Over Denken: Podcast die iedereen slimmer maakt

(Loopbaan coaching regio Almelo) Gaan robots onze banen inpikken? Wat doen bedrijven met alle data die wij achterlaten? En hoe blijven we een leven lang blij en gelukkig op het werk? De Open Universiteit start met de podcastserie Over Denken, de podcast die iedereen een beetje slimmer maakt. In elke aflevering voelt journaliste/podcastmaakster Nynke de Jong een wetenschapper aan de tand over actuele prangende vragen.

Klinkklare taal
Over Denken telt in totaal achttien afleveringen van elk ongeveer een half uur. Onderwerpen variëren van ‘Data: het nieuwe goud’ tot ‘Toets je geheugen’ en ‘Cultuur maakt van ik weer wij.’ De onderwerpen zijn maatschappelijk relevant en raken ons van dichtbij. (Loopbaan coaching regio Almelo)

Nynke de Jong vraagt de wetenschappers van de Open Universiteit in klinkklare taal het hemd van het lijf. Nieuws- audio- en filmfragmenten illustreren het belang van hun onderzoek. De Jong: “Ik ben de oprecht geïnteresseerde leek. Onwetend en direct. Op dat niveau ga ik met onderzoekers in gesprek: ik stel de vragen die mijn vrienden, buurvrouw of vader ook zouden stellen. Daarnaast krijg je als luisteraar een mooi inkijkje in het persoonlijk leven van de wetenschappers. Wat drijft hen? Waar droomden ze van als kind? Zo levert Over Denken behalve kennis ook hele mooie anekdotes op.” (Loopbaan coaching regio Almelo)

Nieuwsgierig

Nynke vervolgt: “Er zijn al vier afleveringen te beluisteren. Ik heb er enorm van geleerd. Heel tof. Het is toch eigenlijk zonde dat je meestal ophoudt met leren zodra je volwassen bent? Ik zie deze podcast als een manier voor luisteraars om te blijven leren. En ik hoop dat we mensen nieuwsgierig maken naar nóg meer wetenschap. Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek is zo onwijs belangrijk: het is het fundament waarop we als maatschappij ons handelen baseren. Dat is wat ik graag met deze podcast wil laten horen.” (Loopbaan coaching regio Almelo)

Over Denken
De eerste vier afleveringen van Over Denken staan online. In ‘De strafbaarheid van kwade gedachten’ neemt hoogleraar Strafrecht Sven Brinkhoff je mee in de wereld terrorisme, politie-infiltranten, nepwapens, telefoons aftappen en de AIVD. Hoogleraar Informatiekunde Remko Helms praat je in ‘Data: het nieuwe goud’ helemaal bij over de onbegrensde mogelijkheden van data. In ‘Cultuur maakt van ik weer wij’ houdt hoogleraar Literatuur, cultuur en media Thomas Vaessens een warm pleidooi voor cultuur als tegenwicht voor sociale media. En hoe je écht het allerbeste kunt leren hoor je van hoogleraar Desirée Joosten-ten Brinke in ‘Toets je geheugen’. (Loopbaan coaching regio Almelo)

Luister deze afleveringen nu via ou.nl/podcast of via Spotify, Google podcast en Apple podcast. Vanaf medio augustus wordt iedere twee weken een nieuwe aflevering gepubliceerd. (bron: Open Universiteit, TVC) (Loopbaan coaching regio Almelo)

Loopbaan coaching regio Almelo

Wil je een stap maken in je loopbaan, maar geen idee welke? Onderzoek het in een coachtraject! Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Ontdek hier de symptomen van stress.

Loopbaan coaching regio Almelo