Kan jij vergeven?

Vergeven is goed voor je ziel én voor je gezondheid. Het is ‘ja’ zeggen op alles wat het leven geeft, ook als er een ‘nee’ gekomen is op iets wat je graag had willen hebben. Daar is moed voor nodig. In dit bericht een opdracht die afkomstig is uit Je kunt je leven helen, werkboek van Louise Hay. Deze opdracht is bedoeld om je vergevingsgezindheid te vergroten. Als je eraan begint, neem er dan de rust en de tijd voor, want hij kan veel impact op je hebben. (life coaching twente)

Zelfonderzoek

Herken je deze gedachten over vergeven? Zet een kruisje bij de gedachten die jij ook hebt.

 • Ik vergeef hem/haar nooit.
 • Ik kan hem/haar niet vergeven wat hij/zij me heeft aangedaan.
 • Hij/zij heeft mijn leven verwoest.
 • Hij/zij heeft het met opzet gedaan.
 • Hij/zij heeft me verschrikkelijk gekwetst toen ik te klein was om daar tegen in opstand te kunnen komen.
 • Eerst moeten ze hun verontschuldigingen aanbieden.
 • Zolang ik wrok koester ben ik veilig.
 • Vergeven is iets voor slappelingen.
 • Ik heb gelijk en zij niet.
 • Het is allemaal de schuld van mijn ouders.
 • Ik hoef niemand te vergeven. (life coaching twente)

Welke uitspraken komen je bekend voor? Vergeven is iets waar iedereen moeite mee heeft. We zullen allemaal werk moeten verzetten om te vergeven. Als iemand moeite heeft om van zichzelf te houden, dient hij/zij te vergeven om verder te kunnen. Als we vergeven openen we ons hart en kunnen we van onszelf gaan houden. We lopen vaak jarenlang rond met wrok. We zijn verontwaardigd omdat hij/zij ons iets heeft aangedaan. Onze wrok en onze verontwaardiging kunnen ons dan gevangen houden. We hebben gelijk maar zijn niet gelukkig. Ik hoor je zeggen: “Jij weet niet wat ze me hebben aangedaan. Het is onvergeeflijk.” Als we niet bereid zijn om te vergeven doen we onszelf iets vreselijks aan. Verbitterd zijn is zoiets als elke dag een lepeltje vergif slikken. Je raakt steeds meer verbitterd en daar ben je zelf de dupe van. Je kunt onmogelijk gezond en vrij zijn als je je vastklampt aan het verleden. Wat gebeurd is, is gebeurd. Inderdaad, ze hebben zich misdragen. Maar het is voorbij. Sommige mensen denken dat vergeven hetzelfde is als slecht gedrag goedkeuren, maar dat is niet zo. Als we inzien dat iedereen altijd zijn uiterste best doet, hebben we een van de belangrijkste spirituele lessen geleerd. (life coaching twente)

Opdracht met een spiegel

Ga voor een spiegel staan en kijk jezelf in de ogen. Zeg vol overtuiging: “Ik ben bereid om te vergeven!” Doe dit een aantal malen.

Wat denk je? Verzet je je? Zit je vast? Of sta je open en ben je hiertoe bereid?

Let op je gedachten. Veroordeel ze niet. Adem een aantal malen diep in. Doe de oefening nogmaals. Gaat het nu anders? (life coaching twente)

Nog een opdracht

Geef jezelf alle tijd voor deze oefening. Doe haar zo vaak je wilt. We hebben allemaal heel wat te vergeven. Doe je ogen dicht en haal een aantal malen diep adem. Denk aan al die mensen die je hebben gekwetst. Zie ze voor je. Doe je ogen nu open en praat met een van deze mensen. Zeg iets als: “Je hebt me diep gekwetst. Maar ik wil me niet langer door het verleden laten weerhouden. Ik ben bereid om je te vergeven.” Adem diep in en zeg: “Ik vergeef je en schenk je de vrijheid.” Adem nogmaals diep in en zeg: “Je bent vrij en ik ben ook vrij.” Hoe voel je je? Misschien voel je weerstand. Misschien weet je precies wat je wilt. Als je weerstand voelt, adem je diep in en je zegt: “Ik ben bereid om al mijn weerstand los te laten.”. (life coaching twente)

Misschien kun je vandaag een aantal mensen vergeven, misschien ook maar één persoon. Dat maakt niet uit. Je doet deze oefening op een volmaakte manier, hoe je haar ook doet. Vergeven lijkt vaak op het afpellen van de verschillende lagen van een ui. Als je teveel moet huilen leg je de ui een dag weg. Je kunt altijd weer verder gaan en nog een laag afpellen. Breng waardering op voor jezelf omdat je bereid bent om deze oefening te gaan doen. (life coaching twente)

Affirmatie

Kijk nog eens naar de lijst van het zelfonderzoek. Welke gedachten herken je het meest bij jezelf? Hieronder vind je bij elke gedachte een affirmatie die je helpt om te vergeven. Zeg de affirmatie die staat bij de voor jou meest herkenbare gedachte dagelijks hardop tegen jezelf. Maak het uitspreken van de affirmatie tot een vast onderdeel van je dagelijkse bezigheden. Doe deze affirmaties terwijl je autorijdt, als je ’s morgens je tanden poetst en wanneer je in de spiegel kijkt. Doe ze telkens wanneer je een van deze negatieve gedachten denkt. (life coaching twente)

Als je het volgende denkt: Affirmeer dan:
Ik vergeef hem/haar nooit. Dit is een nieuw moment. Ik mag nu loslaten.
Ik kan hem/haar niet vergeven wat hij/zij me heeft aangedaan. Ik vergeef hem/haar, of hij/zij het nu verdient of niet. Ik ben bereid om mijn beperkingen te overstijgen.
Hij/zij heeft mijn leven verwoest. Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn leven. Ik ben vrij.
Hij/zij heeft het met opzet gedaan. Hij/zij deed zijn uiterste best. Hij/zij kon het niet beter doen, omdat hij/zij op dat moment niet meer begrip, inzicht en kennis had.
Hij/zij heeft me verschrikkelijk gekwetst toen ik te klein was om daar tegen in opstand te kunnen komen. (life coaching twente) Ik ben nu een volwassen persoon. Liefdevol neem ik de zorg op me voor mijn innerlijke kind. (life coaching twente)
Eerst moeten ze hun verontschuldigingen aanbieden. Mijn spirituele groei is niet afhankelijk van andere mensen.
Zolang ik wrok koester ben ik veilig. Ik ontsla mezelf uit de gevangenis. Ik ben veilig en vrij.
Vergeven is iets voor slappelingen. Vergeven en loslaten is een teken van kracht.
Ik heb gelijk en zij niet. Gelijk hebben bestaat niet. Ik laat mijn oordelen los.
Het is allemaal de schuld van mijn ouders. Mijn ouders behandelden me zoals zij zelf behandeld zijn. Ik vergeef ze. Ik vergeef hun ouders ook.
Ik hoef niemand te vergeven. Ik weiger mezelf te beperken. Ik ben altijd bereid een volgende stap te zetten.

Life coaching Twente

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een leven en werk coach (personal coaching, loopbaan coaching). In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doet wat je doet, ontdekt je drijfveren en talenten en je kunt (betere) keuzes maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (life coaching twente)

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

life coaching twente

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over post holiday blues.