Aan de slag met jouw loopbaanontwikkeling!

Loopbaanontwikkeling en groeien in de huidige competitieve markten en werkomgevingen vereist een proactieve aanpak. Je moet jezelf in de markt te zetten als “carrièremateriaal”. De dynamische economische omgeving is de laatste jaren veel veranderd. De wereld is je geen baan verschuldigd en je kunt niet verwachten dat je werkgever dagelijkse assistentie verleent om jezelf te ontwikkelen, laat staan dat hij je helpt bij je baan die je op dit moment al prima uitvoert. (erkende loopbaancoach)

Loopbaanontwikkeling: Neem het inititatief

Als je realistisch bent, moet je zelf initiatief nemen en een actieve aanpak aanmeten om je competenties te ontwikkelen, zodat je kunt doen wat je nu moet doen, maar bovenal wat je in de toekomst zult doen; in het bijzonder voor het:

  • veiligstellen van je baan en rol
  • klaar zijn voor nieuwe uitdagingen
  • tonen van je toegevoegde waarde voor je organisatie (en je baas) waardoor je het waard bent om in te investeren en in aanmerking komt voor promotie
  • aantrekkelijk zijn voor de banenmarkt, als je kiest voor een andere werkgever
  • verkrijgen van eerlijke en bevredigende beloningen voor wat je doet (en verbeter dit ook als dat een doel is) (Erkende loopbaancoach)

In veranderende tijden (en verandering moet je zien als de norm) en in een competitieve werkomgeving moet je nu en in de toekomst “carrièremateriaal” zijn, ongeacht je leeftijd, geslacht of ervaring en ongeacht de organisatie waar je werkt. Je moet verstandig kijken naar de dingen die je doet en hoe je die succesvol doet; en hoe je ook in de toekomst succesvol kunt zijn. (erkende loopbaancoach)

Loopbaanontwikkeling: Belangrijke aandachtsgebieden

Het eerste aandachtsgebied is ontwikkeling. Je moet er zeker van zijn dat kennisontwikkeling plaatsvindt, zodat je kennis up-to-date is, je vaardigheden op hoog niveau blijven en zodat je in staat bent om een uitzonderlijke prestatie te leveren – morgen, volgende week of volgend jaar, ongeacht de omstandigheden waar je mee te maken hebt. (Erkende loopbaancoach)

Het tweede aandachtsgebied, dat vaak wordt onderschat en genegeerd, is evaluatie. Evaluatie moet constructief zijn en fungeren als een standaardkatalysator binnen het proces van ontwikkeling. Hier kun je ook het initiatief nemen, zorg dat je het proces begrijpt en goed voorbereid begint aan je evaluatie. Hamer op actieve sessies die je daadwerkelijk verder helpen, zodat succes in de volgende periode aannemelijker wordt. Het zijn niet enkel de daadwerkelijke veranderingen die je maakt die er toe doen, maar ook de manier waarop je wordt gezien is van levensbelang. Het cultiveren van een positief beeld is iets dat niet zomaar gebeurt. Er is een proactieve aanpak nodig.

Dit hoort allemaal bij actief carrièremanagement, een proces dat we beheersbaar en effectief maken (het kader toont 10 belangrijke benaderingen). (erkende loopbaancoach)

Tips voor het bereiken van een gezonde carrière

1. Stimuleer je persoonlijke ontwikkeling – de ontwikkeling zal niet gewoon gebeuren
2. Analyseer en bepaal doelen – je moet weten waar je heen wilt
3. Maak en gebruik een plan – precisie is hier belangrijk
4. Maak voldoende tijd vrij – niet te veel, maar wanneer en waar nodig
5. Leer van ervaringen – denk en analyseer na het evenement en kijk vooruit
6. Leer van anderen – collega’s, je baas, mentoren (Erkende loopbaancoach)
7. Zie mogelijkheden – blijf je bewust van wat kan helpen
8. Maak gebruik van een mix van methoden – onthoud dat er geen magische formule is
9. Monitor vooruitgang – houd in de gaten hoe dingen gaan
10. Leg de lat hoog – met geen andere methode bereik je zoveel

Het is niet makkelijk om in zo’n web van activiteiten plaats te nemen. Maar voor iedereen die succesvol wil blijven of worden is luiheid gewoon geen optie. Wellicht willen we het liever anders zien, maar zoals Beverly Sills zei: Er zijn geen kortere wegen naar de top. Download het boek en ontdek hoe je je loopbaan een boost kan geven.

Bron: BookBoon (erkende loopbaancoach)

Erkende loopbaancoach

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het in kaart breng van jouw loopbaanontwikkeling? Ga dan aan de slag met een erkende loopbaancoach. Een erkende loopbaancoach is aangesloten en erkend door een beroepsvereniging. Coachpraktijk Twente is lid van en erkend door de grootste beroepsvereniging op het gebied van loopbaan, NOLOC. Wil je meer weten? Kijk dan rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

erkende loopbaancoach

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over het gratis ontwikkeladvies of ontdek hier hoe je in 5 stappen richting geeft aan jouw loopbaan.

Erkende loopbaancoach