Bepaal je luistertype met self-monitoring

(loopbaancoach in almelo) Als je spreekt, kun je 125 tot 150 woorden per minuut (WpM) zeggen. Maar als je luistert, kun je zeker 300 WpM bevatten. We kunnen dus veel sneller luisteren dan we kunnen praten. Dat betekent dat we tijdens het luisteren ruimte over hebben in ons hoofd voor andere dingen. Lastig, want juist door die ruimte kunnen we ons makkelijk laten afleiden door onze innerlijke stem.

Self-monitoring

Deze extra ruimte kun je ook gebruiken voor self-monitoring. Dat betekent dat je tijdens het luisteren reflecteert op je eigen luisterhouding. Je stelt jezelf vragen als: waar let ik eigenlijk op tijdens het luisteren? Wat voor soort verhaal spreekt me aan? En wat niet? Waar komt dat door? Luister ik anders naar verschillende sprekers? Waar heeft dat mee te maken? Enzovoort. (loopbaancoach in almelo)

De Amerikaanse wetenschappers Larry Barker en Kittie Watson doen onderzoek naar luisterstijlen en luistergewoonten. Zij brachten in kaart dat mensen erg verschillen in luistervoorkeuren. Deze voorkeuren worden bepaald door hoe, waar, wanneer, van wie en welke soort informatie we het liefst krijgen. En ook of we liever tijdens een gesprek, aan de telefoon of in de zaal bij een presentatie luisteren en welke soort informatie we het liefste krijgen. (loopbaancoach in almelo)

Vier luistertypen (loopbaancoach in almelo)

Barker en Watson onderscheiden vier luistertypen:

  • Mensgerichte luisteraars
  • Handelingsgerichte luisteraars
  • Inhoudsgerichte luisteraars
  • Tijdgerichte luisteraars

Wat heb je eraan om te weten wat voor luistertype jijzelf bent? Het helpt je om te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van jouw persoonlijke manier van luisteren. Maar het helpt je ook om je eigen communicatie beter af te stemmen op degene die naar jou moet luisteren. Het volgende voorbeeld maakt dat duidelijk. (loopbaancoach in almelo)

Tijdens de jaarlijkse netwerkdag van een beroepsvereniging werden in de grote zaal drie presentaties gehouden. De eerste was een verhaal aan de hand van een powerpoint, met een hoge informatiewaarde en een hoog spreektempo. Het tweede verhaal was een persoonlijk verhaal, de spreekster ging uit van haar eigen ervaringen. En in het derde verhaal werd een product gepresenteerd, met veel technische specificaties en details. Later bleek dat de meningen van het publiek verdeeld waren over wat de beste presentatie was geweest. Die mening is mede gebaseerd op je persoonlijke luistervoorkeur.

Met een test, het ‘Listener Preference Profile‘, kun je erachter komen wat jouw persoonlijke voorkeur is. Wat volgt is een verkorte en vertaalde versie van deze test. (loopbaancoach in almelo)

Test luistertypen

Heb je de test gemaakt? En, welke type kwam er uit? Het kan zijn dan je je luisterhouding graag wilt verbeteren, dat kan met het WIER model. Dit model helpt inzicht te krijgen in je luistergedrag. Vooral bij miscommunicaties kun je met het model analyseren hoe de misser ontstond. Maar je kunt het model ook gebruiken om je luistervaardigheid te verbeteren.

Het WIER-luistermodel staat voor:

  • Waarnemen
  • Interpreteren
  • Evalueren
  • Reageren

Lees hier mee voor het WIER-model.

Aan de slag met een loopbaancoach in Almelo

Wil je beter leren luisteren, zelfverzekerder worden of heb je een loopbaanvraag? Ga dan aan de slag met een personal coach of een loopbaancoach in Almelo. CoachPraktijk Twente is een erkende praktijk met ervaren coaches. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom

Loopbaancoach in Almelo NOLOC erkend

Onze personal coaches en loopbaancoach in Almelo zijn NOLOC erkend. NOLOC is de grootste vereniging in Nederland voor loopbaanprofessionals.

loopbaancoach in Almelo

Meer berichten lezen? Lees hier hoe je de regie kunt nemen in jouw leven.