5 tips om sneller nieuwe dingen te leren

(lifecoaching omgeving Twente) De wereld staat niet stil en net daarom is het belangrijk dat je je skills blijft perfectioneren. Niet alleen voor je baas, maar evengoed voor je eigen geluk en ontwikkeling. Hoe pak je dat best aan zonder het jezelf té moeilijk te maken? 5 tips!

De één is een krak in multitasken, iemand anders denkt dan weer als geen ander out of the box. Iedereen heeft zo zijn eigen talenten, al verwacht een werkgever tegenwoordig dat je een manusje van alles bent. Het is dan ook ontzettend belangrijk om je skills continu bij te schaven en indien nodig zelfs nieuwe vaardigheden te leren.

Klinkt dat beangstigend? Geen zorgen, want een nieuwe vaardigheid aanleren, kan sneller dan je denkt. Met een beetje planning, gezond verstand en doorzettingsvermogen slaag je al snel in je opzet. De volgende 5 stappen kunnen je hierbij helpen. (lifecoaching omgeving Twente)

1. Wat wil je bereiken?
Denk goed na over wat je wilt doen en wat daarvoor nodig is. Hoef je niet per se de beste verkooppraatjes te verzinnen, maar is het al genoeg om een verhaal helder te kunnen vertellen? Misschien ben je al een organisatorisch talent maar wil je nóg beter worden in wat je doet om zo hogerop te geraken? Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, is het niet alleen gemakkelijker om de weg daar naartoe uit te stippelen, maar ook om gemotiveerd te blijven.

2. Verdeel de vaardigheid in kleine stukjes
De meeste ‘skills’ zijn eigenlijk bundels van kleinere ‘subvaardigheden’ die gecombineerd worden. Een bepaalde vaardigheid ontmantelen in beheersbare onderdelen maakt het oefenen ervan minder intimiderend en zorgt ervoor dat je stap voor stap bepaalde ‘subskills’ onder controle krijgt. (lifecoaching omgeving Twente)

3. Doe voldoende onderzoek
Zoek uit wat de beste manier is om die ene vaardigheid te beheersen. Tijdens je research zullen de belangrijkste technieken en ideeën al snel opduiken, zodat je deze in de praktijk kan omzetten. Je kunt natuurlijk ook altijd een cursus of een opleiding volgen, waarbij je rekent op de kennisoverdracht van een expert. Vergeet niet om je baas te informeren over je plannen, wie weet kun je op kosten van het bedrijf een cursus volgen. Een werkgever heeft er veel voor over om breed inzetbare werknemers in het team te houden.
Maak er alleszins snel werk van, want hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je het gaat uitstellen. Kortom: maak je handen zo snel mogelijk vuil! (lifecoaching omgeving Twente)

4. Schakel barrières uit
Hoe meer moeite het kost om iets te oefenen, hoe kleiner de kans dat je gaat volhouden. Elimineer alle mogelijke afleidingen in je omgeving en zorg ervoor dat je de cruciale hulpmiddelen binnen handbereik hebt. (lifecoaching omgeving Twente)

5. Oefen een twintigtal uren
Stop niet totdat je je doel bereikt hebt. En oefen ten minste 20 uren op die ene ‘skill’. Bijvoorbeeld 40 minuten per dag gedurende een maand. Dit helpt je om door te zetten na frustraties die ongetwijfeld zullen opduiken. Je kunt misschien ook eens navragen of je elke week minstens één dag stage mag lopen op een andere afdeling binnen het bedrijf. Het moet dan wel een plek zijn waar die vaardigheid écht nodig is.
Skills ontwikkel je het best in de praktijk. Vind je een inzet van 20 uur of een stage te veel moeite? Dan is die vaardigheid op dit moment gewoonweg niet belangrijk genoeg voor jou en kan je je beter toeleggen op iets anders.
Gebrek aan discipline? Klop dan eens aan bij een coach. Die helpt je niet alleen om je skills op punt te stellen, maar geeft je ook inzichten in je sterktes en eventuele struikelblokken. (bron: Jobat) (lifecoaching omgeving Twente)

Lifecoaching omgeving Twente

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Start een coachtraject! Wil je meer weten over coaching of onze mogelijkheden? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier over het gratis ontwikkeladvies.

lifecoaching omgeving Twente