In deze sectoren zitten werkgevers weer om personeel te springen – loopbaan begeleiding Almelo

Word Java-programmeur of registeraccountant. Of, als je liever met je handen werkt, timmerman of kok. De economie trekt aan en bazen zitten weer om personeel te springen. Tenminste, als je in de juiste sector zit of daar naartoe wilt overstappen. Dit kan je onderzoeken met loopbaanbegeleiding Almelo.

Het UWV publiceerde vorige week een lijst van beroepen met een groot tekort aan personeel; de ‘krapteberoepen’. Dan zijn er ook nog ‘kansberoepen’. Daarvoor is de kans op een baan zo groot dat je met subsidie een studie kunt doen in die richting.

En bedenk daarbij dat de werkloosheid in Nederland met duizenden mensen per maand afneemt – zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte – en 2017 lijkt het goede jaar om een nieuwe baan te bemachtigen. Of je nu werkloos bent of wilt overstappen: negen tips om snel aan de slag te raken. (loopbaanbegeleiding Almelo)

Loopbaanbegeleiding Almelo

1 Onderzoek waar vraag naar is

In de UWV-lijst met krapteberoepen is vrij snel te zien waar de beste kansen liggen. De lijst is uitgesplitst naar opleidingsniveau en regio. Zo is er voor hogeropgeleiden in de regio Amsterdam veel werk als middelbareschooldocent exacte vakken of talen. In Flevoland maak je veel kans als stratenmaker of glaszetter. En in de techniek en ICT zit je eigenlijk overal goed. (loopbaanbegeleiding Almelo).

De complete lijst van UWV vind je hier.

Sommige beroepen zijn bereikbaar na een korte cursus of bijscholing. Maar ook een meerjarige studie is een veilige investering. ‘Al kan nooit met zekerheid worden gezegd in welke beroepen over een paar jaar de beste kansen liggen, toch weten we inmiddels dat veel krapteberoepen redelijk stabiel zijn,’ schrijft het UWV (loopbaanbegeleiding Almelo).

2 Overstappen? Praat met iemand die het werk al doet

Heb je een functie gevonden die je aanspreekt, ga dan eerst in gesprek iemand die dat werk al doet, adviseert loopbaan- en sollicitatiecoach Aaltje Vincent. ‘Je hoeft niet direct te zeggen dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, ga gewoon een kop koffie drinken. Je zult zien: mensen vertellen dolgraag over hun werk.’ Je krijgt zo niet alleen een beter beeld van wat het werk inhoudt, je kunt jezelf daarna ook beter presenteren en gerichter solliciteren.

3 Neem niet zomaar ontslag (Loopbaanbegeleiding Almelo)

De aantrekkende economie is voor veel mensen het moment om van werk te switchen. Toch is per direct je baan opzeggen vaak helemaal niet nodig als je ontevreden bent. Als we ongelukkig zijn op ons werk, kiezen we snel voor de gemakkelijke weg door het dan maar ergens anders te zoeken. Heel zwart-wit. Ontdek het grijze gebied in je huidige werk: welke aspecten van je werk vind je wél leuk? Win-win, want óf je blijft, óf je weet beter wat je wilt in je volgende baan. (loopbaanbegeleiding Almelo)

4 Heb vertrouwen

Toen de werkloosheid hoog was, kregen sommige mensen het label dat ze ‘lastig’ werk konden vinden. Omdat ze te oud waren. Of juist te jong. Mocht dit voor jou opgaan, herwin dan je zelfvertrouwen. Want óók onder 55-plussers daalt de werkloosheid, net als onder jongeren onder de 25, bleek deze week uit cijfers van het CBS.

5 EVC procedure

Al veel werkervaring, maar geen papiertje? Dan kan de EVC-procedure interessant zijn. Deze ‘Erkenning van eerder Verworven Competenties’ is bedoeld voor mensen die werk doen op hbo-niveau, maar daar geen diploma voor hebben. Via een traject van 6 tot 12 weken kun je die erkenning krijgen, waarna het makkelijker is te solliciteren op functies op hbo-niveau of een vervolgstudie te doen. (loopbaanbegeleiding Almelo)

6 Gat in je cv? Wees eerlijk (Loopbaanbegeleiding Almelo)

Ben je een tijd werkloos geweest of heb je tijdens de crisis onder je niveau gewerkt? Een gat in je cv hoef je niet te verbloemen. Een periode zonder werk noem je op een charmante manier ‘oriëntatie op de arbeidsmarkt. Heb je in de horeca gewerkt, zeg dan wat je precies hebt gedaan. Benadruk wat relevant is voor een nieuwe functie.

7 Zorg dat je opvalt

Als de wereld mag weten dat je beschikbaar bent, kun je het woord ‘beschikbaar’ toevoegen aan je huidige functieomschrijving op LinkedIn. Vermeld de juiste functieomschrijving en de zoekwoorden op je cv en op je LinkedIn-pagina, zodat je goed te vinden bent. Kijk voor inspiratie in vacatureteksten. En wees concreet. Stel dat je in de marketingcommunicatie wilt werken, dan moet je ergens vermelden hoeveel kliks of likes je voor een bepaald project hebt binnengehaald.

8 Maak sollicitaties persoonlijk

Stuur geen standaardreactie op vacatures. Aaltje Vincent: ‘Heel gek: op datingsite Tinder weten we precies hoe we over willen komen en welke foto we daarvoor moeten kiezen, maar als we gaan solliciteren gooien we klakkeloos een bak informatie over de schutting. Maak het persoonlijk. Durf te zeggen wat je goed vindt aan de ander en wat jij kunt bijdragen.’ (loopbaanbegeleiding Almelo)

9 En als je dan op gesprek mag: bereid je goed voor en stel veel vragen

Word je uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan dat je alles weet van het bedrijf. Stel daarnaast veel vragen. Zo onderzoek je of een bedrijf ook bij jou past én voorkom je dat je zelf de hele tijd aan het woord bent. Vincent: ‘Het woord zegt het al: voer een sollicitatiegesprek.’

Bron: NRC Loopbaanbegeleiding Almelo

Loopbaanbegeleiding Almelo

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, wil je aanpassingen aanbrengen in je huidige functie of ontdekken wat jouw drijfveren en talenten zijn? Ga dan eens in gesprek met een loopbaancoach. Kijk eens rond op de website of informeer naar de mogelijkheden. Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is geheel kosteloos en vrijblijvend. Direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Meer berichten lezen? Lees hier hoe je snel inzicht krijgt in je talent!

CoachPraktijk Twente is gecertificeerd TMA professional & trainer.

Loopbaanbegeleiding Almelo

Loopbaanbegeleiding Almelo