Heb jij je al aangemeld voor het gratis loopbaantraject?

Wil jij gebruik maken van het gratis loopbaantraject? Meld je dan nu alvast aan voor het ontwikkeladvies 2020? Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf begin augustus 2020 kosteloos een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Daarmee krijgen mensen zicht op de arbeidsmarktkansen die er in deze crisis voor hen zijn. Ook kunnen loopbaanadviseurs mensen ondersteunen bij het kiezen van de juiste (bij)scholing of tips geven bij het zoeken en solliciteren naar werk. Naar verwachting zullen zo’n 20.000 mensen hiervan gebruik maken. Het gratis ontwikkeladvies 2020 is onderdeel van het crisisprogramma NL Leert Door. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Tweede noodpakket

Het tweede noodpakket banen en economie, dat doorloopt tot eind september, is erop gericht om zo veel mogelijk banen te behouden. Tegelijkertijd wil het kabinet met het pakket mensen helpen om zich aan te passen aan de nieuwe economische realiteit. Daarom zijn werkgevers die de NOW-regeling aanvragen bijvoorbeeld verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te doen. Werknemers kunnen daarvoor gebruik maken van bestaande regelingen zoals de fiscale studieaftrek of de mogelijkheden die hun O&O-fonds biedt. In aanvulling daarop heeft het kabinet 50 miljoen euro uitgetrokken voor het crisisprogramma NL Leert Door, waarmee mensen kosteloos het ontwikkeladvies 2020 en online scholing kunnen volgen.

Scholingstrajecten en ontwikkeladviezen

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf dit najaar ook scholingstrajecten volgen. Het kan daarbij gaan om kortdurende cursussen om een specifieke vaardigheid te leren, vakgerichte bijscholing of een eerste module van een langer omscholingstraject. Zo kunnen mensen vaardigheden leren om ander werk te kunnen verrichten binnen de organisatie waar ze al werkzaam zijn, of om beter inzetbaar worden voor andere bedrijven. Maar de ondersteuning uit het NL Leert Door-pakket kan ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen. Om gebruik te maken van de scholingsmogelijkheden, hoeven deelnemers zich alleen aan te melden bij een deelnemende opleidingsinstantie. De opleidingsinstantie handelt verder de administratie en kosten af. Opleidingsinstanties kunnen zich deze zomer individueel of in een samenwerkingsverband aanmelden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor een subsidieregeling om de scholing te financieren. Naar verwachting kunnen zo’n 50.000 tot 80.000 cursussen en trainingen gerealiseerd worden. (ontwikkeladvies 2020)

Minister Koolmees is blij dat mensen vanaf deze zomer al aan de slag kunnen met een loopbaanadviseur: “Het is heel belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. Dat is altijd al zo, maar in deze crisis geldt dat misschien wel extra. Veel mensen zullen de komende maanden ander werk moeten gaan doen. Wie zich daar nu al op voorbereidt, kan sneller een overstap maken als dat nodig is.” (ontwikkeladvies 2020)

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Wat gaan we doen tijdens het ontwikkeladvies 2020?

Gesprek 1: Intake, kennismaking en afstemmen doel
Thuis: Je maakt thuis opdrachten en een persoonlijkheidstest

Gesprek 2: Inventarisatie huidige situatie, bespreken eerste test
Thuis: Je maakt een loopbaantest/interessetest en opdrachten

Gesprek 3: We bespreken de uitkomsten van je test en je opdrachten.
Thuis: Je maakt verschillende opdrachten omtrent jouw loopbaan

Gesprek 3: Vervolggesprek met ontwikkeladvies voor de toekomst

Meer weten over het gratis ontwikkeladvies 2020?

De puntjes worden op dit moment op de i gezet. Zodra we meer duidelijkheid hebben zullen we hier meer informatie over het traject en de inhoud van het traject delen. Vanaf augustus kan je gebruik maken van het gratis ontwikkeladvies. Wil je je alvast aanmelden? Neem dan contact met ons op.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over werkgeluk.

gratis ontwikkeladvies 2020