Hoe lukt het die goede voornemens wel vol te houden?

(Hulp coach loopbaan) Ben je dit jaar vol goede moed van start gegaan met jouw goede voornemens? Maar blijkt het volhouden lastiger dan gedacht? Je bent niet de enige, van de meeste goede voornemens komt niets terecht. Wat kan je nou doen om goede voornemens wel te laten slagen?

1. Kies een richting voor je nieuwe jaar

Kies een thema of richting (voor het nieuwe jaar). Het is de wegwijzer die je helpt bepalen in welke richting jij je wilt bewegen.

Kies dus niet om drie keer per week te gaan sporten, maar kies eerder voor het thema energie of goed voor mezelf zorgen. Dát is waar je beter in wilt worden het komende jaar. Vervolgens is vaker sporten daar één uiting van. Wanneer je een richting kiest kun je gedurende het jaar blijven bijsturen zonder te falen. Het zorgt ervoor dat je je aandacht kunt vasthouden op wat je belangrijk vindt, terwijl je jezelf ook de ruimte geeft om te experimenteren. (Hulp coach loopbaan

Dat leeft een stuk natuurlijker dan jezelf dwingen om vijf keer per week in de sportschool te staan. 

2. Houd je doelen dicht bij jezelf

Je hebt niet exact in de hand wat de cijfers op de weegschaal doen, hoeveel bezoekers je nieuwe website trekt, hoeveel mensen je product kopen of wat je kansen zijn om aangenomen te worden voor die toffe baan. Maar er is wel altijd iets wat je kunt doen om vooruit te komen. Bepaal wat je moet doen om je doel te bereiken, en maak vervolgens het uitvoeren van die taken je doel. (Hulp coach loopbaan)

Je wilt 10 kg afvallen, prima. Je weet wat je moet doen om dit te bereiken: veel gezond eten, weinig ongezond eten en meer bewegen. Maak het uitvoeren van deze stappen je doel. Vergeet die weegschaal, en doe elke dag je best om goed te eten.

Je komt automatisch vooruit richting je doel en je hebt het resultaat zelf volledig in de hand. Dat voorkomt dat je teleurgesteld raakt, waardoor je makkelijker je motivatie vast kunt houden.

3. Werk in hele kleine stappen (Hulp coach loopbaan)

Neem je jaarthema als uitgangspunt, en vraag jezelf af: “Welke kleine stappen kan ik zetten om vooruit te komen op dit pad?”

De kans is groot dat er tientallen stappen te binnen schieten. Schrijf ze op. Je kunt deze lijst gedurende het jaar gebruiken als inspiratiebron.

Kies vervolgens een kleine stap van de lijst die je nu kunt zetten en voer deze uit. Kom vervolgens weer terug naar de lijst en kies een volgende kleine stap.

Merk je dat je een beetje van koers bent geraakt gedurende het jaar? Geen probleem, vraag jezelf opnieuw af welke kleine stap je nu kunt zetten om weer op koers te komen. Zet die stap, en je bent weer in business. (Hulp coach loopbaan)

Door in kleine stappen te blijven bewegen in één richting, zal je leven langzaam maar zeker van koers veranderen. En zul je merken dat je aan het einde van het jaar met weinig moeite en veel plezier behoorlijk vooruit bent gekomen richting je jaarthema.

Hulp coach loopbaan

Heeft jouw goede voornemen te maken met je loopbaan, een persoonlijk vraagstuk of persoonlijke groei of ontwikkelen en kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Ga dan aan de slag met een coach? Wil je weten welke mogelijkheden er zijn bij CoachPraktijk Twente? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is erkend (loopbaan) coach professional.

Meer berichten lezen? Lees hier meer over sollicitatie assessments.

hulp coach loopbaan

Bron: SoChicken