Herkende jij je in het vorige verhaal?

(professionele coaching) Het leefde onder de lezers: die partners die te laat komen 😉 De laatste post waarin ik schreef over communicatie leverde weinig likes op, maar wel oneindig veel lezers. Daar zat dus blijkbaar wel wat. Ook waren er verschillende lezers die eens een kijkje zijn gaan nemen bij het boek waarnaar ik linkte. Ook in mijn coachpraktijk leeft het veel: communicatie, miscommunicatie, in contact zijn met anderen, op een manier die bij jou past. Van de week nog sprak ik een klant die boos was op haar partner. Boos omdat hij niet reageerde op haar verhaal, boos omdat hij druk was met van alles, behalve met haar. Teleurgesteld voelde ze zich ook wel. Na een lange zoektocht bleek dat eigenlijk ze behoefte had aan een knuffel, een arm, echt even gezien worden, aangeraakt te worden. Dat bleek een eyeopener. (professionele coaching)

Onderzoek je behoeften

Het is voor velen zo lastig, behoeften ontdekken. Sterker nog, we zijn er vaak helemaal niet mee bezig en we hebben zelfs vaak geen enkel idee waar we nou eigenlijk behoefte aan hebben. Toch is het onderzoeken van jouw behoefte van groot belang. Het maakt niet alleen dat je jezelf beter leert begrijpen. Je kan ook beter aan de ander aangeven wat jouw behoeften, wensen en  vragen zijn. Zo instaat er verbinding in plaats van miscommunicatie. Je komt in contact, echt contact, in plaats van dat je van elkaar verwijderd. (professionele coaching)

Emoties horen erbij

Emoties horen bij behoeften. Want als we niet in onze behoeften worden voorzien, dan doet dat wat met ons gevoel. Dat merk je al heel primair, bijvoorbeeld als je niet op tijd eet. Daar kan je heel erg chagrijnig van worden. Als je een grote behoefte hebt om gehoord te worden, maar er is op jouw werk nooit iemand die naar jou luistert, dan doet dat wat met jou. Probeer eens te onderzoeken waar jouw behoefte ligt en ga het gesprek eens aan met de volgende stappen wanneer je merkt dat er niet in jouw behoefte wordt voldaan (professionele coaching):

  1. omschrijf wat er feitelijk is gebeurd ((bijvoorbeeld je kwam niet op tijd thuis voor het eten)
  2. Wat je daar bij voelde (dat maakt mij boos)
  3. Beschrijf je behoefte (ik heb behoefte aan duidelijkheid, ik wil graag weten waar ik aan toe ben)
  4. Geef een verzoek (ik wil je vragen me op tijd aan te geven als je het niet gaat redden op tijd thuis te zijn)

Professionele coaching

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het onderzoeken van jouw behoeften, talenten en drijfveren? Of wil je je communicatietechnieken verbeteren of op zoek naar andere vormen van professionele coaching? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat we voor jou kunnen betekenen. Je kunt ook een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

Meer berichten lezen? Test hier of jij nog op de juiste plek zit!

Professionele coaching

Professionele coaching