6 manieren om vooruitgang te boeken als je vast zit
(outplacement traject) Het leven is onvoorspelbaar. Onverwachte dingen gebeuren nu eenmaal, en dat kunnen leuke of minder leuke dingen zijn. De kans zit er dus dik in dat ook jij ooit moet omgaan met verandering. Het gevaar bestaat dan dat je vast komt te zitten, zeker als je jezelf dit toelaat. Werk en leven veranderen constant. De vraag is: laat je toe dat het jou verandert of blijf je vooruitgang boeken?
Bij verandering komen mogelijk angsten om de hoek kijken, of ervaar je druk, (zelf)twijfel, on(zelf)zekerheid, …. Voor mij is dat toch dikwijls zo. Hoe ervaar jij dat?
Ook niet weten wat je volgende stap is, is een reden om immobiel te worden. Zowel een tekort aan zelfvertrouwen als niet weten welke stap je nu moet zetten kunnen je het gevoel geven van hulpeloosheid en ervoor zorgen dat je je terugtrekt, in je schulp kruipt en uiteindelijk opgeeft. (outplacement traject)
Tijdens die momenten wanneer je moet omgaan met verandering, ook wanneer je vastzit, heb je echter een keuze. Je hebt trouwens altijd een keuze. Als je leert omgaan met de emoties die bij een verandering opkomen kan je ze gebruiken om vooruitgang te boeken ipv vast te komen zitten.
Hoe zorgen we er dan voor dat we niet vast komen te zitten als we onze volgende stap (nog) niet kennen? Hoe zorgen we ervoor dat we vooruitgang blijven boeken, ook als ons zelfvertrouwen niet is wat het moet zijn? Hieronder vind je 6 manieren die je zowel persoonlijk als professioneel kan toepassen. (outplacement traject)
-
Laat los en vertrouw op het ‘niet weten’
Een van de moeilijkste te nemen stappen om vooruitgang te blijven boeken is de controle loslaten. Het vertrouwen hebben in wat er is en datgene dat onbekend is of je ‘niet weet’. Nog niet weten hoe je ergens geraakt en erop vertrouwen dat je er op een of andere manier wel zal geraken levert, net als de gedachte ‘het komt echt wel goed’, zoveel innerlijke rust. (outplacement traject)
Ergens is het een natuurlijk gegeven dat we willen weten hoe iets zal zijn, voelen, … en langs de andere kant is hoe je denkt dat het zal zijn meestal niet hoe het dan echt is. Hoe we denken dat het zal zijn is datgene waar we ons aan optrekken om ons veilig of in controle te voelen maar het is zelden de realiteit. Onzekerheid, het onbekende, omgaan met verandering… is immers voor velen beangstigend.
Hoe meer je los kan laten en ok bent met het ‘niet weten’, hoe beter je zal kunnen accepteren wat er is. Hoe meer je accepteert wat er is, hoe meer je beleeft wat er gebeurt en écht leeft in plaats van enkel ergens naartoe te leven of je te laten leven… Als je al je tijd gebruikt om te leven naar iets toe, hoe meer je eigenlijk vast zit in het huidige moment. (outplacement traject)
Als je het basisvertrouwen hebt dat op een dag, op een bepaalde manier het allemaal goed komt ben je al een enorme stap vooruit (ook al is het resultaat dan niet exact wat je gedacht had – het zal een heel goed resultaat zijn).
-
Erken dat het nu-moment niet eeuwig blijft duren
Het heeft geen enkele zin om een huidige situatie te projecteren op de toekomst en te denken dat het altijd zo zal blijven, dat je nooit vooruitgang zult boeken. Na regen komt zonneschijn, toch? Na ontslag volgt er een nieuwe baan. Na een periode van ‘ik weet niet wat ik wil’ en het nodige zelfonderzoek en coaching komt zeker en vast een periode waar je wel weet welke baan je wilt zoeken. (outplacement traject)
Op momenten dat we het nu-moment projecteren op de toekomst zeggen we makkelijk ‘het is altijd zo…’ of ‘ik zal nooit…’ en zo voelt het misschien ook maar als je er achteraf op terugkijkt zal je merken dat dat helemaal de realiteit niet was.
Als je niet beseft dat het nu-moment niet permanent is, is het heel erg makkelijk om er in vast te komen zitten. Je kan jezelf 5 jaar verder in tijd visualiseren waar je in dezelfde situatie zit en hetzelfde voelt als ‘nu’ of je kan denken ‘ik ga me altijd zo voelen’ of ‘geen enkele werkgever wilt me ooit nog’. Hoe geweldig denk je dat je je dan voelt? (outplacement traject)
In plaats daarvan kan je beter beseffen dat je eigenlijk geen idee hebt hoe de toekomst er zal uitzien, hoe je werk en leven er over 5 jaar zal uitzien. Wie weet vind je een geweldig nieuwe baan? Wie weet is dat gevoel van ‘nu’ dan omgetoverd naar iets magisch?
Het gevoel van ongemak vandaag kan je evengoed gebruiken als gids, signaal of teken waar je iets kan aan doen en waarmee je vooruitgang kunt boeken. Wat maakt dat je je zo voelt? Wat kan je eraan doen? Wat zijn je noden?
Wat je wel weet is dat je niet weet hoe de toekomst er zal uitzien. Bovendien is slechts 3% van wat we denken dat mis zal lopen waar, dus waar maken we ons zorgen over? (outplacement traject)
Wat realiteit is vandaag is dus niet de realiteit in de toekomst.
