Ik ben oke, jij bent oke

Hoe kijk jij naar de wereld? Naar je collega’s, je vrienden, onbekenden? En naar jezelf? Een manier om naar je zelfbeeld en zelfvertrouwen te kijken is het TA-concept ‘vensters op de wereld’ (TA = Transactionele Analyse). ‘Vensters op de wereld’ geeft je inzicht in de overtuigingen van waaruit je naar jezelf kijkt en wat dit betekent voor je gedrag. Dit concept geeft je ook inzicht in de manier waarop je naar het gedrag van anderen, zoals je leidinggevende en je collega’s, kijkt en hoe je daarop reageert. (coaching Tubbergen)

Overtuigen over jezelf, anderen en je omgeving (coaching Tubbergen)

Als mens zet je gedrag in vanuit een overtuiging die je hebt over jezelf, anderen en je omgeving. Dat is het referentiekader, de ‘bril’ van waaruit je kijkt en van waaruit je reageert. Er zijn vier brillen, die ook wel levenshouding of levensinstelling worden genoemd. Deze brillen hebben te maken met de manier waarop je als mens zowel in je werk- als privéleven staat. Een levensinstelling ofwel overtuiging is gevormd in je verleden en is gerelateerd aan de reacties die je vanuit je omgeving hebt gekregen op je gedrag. Door de aandacht die je hebt gekregen voor een bepaalde houding en bepaalde gedragingen, heb je die overtuigingen ten opzichte van jezelf, anderen en je omgeving ontwikkeld. Je bent onbewust conclusies gaan trekken over jezelf en anderen, je eigen en andermans kracht, macht en vermogens. Deze conclusies ben je gaan generaliseren tot uitgangspunten in de zin van: ‘Ben ik oké?’ en: ‘Ben jij oké?’ (coaching Tubbergen)

De overtuiging of je in de basis oké bent of niet, is mede bepalend voor je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Als je jezelf alleen oké vindt wanneer je aan bepaalde gedragsvoorwaarden of gestelde verwachtingen voldoet, maak je jouw bestaansrecht afhankelijk van je gedrag. (coaching Tubbergen)

Invloeden van stress en ervaringen

Je functioneert, net zoals je leidinggevende en je collega’s, vanuit verschillende overtuigingen. Deze overtuigingen zijn basaal en tegelijkertijd afhankelijk van de werksituatie en de gemoedstoestand waarin je verkeert. Stel, je kreeg veel aandacht, in positieve of negatieve zin, op het moment dat je het anderen naar de zin maakte en goed voor anderen zorgde. Dan zul je dit gedrag in de loop van je leven steeds meer gaan inzetten en nu op je werk ook vertonen. Als je dat (veelal beloonde) gedrag in het verleden bent gaan koppelen aan je gevoel van eigenwaarde is je zelfvertrouwen afhankelijk geworden van dit gedrag. Onder invloed van stress herhaalt dit proces zich in het hier en nu op je werk. Je overtuigingen kun je in bepaalde levensfasen zoals de puberteit, door ervaringen die een diepe indruk op je gemaakt hebben of door zelfinzicht en zelfbewustzijn herzien. (coaching Tubbergen)

Je kijkt vanuit een bepaalde bril naar jezelf en daarnaast roepen je leidinggevende en collega’s ook verschillende reacties bij je op, die gekoppeld zijn aan die bril. Er zijn vier ‘brillen’:

Bril 1 Ik ben oké en jij bent oké
Bril 2 Ik ben oké en jij bent niet oké
Bril 3 Ik ben niet oké en jij bent oké
Bril 4 Ik ben niet oké en jij bent niet oké

De vier brillen staan voor verschillende overtuigingen en uiteenlopend gedrag. Deze brillen heb je als mens allemaal in je. De bril waar je vroeger de meeste aandacht en waardering mee kreeg, zal wat meer op de voorgrond staan. Dat is de bril die je verder ontwikkeld hebt in je persoonlijkheid, om vroeger zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren in (onbewuste) stress-situaties. Deze bril kan in huidige, voor jou (intern of extern) stressvolle situaties nog steeds de boventoon voeren. (coaching Tubbergen)

Meer lezen hierover? Lees dan eens dit boek: Dealen met je baas

Coaching Tubbergen, Albergen, Almelo

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een coach. In een coach traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doet zoals je doet en kunt (betere) keuzes maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (coaching Tubbergen)

coaching Tubbergen

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over zelfcompassie.