5 tips over solliciteren

Solliciteren is een vak apart, daarom hierbij 5 tips die je kunt gebruiken als je aan het solliciteren bent.

1. Arbeidsmarkt-klaar

Arbeidsmarkt-klaar betekent dat je weet wat je wilt en wat je meerwaarde is. Pas wanneer je ‘arbeidsmarkt-klaar’ bent start je met solliciteren. (Coachingspraktijk regio Twente)

2. Unieke brief en cv

Veel sollicitanten hebben een standaard brief en cv. Maar, iedere vacature is anders en daarom is het goed om per bedrijf of functie andere dingen te benadrukken. Bekijk bij iedere sollicitatie wat relevant is en waarmee je de lezer nieuwsgierig maakt. Het enige doel van je brief en cv is, dat de lezer denkt “Die wil ik spreken”! (Coachingspraktijk regio Twente)

3. Sollicitatie-maatje

Oefen je pitch met een sollicitatie-maatje; iemand die je helpt jezelf te presenteren. Zo kun je op een natuurlijke en ontspannen manier oefenen om over jezelf te praten. Je krijgt immers maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten. (Coachingspraktijk regio Twente)

4. STAR

Het kennen van je sterke en minder sterke kanten alleen is niet genoeg. Het is ook belangrijk dat je ze kunt verwoorden en met voorbeelden kunt onderbouwen of dat je kunt aangeven wat je ervan hebt geleerd. De STAR methode is hiervoor een goede techniek. STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Beschrijf een situatie, wat was je taak, hoe heb je het aangepakt en wat was het resultaat. Oefen dit thuis en je zult zelfverzekerd jezelf presenteren tijdens het gesprek. (Coachingspraktijk regio Twente)

5. Vraag waarom je bent afgewezen

Helaas is het niet altijd in één keer raak. Ben je het niet geworden, vraag altijd om een toelichting. Misschien helpt het je bij een volgende sollicitatie. Leer ervan en ga door. Zorg ook dat je meerdere sollicitaties hebt lopen. Dat helpt vaak om een tegenvaller te incasseren. Verzamel een aantal mensen om je heen die je moed inspreken en met wie je je ervaringen kunt delen. Solliciteren is hard werken. (Coachingspraktijk regio Twente)

Succes! Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Schakel dan de hulp in van een Noloc loopbaanprofessional.

Coachingspraktijk regio Twente

Wil je aan de slag met je loopbaan, maar kan je wel wat hulp gebruiken? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. CoachPraktijk Twente is NOLOC herkend.

Coachingspraktijk regio Twente