Kom je nou alweer te laat!

(talentcoach) Je partner komt te laat thuis. Je bent boos, belt op en zegt: ‘Waar ben je nou! We hadden toch afgesproken dat je om 18.00 uur thuis zou zijn! Nu zit ik hier met de kids weer alleen te eten.’ Klik… tuut tuut tuut. Je had die avond speciaal zijn lievelingseten gemaakt, je verheugd op het samenzijn en je wilde je laatste nieuwtje met hem delen. Maar in plaats van dat te zeggen reageer je boos en verwijtend.

Dat is ook niet zo gek, we doen het vaak bijna vanzelf. Toch helpt het te leren communiceren vanuit jouw behoefte. Wat zou je nog eigenlijk graag willen van jouw partner? Waar heb je nou echt behoefte aan? (talentcoach)

Verbindende communicatie

Verbindende communicatie is een prachtige manier om vanuit verbinding met jezelf en anderen te communiceren. De term komt van Marshall Rosenberg. In zijn boek Geweldloze communicatie zijn veel wijsheden verwerkt, bijvoorbeeld uit het boeddhisme.  (talentcoach)

Met toepassen van verbindende communicatie krijgt de communicatie een ander verloop, met ander resultaat. Er is mededogen met de eigen behoeften en de initiatiefnemer verplaatst zich ook in de gevoelens en behoeften van de ander. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid naar de ander kan de initiatiefnemer een concreet verzoek doen. Met oog voor zichzelf en de ander. Doordat dit vanuit verbinding gebeurt, is de kans groot dat bevestigend op een verzoek wordt ingegaan. (talentcoach)

Aan de slag met communicatie

Bij verbindende communicatie doorloop je een aantal stappen.

  1. Waarneming: omschrijf hier wat er aan de hand is, doet dit feitelijk en objectief
  2. Gevoel: wat is jouw gevoel hierbij?
  3. Behoefte: waar heb jij (eigenlijk) behoefte aan?
  4. Verzoek: wat wil de nu de ander vragen? (talentcoach)

Probeer nu eens in de toekomst de volgende stappen te doorlopen als je merkt dat de communicatie niet lekker loopt, je je ergens niet prettig over voelt of juist graag iets voor elkaar wilt krijgen. Deze manier van communiceren werkt ook geweldig bij kinderen! Wil je meer weten over deze manier van communiceren, dan is het boek van Marshall Rosenberg een aanrader. (talentcoach)

Aan de slag met communicatie!

Klinkt allemaal logischer dan het lijkt? Kan ik me goed voorstellen, goede communicatie vereist kennis, maar ook veel oefening en een beetje hulp kan daarbij heel fijn zijn. Het verbeteren en ontwikkelen van je communicatie, omgaan met emoties en gevoelens of assertiever worden zijn onderwerpen die vaak terug komen in persoonlijke coaching. (talentcoach)

Talentcoach

CoachPraktijk Twente gaat uit van jouw talent. Wanneer je jezelf goed kent, accepteert wie je bent en doet waar je goed in bent, dan zit je lekkerder in je vel. Je begrijpt jezelf beter en vergroot je zelfvertrouwen. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC erkend als coach professional.

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht met tips voor als je vast zit.

talentcoach

Talentcoach