Als je steeds weer in die valkuil stapt…..
Voel jij je voor heel veel verantwoordelijk voor van alles? Je verantwoordelijk voelen is een mooie kwaliteit, maar wanneer je erin doorslaat kan het een enorme last worden. Hieronder lees je verschillende vijf manieren waarop deze kwaliteit een valkuil kan worden. (talent ontdekken)
De hele dag achter een ander aansjokken
Gedrag dat u herkent misschien. De hele dag achter iemand aansjokken. Wij noemen het de heb-je-wel-dit en heb-je-wel-dat mentaliteit:
- Zeg Piet, heb je de banden wel opgepompt van je fiets?
- Heb je je brood gesmeerd?
- Heb je de repetitie geleerd?
Het leidt ertoe dat u de ander niet serieus neemt. U beschouwt hem/haar als iemand die niet verantwoordelijk kan zijn voor zijn eigen leven. (talent ontdekken)
De ander in bescherming nemen (doodknuffelen)
Pijn en verdriet kunt u de ander niet besparen. Maar wanneer u zich erg verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van anderen dan kan uw gedrag erop gericht zijn om alles in het werk stellen om de ander pijn, moeite en verdriet te besparen. Bijvoorbeeld door bepaalde dingen niet te zeggen of door ze zo diplomatiek te verwoorden dat er eigenlijk niets gezegd wordt. Of door heel oplossingsgericht voor de ander aan de slag te gaan. (talent ontdekken)
De patriarch: belerend of bemoederend (talent ontdekken)
U bent er niet verantwoordelijk hoe de ander zijn leven inricht. Ook niet als hij/zij zijn/haar leven anders inricht dan u zou willen zien. Maar nu kan het gebeuren dat u toch wel van mening ben dat de ander verkeerde keuzes maakt. U ziet het als het ware verkeerd gaan.
- U zegt: ‘daar zul je vroeg of laat spijt van krijgen, let op mijn woorden’. Dat is de houding van ‘ik weet wat goed voor je is’.
- Nog een mooie paternalistische opmerking? De ander maakt een keuze en komt er later op terug, heeft er spijt van en ziet dat het hem/haar niets heeft gebracht. Wat zegt u: ‘tsja dat heb ik toen al tegen je gezegd’. (talent ontdekken) (talent ontdekken)
Als ik jou was dan………….
U wilt de ander wel graag onder controle hebben. U zegt: als ik jou was dan……..
- zou ik maar eens keuzes maken, anders kom je nergens
- zou ik maar eens tot actie overgaan want……
- zou ik maar eens stappen gaan ondernemen
Echter: u bent die ander niet. Die ander moet zelf leren om keuzes te maken, tot actie over te gaan en stappen ondernemen. Of die ander moet er zelf achter komen wat de gevolgen zijn als hij/zij geen stappen onderneemt en niet in actie komt. Lastig hé? Want ook al hebt u alle gelijk van de wereld, uw gedrag van oververantwoordelijkheid werkt averechts. (talent ontdekken)
De oplosser: lost u het even op?
U wilt het nog even oplossen. Als u het niet doet dan is er niemand die het doet. Waar ieder verzaakt om na te denken over een oplossing daar neemt u het voortouw wel. Wie oververantwoordelijk is:
- komt geen minuut te laat op zijn afspraken, maar zit meest een kwartier van tevoren al te wachten
- zit als eerste op de vergadering of het werkoverleg terwijl de anderen op het allerlaatste moment nog komen binnenstrompelen
- veegt de sneeuw van zijn eigen straatje maar neemt het terrein van de buurvrouw ook mee: stel dat er iemand komt te vallen en buurvrouw doet er zelf niets aan (talent ontdekken)
Maak van je valkuil weer je talent!
Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel, maar stap je regelmatig in je valkuil. Start dan met het beantwoorden van onderstaande vragen:
- Voor welke taken van anderen voel jij je verantwoordelijk?
- Van welke werkzaamheden heb je de afgelopen weken ’s nachts wakker gelegen?
- Welke taken stel je het langst uit omdat je ertegen opziet?
- Op welke taken word je aan het eind van het jaar afgerekend?
- Welke taken zitten wel in je hoofd en zou je willen doen, waar je dagelijks bijna niet aan toekomt?
- Van welke activiteiten krijg je zelf de meeste energie?
- Welke zaken kun jij niet uit je handen laten vallen omdat het dan misgaat? (talent ontdekken)
- Welke taken pak jij nu op omdat je bang bent dat het anders niet goed komt?
Om meer zicht te krijgen op deze vragen kan je dagelijks een lijst bijhouden, waarop je aangeeft waarvoor jij je allemaal verantwoordelijk voelt. Heb je een lijst gemaakt? Verdeel de verantwoordelijkheden onder de volgende groepen:
- Acties waarvoor ik verantwoordelijk ben en die urgent zijn
- Acties waarvoor anderen verantwoordelijk zijn
- Zaken waar ik geen invloed op heb
- Zaken waar ik van leegloop
- Zaken zonder urgentie of noodzaak
Probeer nu eens een actielijst te maken voor de groepen 2 tot en met 5. Hoe kan je ervoor zorgen dat deze taken van je lijst verdwijnen? Wie kan deze taken van je overnemen? Etc. (talent ontdekken)
Talent ontdekken
Wil je jouw eigen talent ontdekken? Ga dan aan de slag met een coach! In een coach traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doelt zoals je doet en krijgt meer zelfvertrouwen. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (talent ontdekken)
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.
Meer berichten lezen? Lees hier waarom niet iedereen gelukkig wordt van z’n werk.
Talent ontdekken
Talent ontdekken