-
Volg je hart
Je kan je leven leiden vanuit 2 totaal verschillende plaatsen; je hoofd en je hart. Ik probeer zoveel mogelijk vanuit mijn hart te leven en werken. En jij?
Hoe weet je wat je hart te zeggen heeft? Gevoelens en emoties zijn de taal van het hart. Daarentegen zijn gedachten de taal van het hoofd.
Dat wil dus eigenlijk zeggen dat je meer en meer vertrouwt op je intuïtie, op je buikgevoel dat zegt of iets juist of fout is. Het is datgene dat je niet helemaal kan verklaren en zich toch af en toe laat horen – je voelt het. (outplacement traject)
Naar onze volwassenheid toe hebben we geleerd om gevoel te vervangen door logica waardoor we soms moeten leren om opnieuw verbinding te maken met dat gevoel, dat instinct, om zo om te gaan met verandering.
Wanneer heb jij nog meegemaakt dat je zei ‘het is helemaal niet logisch maar het voelt wel juist dus ik ga mijn gevoel volgen’. Of misschien is dat eens fout gelopen. Je kan er dan natuurlijk voor kiezen om te zeggen ‘ik heb daar in het verleden al eens op vertrouwd en toen is het misgelopen dus ik vertrouw er nooit meer op’ of ‘het is eens misgelopen en toch ga ik het nog eens proberen omdat het juist voelt’.
Natuurlijk wil je hart volgen niet zeggen dat je niet meer mag nadenken. Er is een verschil tussen alles enkel logisch verstandelijk benaderen en je hart volgen zonder in 2e instantie je hoofd te vergeten. (outplacement traject) -
Focus op het volgende kleine stapje
We hebben de gewoonte om naar de top van de berg te kijken in plaats van het pad ernaartoe, het grotere beeld in plaats van alle pixels die het beeld maken.
We weten ondertussen al dat het, als we willen omgaan met verandering, geen zin heeft om te proberen voorspellen hoe de toekomst er zal uitzien (want die zal er toch anders uit zien dan we gedacht hadden) dus we proberen ons te focussen op het punt net voor ons in de tijd. Op morgen of volgende week. Focus op de volgende kleine stap (richting dat grotere doel) en doe wat nodig is om deze gedaan te krijgen. Mogelijks moet je je planning wat aanpassen of van locatie wisselen of een andere activiteit doen dan wat je eerst voor ogen had om die ene stap gedaan te krijgen. (outplacement traject)
Duidelijkheid komt dikwijls terwijl je iets aan het doen bent waardoor het eindproduct er anders uitziet dan wat je oorspronkelijk in je gedachten had. Hoe meer je je grote doel dus kan opsplitsen in kleine deeltjes en stapjes hoe makkelijker je in beweging zal komen en vooruitgang zult boeken. Zelfs als je volgende stap is hulp vragen of een dag letterlijk niets doen om te herbronnen en de ideeën te laten oppoppen. Deze kleine stappen brengen je na verloop van tijd naar je grote doel en helpen dus ook bij veranderingen. Denk dus niet aan het bedrijf dat je wilt opstarten of het boek dat je wilt schrijven. Denk aan wat je ultiem je klanten of lezers wil bieden en maak een lijst op van hele kleine stapjes hoe je daar zal geraken. (outplacement traject)
-
Vier, ook onderweg
Een van de makkelijke manieren om vast te komen zitten is vooruit kijken en zien wat je nog allemaal moet ondernemen om je doel te bereiken. Vergeet echter ook niet om eens achterom te kijken en te merken welke vooruitgang je al geboekt hebt en welke stappen je allemaal gezet hebt om te geraken waar je vandaag staat.
De prestatiedrang in ons wil vooruit, vooruit, vooruit en laat dat nu net een snelle manier zijn om op te branden waardoor je je doelen dus helemaal niet bereikt en vooruitgang er niet meer van komt. (outplacement traject)
Blijf dus in de modus van lichte vooruitgang en vergeet niet te vieren hoever je al gekomen bent. Je kan deze ‘stand van zaken’ dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks, … opmaken en naast het vieren van je successen ook je volgende stapje noteren. Je zal verrast zijn wat je allemaal bereikt. Deel gerust je successen met vrienden, je zal zien hoe motiverend het werkt.
-
Je hebt altijd een keuze
Ook al gaan we er misschien vanuit dat we de toekomst kunnen voorspellen, dat klopt niet. Door de vele veranderingen die van buitenaf op ons afkomen en de veranderingen die we op een gegeven moment zelf wensen, is ons leven en ons werk zo onvoorspelbaar als iets. Wat er ook op ons pad komt, we hebben wel de keuze om te bepalen hoe we met die verandering omgaan. (outplacement traject)
Je kan kiezen om in de weerstand te gaan of je kan kiezen om wat er gebeurt te omarmen, eruit te leren en er het beste van te maken. Basically kan je dus kiezen tussen ‘bestaan’ (je laten leven) of voluit leven. Je kan kiezen tussen stilstand of (traag) continue vooruitgang.
Hoe meer je vrij kan ervaren wat het leven je biedt, hoe meer je zal kunnen genieten van de ervaringen en hoe meer je anderen hiermee aansteekt. Is er een mooier cadeau dat je iemand kan schenken? De keuze is aan jou: wat kies je? (outplacement traject)
Coaching, assessments, outplacement traject
Je kunt bij CoachPraktijk Twente terecht voor personal coaching, loopbaan coaching, een assessment voor jezelf of je werknemer, een outplacement traject, workshops en trainingen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Bron: LoopbaanVisie
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier over een Bore-out.
Coaching, assessments, outplacement traject