Weet jij al wat je volgend schooljaar gaat doen?

Een opleiding vinden die bij jou past is niet voor iedereen heel gemakkelijk. De een weet al van jongs af aan wat hij wil worden, de ander heeft werkelijk geen idee. Niet iedereen heeft voor de hand liggende talenten waarmee ze graag aan de slag willen. Maar hoe ontdek je welke opleiding goed bij jou past? Hieronder vind je een aantal studiekeuze advies tips die je helpen in je zoektocht.

Stap 1. Test jezelf

Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk in je toekomstige opleiding? Waar ben je goed in? Voor welke vakken haal je hoge cijfers? Schrijf ook op waar je prioriteiten liggen: wil je later een goed betaalde baan of een baan waar je erg veel plezier in hebt? Maak een lijstje en onderstreep de belangrijkste punten. (Studiekeuze advies Twente)

Stap 2. Interessetest

Weet je echt nog niet wat je leuk vindt en waar je goed in bent? Vul dan eens een interessetest in om te ontdekken welke richting bij jou past. Voorbeelden vind je op studiekeuze 123

Stap 3. Vraag mensen naar hun beroep

Vaak weet je niet wat het beroep van de buurman of je tante inhoudt. Interview daarom mensen met verschillende beroepen. Hoe ziet hun werkdag eruit? Waar moet je goed in zijn? Welke opleiding hebben ze gedaan? Is dat beroep iets voor jou? Waarom wel of waarom niet? Welk beroep vinden zij bij jou passen? (Studiekeuze advies Twente)

Stap 4. Bezoek open dagen

Bezoek verschillende open dagen van mbo’s, hogescholen en universiteiten. Je krijgt niet alleen ontzettend veel informatie mee, je proeft ook de sfeer en maakt kennis met de docenten, studenten en de plek. Kijk op Studiekeuze 123 voor een kalender met open dagen. (Studiekeuze advies Twente)

Stap 5. Loop een dag mee

Als je met de bovenstaande stappen een selectie hebt kunnen maken van een aantal studies, kun je een dagje gaan meelopen of proefstuderen bij verschillende opleidingen. Tijdens een meeloopdag word je gekoppeld aan een tweede- of derdejaarsstudent. je volgt samen de colleges en werkgroepen van die dag. Bij proefstuderen neem je met een groepje scholieren éeén dag actief deel aan het onderwijs. Op internet vind je via een inlogcode een opdracht die je zelfstandig kunt uitwerken. Of je kunt online een college volgen. (Studiekeuze advies Twente)

Stap 6. Praat met je decaan of een adviseur

Als het moeilijk is om een keuze te maken, is het goed om eens met een studieadviseur te praten voor studiekeuze advies. Dat kan je decaan van je eigen school zijn, maar je kunt ook met een studiekeuze coach van Studiekeuze Twente in gesprek gaan of je aansluiten bij het studiekeuze traject. (Studiekeuze advies Twente)

Studiekeuze advies Twente

Heb je geen idee welke studie past bij jou en kan je wel wat hulp gebruiken in je zoektocht? Kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek leren we je graag beter kennen en vertellen we je over de mogelijkheden.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier een berichten over waarden en drijfveren.

Studiekeuze advies Twente