Timemanagement is mindmanagement

Aan de slag met persoonlijke effectiviteit? Het gaat bij timemanagement om het besef van wat niet alleen wenselijk is, maar ook écht moet gebeuren. Clean desk policy, op tijd komen en deadlines halen is allemaal wenselijk. Maar als jij het zelf niet écht belangrijk vindt, gebeurt het niet of het gebeurt alleen omdat het moet. Een mentaal sterke geest neemt een beslissing en voert die beslissing uit. Punt. Wat er ook gebeurt. Tijd is prioriteit.

Mindmanagement

Dus: make up your mind bij elke beslissing die je neemt! Een paar cruciale vragen die je jezelf voor elke beslissing moet stellen:

  • Moet ik dit nu doen of later?
  • Moet ik dit doen of kan iemand anders dit doen?
  • Als het gedaan is, wat hebben we (heb ik) dan meer? (persoonlijke effectiviteit)

En als je de beslissing genomen hebt, voer die dan met ijzeren discipline uit.

Overdreven? Veel mensen doen dingen gedachteloos. Even uit het hier en nu. Even internetten, even een kletspraatje, even buienradar bekijken, even langs die afdeling voor een korte samenscholing, even het laatste nieuws lezen, et cetera. Het zijn maar korte momenten, maar tel ze eens bij elkaar op! Gedachteloosheid heeft ook kwalijke en zelfs schadelijke kanten! Bijvoorbeeld tijdens een gesprek met de medewerker/collega de telefoon opnemen omdat  beller belangrijker is. ‘Deze moet ik even nemen.’ AU. Of tijdens een werkbespreking op de afdeling even weglopen omdat iets anders kennelijk belangrijker is. OEI… Tijd om aan de slag te gaan met persoonlijke effectiviteit!

Daarom:

  • Erken voor jezelf steeds wat je écht belangrijk vindt.
  • Laat een ander op eerlijke en respectvolle wijze weten aan welke zaken je (meer) prioriteit geeft.
  • Vertel de anderen wat ze van jou mogen verwachten. Denk aan het beantwoorden van voicemail en emails, afspraken en taken, et cetera. Dus:
  • Manage de verwachtingen: een keuze vóór het een is geen keuze tégen het ander. (persoonlijke effectiviteit)

Aan de slag met persoonlijke effectiviteit

Wil je aan de slag met persoonlijke effectiviteit? Ga dan aan de slag met een leven en werk coach (personal coaching, loopbaan coaching). In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doet wat je doet, ontdekt je drijfveren en talenten en je kunt (betere) keuzes maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. (persoonlijke effectiviteit)

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend en TMA gecertificeerd.

persoonlijke effectiviteit

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over het gratis ontwikkeladvies.