5 tips om stress op het werk te vermijden

Hoewel het stresscijfer in Nederland relatief laag is ten opzichte van andere landen, blijkt uit onderzoek dat in 20% van de gevallen de stress zo erg is dat de werknemer overweegt om van baan te veranderen. Dat is niet alleen zorgwekkend, maar ook zonde van het geld. In 2016 kostten de negen miljoen door stress verzuimde werkdagen het bedrijfsleven namelijk 2,5 miljard euro. (coaching stress)

Beweeg tot beweging

Dat beweging belangrijk is weten we inmiddels wel. Maar juist nu het donker, koud en guur wordt, schiet de lunchwandeling er vaker bij in. Jammer, want door sport en beweging wordt het stressniveau verlaagd en komt het gelukshormoon vrij. Daarnaast maakt het sporten sterker en fitter, waardoor je zelfvertrouwen stijgt. En dat werkt weer door in de prestaties op het werk. Als werkgever kun je beweging faciliteren door fitness- en yogakamers aan te bieden, maar ook op een klein kantoor zijn er genoeg mogelijkheden. Geef bijvoorbeeld korting op een sportabonnement, richt een hardloopclubje op of pas de werkplek aan met een sta-bureau, bureaufiets of beweegkruk. (coaching stress)

Houd het licht en luchtig

Licht is belangrijker voor onze productiviteit dan we denken. Het wordt door zenuwcellen in onze ogen doorgegeven aan de hersenen, zodat deze weten wanneer ze in actie moeten komen. Als het ’s ochtends licht wordt, krijgt het lichaam een seintje en maakt het extra cortisol aan, wat ervoor zorgt dat we alert en actief zijn. Als het gaat schemeren, zal ons lichaam de productie van melatonine, het slaaphormoon, bevorderen. Zo voelen we onze energie langzaam wegsijpelen zodra er onvoldoende licht is. Het is dus belangrijk dat een werkomgeving licht genoeg is. Plaats bureaus dichtbij het raam, maar zorg er bijvoorbeeld ook voor dat tl-buizen worden vervangen door daglichtlampen. Hierdoor worden werknemers vitaler en krijgen ze minder last van hun ogen. (coaching stress)

Bied gezonde voeding aan – coaching stress

Het is aangetoond dat het ziekteverzuim lager ligt bij gezonde werknemers en dat vitaliteit van grote invloed is op de productiviteit. Wanneer je beseft dat ongezonde voedingskeuzes veelal uit gemak worden gemaakt, is het duidelijk dat hier kansen liggen voor een werkgever. Zo kun je in de kantine de ongezonde opties aan het einde van het buffet leggen, zodat de voor de hand liggende keuze de gezonde is. Je moet wel een heel grote snackbehoefte hebben om met je broodje gezond op je bord alsnog de kroket met friet erbij te nemen. Sowieso werkt een dergelijke stimulans beter dan het verbieden of juist opleggen van voedingskeuzes. Bedrijven zonder kantine kunnen fruit van de zaak overwegen: een goede (vrijwillige) stimulans om medewerkers gezonder te laten snacken. (coaching stress)

Wees flexibel – coaching stress

Een kantoortuin heeft zijn voors en tegens. Iedereen blijft bij elkaar betrokken en de drempel om te overleggen is laag, maar aan de andere kant hebben werknemers geen privacy, last van geluidsoverlast of een gebrek aan concentratie door kletsende collega’s. Om de kans op stress te verlagen, is het belangrijk dat een werknemer zelf kan kiezen waar hij of zij werkt. Wanneer je een kantoor activiteitgericht inricht, ontstaan er verschillende ruimtes met voor elke activiteit de juiste voorzieningen. Een concentratieruimte ziet er heel anders uit dan een brainstorm-, telefoon- of vergaderruimte. Zo is er voor ieder wat wils. (coaching stress)

Neem een hond

Een nieuwe manier om op kantoor outside the box te denken is het aannemen van een werknemer met vier poten. Hoewel het hier nog niet bepaald ingeburgerd is, is het in de VS al doodnormaal om een kantoorhond te hebben. Google is zelfs sinds 2016 een officiële dog company. En waarom ook niet? Een hond leidt tot minder stress; een knuffel van de hond werkt als zon op sneeuw na een stressvolle meeting. Bovendien wordt je personeel door met de hond te spelen en hem uit te laten gedwongen om actief te zijn. De voordelen van beweging zijn inmiddels wel duidelijk. De teamspirit krijgt een boost door als team samen met de hond te spelen en bij elke stoeisessie stijgt de waardering voor de baas. Dat is pas een win-win. (bron: HRpraktijk)(coaching stress)

Coaching stress

Ervaar je stress en wil je hiermee aan de slag? Start dan met een coach traject. In dit traject leer je jezelf goed kennen. Je begrijpt waarom je doet zoals je doet en wat nodig is om minder stress te ervaren. Je bent in staat meer balans aan te brengen in je leven en je leert (betere) keuzes maken.

Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

Coachpraktijk Twente is NOLOC erkend.

coaching stress

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over laatbloeiers.