In vijf stappen naar een nieuwe baan!

(erkende loopbaan coach) Tijd voor een nieuwe stap in je loopbaan, maar heb je nog geen idee in welke richting? In een coachtraject doorlopen we een aantal stappen om inzicht te krijgen welke richting jij het beste in kunt slaan.

Stap 1 Wie ben ik?

In deze fase besteden we aandacht aan hoe jij als mens in elkaar steekt, door stil te staan bij je achtergrond, je persoonlijkheid en je loopbaanankers. Weten wie je bent en hoe je acteert in werksituaties helpt je om een goede keuze te maken in soort branche, functie en cultuur. (erkende loopbaan coach)

Stap 2 Waarom ik?

Soms is oriëntatie op de loopbaan ingegeven door ontslag. Wij bespreken in dit gedeelte wat voor effect ontslag heeft op het dagelijks functioneren en hoe je met deze rouwfase kan omgaan. (erkende loopbaan coach)

Stap 3 Wat kan ik?

Een toekomstig werkgever wil graag weten wat voor vlees men in de kuip heeft. Het uitgebreide stelsel van opleidingen, studies en trainingen in Nederland zorgt voor goed opgeleide medewerkers. Wat echter veel belangrijker is geworden de laatste jaren is inzicht hebben in je kwaliteiten. Een andere term daarvoor is competenties. Deze term combineert drie elementen: kennis, vaardigheid en houding/gedrag. Om er achter te komen waar je nu goed in bent, staan in deze fase behaalde successen centraal. Om iets tot een succes te maken, maak je gebruik van je goede eigenschappen. (erkende loopbaan coach)

Stap 4 Wat wil ik?

In deze fase ga je verkennen welke elementen je terug wilt vinden in een baan. Je weet wie je bent qua persoonlijkheid, je weet welke loopbaanankers belangrijk zijn voor jou én je kent je kwaliteiten. Je zult het meest succesvol en gelukkig zijn als je het werk doet waar je goed in bent, dus kies voor een functie waarin je je sterke kanten gebruikt. Maar een functie binnen een organisatie vervul je niet in je eentje: je hebt te maken met leidinggevenden, collega’s, bedrijfscultuur, bedrijfsdoelstellingen en branche. Kortom de werkwereld om je heen! Daarnaast zijn er ook praktische zaken zoals arbeidsvoorwaarden, werkplek, werktijden en reisafstand. (erkende loopbaan coach)

Stap 5 Hoe ga ik de arbeidsmarkt op?

Na de voorgaande stappen is het tijd om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Wellicht is het lang geleden dat je hebt gesolliciteerd en ervaar je dat er zeer veel is veranderd. Waar vroeger de krant informatie gaf over personeelsadvertenties, is het nu ondenkbaar om zonder internet een baan te vinden. We besteden aandacht aan de diverse wervingskanalen die werkgevers gebruiken om hun vacatures kenbaar te maken. Verder komen het cv, de motivatiebrief en de aanpak van solliciteren aan bod. Ook besteden we aandacht aan de voorbereiding én het voeren van het sollicitatiegesprek. En wanneer je dan de baan hebt, hoe bereid ik mij voor op de daadwerkelijke start bij een nieuwe werkgever. (erkende loopbaan coach)

Aan de slag met een erkende loopbaan coach

Kan je wel wat hulp gebruiken in jouw zoektocht naar de ideale baan? Ga dan aan de slag met een erkende loopbaan coach. Een erkende loopbaan coach heeft kennis van coaching en loopbaanontwikkeling. CoachPraktijk Twente is een door NOLOC erkende loopbaan coach. NOLOC is de grootste beroepsvereniging op het gebied van loopbaan in Nederland. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (erkende loopbaan coach)

Erkende loopbaan coach

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over verbindende communicatie.