7 goede tips voor werkzoekenden op LinkedIn

LinkedInSteeds vaker zoeken HR managers en recruiters kandidaten via LinkedIn. Ben je als professional op zoek naar (nieuw) werk, dan is het zeer waardevol een profiel aan te maken op LinkedIn. LinkedIn is een online sociaal netwerk dat jou als werkzoekende de mogelijkheid biedt om jezelf te profileren en je zakelijke netwerk op te bouwen, uit te breiden en te onderhouden. Maar ook bedrijven en recruiters gebruiken het platform om de beste kandidaten te vinden voor een vacature. Welke voordelen heeft LinkedIn jou als professional te bieden en hoe vul je je profiel zo optimaal mogelijk in?

Tips voor een goed LinkedIn profiel

Anouk Eckhardt is Senior Corporate Communications manager bij LinkedIn. Ze heeft 7 goede tips die de kans vergroten dat jij bij de selectie van HR-recruiters terecht komt:

 1. Een volledig profiel. Je professionele vaardigheden, je talenten en een foto! Hoe vollediger, hoe beter vindbaar je bent.
 2. Een treffende headline. ‘Interieurstylist’ is minder onderscheidend dan ‘Interieurstilist, specialiseert in Scandinavisch design met passie voor hout’.
 3. Laat je zien! Door duidelijk te maken hoe goed je bent en regelmatig interessante (vak-gerelateerde) artikelen te delen.
 4. Wees origineel. ‘Strategisch’, ‘gedreven’ en ‘creatief’ zijn de meest gebruikte woorden in Nederlandse LinkedIn profielen. Onderscheid je!
 5. Een goed netwerk. De kwaliteit van je contacten is belangrijker dan de hoeveelheid. Kijk kritisch naar je connecties.
 6. Vraag om aanbevelingen. ‘Recommendations’ verspreiden zich snel op LinkedIn en zijn een probaat middel om je zichtbaarheid te vergroten.
 7. Connect met recruiters en HR-managers. Zorg ervoor dat zij jou op hun netvlies hebben als ze nieuwe vacatures hebben.

Voordelen van LinkedIn

Heb je nog geen LinkedIn-profiel? Dit zijn de voordelen wanneer je op zoek bent naar nieuw werk:

 • Je vindt er (verborgen) vacatures
 • Op LinkedIn kun je jezelf profileren
 • Je kunt een zakelijk netwerk opbouwen, uitbreiden en onderhouden van mensen die jou verder kunnen helpen in jouw loopbaan
 • Met LinkedIn heb je altijd en overal een up-to-date adressenboek bij de hand
 • Je kunt er informatie verzamelen over interessante personen en bedrijven, ontwikkelingen in je vakgebied en discussies voeren met vakgenoten.

Student?

Ook als je student bent, kan een LinkedIn-profiel heel handig zijn. Je kunt zo in een vroeg stadium in contact komen met studenten, alumni en docenten. Toegegeven, door de geringe werkervaring die je hebt is het wat lastiger om je profiel in te vullen, maar met de nodige creativiteit kun je best ver komen. Naast bijbaantjes en stages kun je nevenactiviteiten zoals bestuurswerk bij verenigingen, projecten en vrijwilligerswerk vermelden. Je kunt deze informatie onderbouwen met video’s, presentaties en documenten.

Loopbaan coaching

Heb jij je profiel helemaal op orde, maar nog geen idee welke baan het beste bij jou past? Maak gerust een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat coaching hierbij voor jou kan betekenen.

Bronvermelding: carrieretijger.nl, Jan magazine.

Meer lezen? Lees dan hier een bericht om te onderzoeken of je gebruik maakt van jouw competenties!

op de hoogte blijven? Volg ons op Instagram!