – de toekomst bestaat uitsluitend in je gedachten. Je denkt aan straks, aan morgen, aan volgende week – en je ziet in gedachten al helemaal voor je hoe de toekomst er mogelijk uit zal zien.

Maar de werkelijkheid is dat de toekomst niet bestaat en nooit bestaan heeft. Het zijn altijd alleen gedachten, meer niet.

Het enige dat bestaat is nu. En nu, in dit moment, ervaar je gedachten. Dat is de realiteit. En die gedachten zijn niet waar en vaak ook erg onrealistisch. In onzekere situaties is het daarom extra slim om je aandacht zoveel mogelijk in het hier en nu te houden. (lifestylecoach)

2. Heb een beetje vertrouwen in jezelf (lifestylecoach)

Oké – dus de toekomst is een illusie in je hoofd. Prima. Maar dat wil niet zeggen dat je je niet wilt voorbereiden. Want ooit zal het moment aanbreken waar je je nu zorgen om maakt. En die gedachte maakt je onrustig.

Dus wat kun je doen? Om te beginnen kun je een beetje vertrouwen in jezelf hebben. Je wilt beseffen dat je prima capabel bent om de situatie goed aan te pakken als het zover is. Je kunt erop vertrouwen dat je in dat moment weet wat je moet doen.

Vaak repeteren we dagenlang in ons hoofd hoe we zullen reageren in bepaalde situaties. We bedenken wat we zullen zeggen en hoe we ons zullen voelen. En we hebben het gevoel dat dit een nuttige bezigheid is. (lifestylecoach)

In werkelijkheid is al dat gepieker juist de oorzaak van de stress die je voelt. Je maakt je dan al weken druk in gedachten, en vervolgens blijken al die gedachten compleet onnodig te zijn geweest omdat de realiteit anders toch uitpakt.

Geef jezelf de vrijheid om te stoppen met het gepieker. Als je merkt dat je verwikkeld raakt in dit soort gedachten, verplaats je aandacht dan bijvoorbeeld naar je ademhaling. Alles wat je aandacht geeft groeit. En door je aandacht te verplaatsen worden die piekergedachten minder sterk. Vertrouw erop dat je toekomstige wel weet wat er moet gebeuren, en gun jezelf nu rust. (lifestylecoach)

3. Werk de ellendigste situaties uit

Naast je aandacht verplaatsen kun je je negatieve gedachten en onzekerheden ook gebruiken om rust te vinden.

Hoe? Door scenario’s te ontwikkelen en je voor te bereiden op onwenselijke uitkomsten. Bijvoorbeeld:

  • Als blijkt dat mijn arbeidscontract niet verlengd wordt, dan zijn dit de stappen die ik ga zetten om de situatie beter te maken.
  • Mocht ik inderdaad slecht nieuws krijgen van de dokter, dan geef ik mezelf de ruimte om het te verwerken en daarna ga ik gewoon doen wat ik kan doen. Dan ga ik dit boek lezen, praten met deze mensen, deze zaken regelen en deze aanpassing maken in mijn levensstijl. (lifestylecoach)
  • Stel dat het echt niet lukt om zwanger te worden op deze manier, dan ga ik deze opties onderzoeken.
  • Als blijkt dat ik toch terugval in dat gedrag, dan ga ik deze stappen zetten.
  • Als mijn product slecht blijkt te verkopen dan kan ik dit doen om de situatie beter te maken.
  • Mocht dit plan niet werken dan kan ik altijd nog dit en dit proberen.

Je kunt je angsten en onzekerheden gebruiken als inspiratiebron voor een plan B. Dit geeft je een gevoel van zekerheid in een onzekere situatie. Want als blijkt dat de realiteit uitpakt op een manier die je bestempelt als onwenselijk, dan heb je toch nog opties om constructief met de situatie om te gaan. (lifestylecoach)

4. Durf de controle los te laten (lifestylecoach)

Je hebt verrassend weinig controle over het leven. Hoe harder we werken om deze realiteit te negeren, des te meer stress we ervaren.

Ik kan van alles vinden over hoe het leven zou moeten zijn, maar als het leven niet zo blijkt te zijn dan ervaar ik stress. (lifestylecoach)

En dat is precies hoe het meestal werkt:

  • Jij vindt dat je zoon zijn sokken zou moeten oprapen. Maar hij doet het niet, dus jij ervaart frustratie.
  • Je vindt dat je niet ziek zou moeten zijn, maar je bént wel ziek. Hierdoor ervaar je stress.
  • Je hebt besloten dat je contract wél verlengd zou moeten worden, maar het wordt niet verlengd. Het is die gedachte die je gestrest maakt.
  • Je kunt proberen om je familie te veranderen maar in werkelijkheid gedragen ze zich blijkbaar zoals ze zich gedragen – ook als dat jou stress oplevert. (lifestylecoach)

Het leven doet blijkbaar wat het doet. Ook als jij vindt dat het anders zou moeten zijn. En dat is een waardevol inzicht. Want het drama speelt zich altijd af in je hoofd. Jij vindt dat de realiteit A zou moeten zijn, maar de realiteit is B. En daar kun je niets aan veranderen.

Je kunt je ertegen verzetten – waardoor je alleen jezelf gestrest maakt. Of je kunt het accepteren en het gebruiken als een uitgangspunt voor je volgende stap.

Als je de realiteit steeds gebruikt als uitgangspunt, zonder er constant van alles van te vinden, heb je veel minder reden om je druk te maken om onzekere situaties. Want het gebeurt zoals het gebeurt – zeker in onzekere situaties waar jij beperkte controle hebt. Want als je er controle over had, dan zou je je er niet onzeker over voelen. (lifestylecoach)

”Ik kan niet bepalen of mijn contract wel of niet verlengd wordt, ik kan wel bepalen hoe ik ermee omga.”

Controle loslaten voelt spannend. Totdat je beseft dat je vrijwel nooit de controle loslaat, maar slechts je illusie van controle. En als je daar beter in wordt, leer je surfen op de eb en vloed van je leven. Dan voelt je leven moeiteloos en prettig. (lifestylecoach)

Bron: SoChicken

Lifestylecoach

Ben je ergens niet tevreden over? Of wil je iets veranderen en kan je daar wel een lifestylecoach bij gebruiken? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. (lifestylecoach)
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.
lifestylecoach
Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over omgaan met stress.