De irritantste clichés en beste tips om baby en werk te combineren

‘Als je een baby hebt, kom je nergens meer aan toe.’ De clichés buitelen over je heen als je zwanger bent en wilt blijven werken. Jolie Jacobs, journalist en moeder van een 16 maanden oude zoon, maakt er korte metten mee en vertelt hoe je een succes maakt van het eerste jaar. (stresscoach)
Dat je leven compleet verandert na het krijgen van een kind, zoals een ander cliché zegt, kan ik beamen. Dát en zoveel andere clichés die bijna allemaal waar bleken. Zo ben ik in alle jaren voorafgaand aan de komst van mijn zoon niet zo emotioneel, kwetsbaar, overdonderd, geradbraakt, vermoeid en verliefd geweest als na zijn geboorte. Er lijkt geen eind aan die gevoelens te komen. Ik ben een soort open zenuw van emoties geworden.

Overigens is dit iets wat ik als ‘goed’ in plaats van ‘slecht’ beschouw. Er is een andere ik naar voren gekomen. Ik ben me veel bewuster geworden van mijn tijd en hoe ik die indeel. Ik maak sneller – en op andere gronden – beslissingen. Mijn prioriteiten liggen anders. Toch ben ik nog steeds dezelfde persoon, maar met een dieper bewustzijn. Een beter uitgedokterd persoon, misschien juist wel doordat ik de clichés ben gaan onderzoeken en ernaar handelde om het eerste jaar goed door te komen. (stresscoach)

Dit lukte niet altijd. En de combinatie met een carrière kan een behoorlijke uitdaging vormen. Daarom heb ik voor alle aanstaande ouders de vier irritantste (of ze nou waar zijn of niet) clichés op een rij gezet met mijn vier beste tips om het eerste, vaak hectische jaar zo fijn mogelijk door te komen. In elk geval op zo’n manier dat je werk er niet onder hoeft te lijden, en je kind ook niet.

Cliché 1: ‘Je komt handen tekort in het eerste jaar’

Dat klopt helemaal en daarom kun je maar beter om hulp vragen. Er is niet voor niets een kraamzorg, maak daar gebruik van en slaap zo veel als je kunt. Veel vrouwen zijn na negen maanden zwangerschap en een bevalling fysiek en mentaal uitgeput. Ook hun partners zijn vaak al doodmoe voordat de kleine er is. Laat staan wat er na de bevalling allemaal op je af komt. (stresscoach)

Behandel je lichaam als een tempel. Voed het met goed voedsel, slaap wanneer de baby slaapt. Schakel andere mensen in die een handje willen helpen als de kraamzorg weg is, zelfs al wil je even samen met het gezin zijn of denk je dat het niet nodig is. Je familie en vrienden zullen vereerd zijn als je het vraagt, en jij zult jezelf dankbaar zijn in de maanden daarna. Een goed begin is écht het halve werk. Vraag die hulp ook op je werk. Iedereen zal begrijpen dat jouw situatie totaal veranderd is.

Cliché 2: ‘Je wordt nooit meer dezelfde’

Ik denk dat dit onzin is. Je bent en blijft wie je altijd al was. Je stelt misschien andere prioriteiten en je ervaart andere of heftigere emoties, maar je normen en waarden veranderen niet. En dat is uiteindelijk wie je bent. Je bént niet je situatie of je emoties, je hebt ze. Identificeer jezelf er dus ook niet mee. De situatie is alleen veranderd, waardoor je op een andere manier handelt dan je daarvoor deed.

Accepteer dat je emoties en je prioriteiten veranderen als er een kleintje bij komt. Dat is volstrekt normaal. Mochten er mensen zijn die niet met deze veranderingen om kunnen gaan, parkeer ze dan lekker waar ze thuis horen. Niet in jouw leven. Zelfs als dit de mensen op je werk betreft. (stresscoach)

Cliché 3: ‘Je kunt er niet voor je kind én voor je werk zijn’

Tegelijkertijd je aandacht op werk én je kind houden is een taak die weinig benijdenswaardig is. Ik heb het een jaar lang gedaan: met de laptop naast de box aan het werk, voedingen die tussendoor kwamen, troosten wanneer nodig was en ondertussen proberen om, in mijn geval, van complexe materie een lekker lezend artikel te maken. Idioterie. Doe het niet!

Werk is werk en privé is privé. Houd die twee gescheiden en focus je op een van de twee. Ga niet op je vrije dag, die eigenlijk voor je kind is, achter de laptop zitten. Maar ga ook niet op een werkdag de info-ochtenden van toekomstige basisscholen inplannen. Zo kun je er voor beiden zijn, zonder een van de twee tekort te doen. (stresscoach)

Cliché 4: ‘Er is geen tijd meer voor jezelf’

Na een zware werkweek en slapeloze nachten is ontspannen een must. Uit windsurfen haalde ik mijn ontspanning, creativiteit en de broodnodige energie. Dat kwam op een zijspoor te staan na de geboorte van mijn zoon. Er was immers te weinig tijd om zowel voor hem te zorgen, mijn werk naar behoren te doen en het huishouden te runnen. Laat staan iets voor mezelf te doen. Toch kun je beter de tijd voor jezelf als heilig beschouwen. Het zijn momenten om op te laden en ervoor te zorgen dat je mentaal en fysiek gezond blijft. (stresscoach)

Organiseer je sociale leven zodanig dat je je agenda meerdere keren per week vrijmaakt voor ontspanning. Zie het als een noodzakelijk goed om te kunnen functioneren. Ook op het werk. En vraag jezelf dit af: wat heeft een kind aan ouders die bijna uit elkaar vallen van vermoeidheid en alleen maar aan het proberen zijn alle ballen hoog te houden? Is dat het voorbeeld wat je wilt geven? Om goed te kunnen blijven functioneren, maak ik nu heel bewust tijd in mijn agenda tijd vrij om te sporten, voor me uit te staren, af te spreken met vrienden én om ook zonder kind een keer op vakantie te gaan. (stresscoach)

Bron: Intermediair

Aan de slag met een stresscoach

Ben je de balans helemaal kwijt? Ga dan aan de slag met een stresscoach? In een traject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt waarom je doet zoals je doet en leert (betere) keuzes te maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. (stresscoach)

Stresscoach

Meer berichten lezen? Lees hier over het geheim van gelukkig zijn.

Stresscoach

Stresscoach, stresscoach, stresscoach, stresscoach, stresscoach

Stresscoach