Heb jij je pitch al klaar?

(Loopbaan begeleiding in Almelo) Netwerken is een werkwoord. Het gaat erom dat je actief bezig met het leggen van contacten. In mijn praktijk merk ik dagelijks hoe belangrijk netwerken is bij het vinden van een nieuwe baan of bij het ontdekken wat goed bij je past. Netwerken kan je op drie manieren doen:

  • Bij je spontane ontmoetingen met je pitch op maat
  • Online netwerken op LinkedIn
  • Persoonlijk in netwerkgesprekken binnen je vak

Pitch op maat

Nu je je netwerk wilt uitbreiden kan iedereen op elk moment van betekenis zijn. Je kennissen familie, sportmaatjes of je buurman tijdens een kort gesprek op de parkeerplaats. Maar ook ontmoetingen op feestjes, in de train, met vakgenoten of netwerkbijeenkomsten zijn van belang. Voor al die ontmoetingen heb je een pitch op maat nodig. Echt op maat, aangepast aan degene die je op dat moment ontmoet. Kort en krachtig! Dit houdt in dat je een krachtige en duidelijke presentatie van jezelf moet kunnen geven, waarin je een goed beeld schetst. Daar sta je sterk mee op de arbeidsmarkt. (Loopbaan begeleiding in Almelo)

Beeldend verhaal

Je weet wie je bent en voor welk werk je de oplossing bent, maar hoe breng je dit goed over? De kunst is een pitch op maat, ook wel de ‘one minute of fame’ of elevator pitch genoemd, te delen. Vertel je verhaal in die tien of maximaal 30 seconden dat je naast iemand in de lift zou staan. Hoe beeldender je verhaal in deze seconden, ook wel ‘storytelling’ genoemd, hoe beter. Een pitch waarin je een helder beeld van jou aan het werk, blijft beter in iemands geheugen hangen. Laat dan een werkende oplossing achter: ‘Ik ben laboratoriummedewerker, vooral goed in geneesmiddelenproductie’ en niet een probleem: ‘Ik ben werkloos’. (Loopbaan begeleiding in Almelo)

Doel pitch op maat:

  1. De ander triggeren om door te vragen;
  2. Dat de ander het onthoudt (denk aan je pretlichtjes) en dat diegene die de vacature hoort, jou op het juiste moment tips of voordraagt!

Oefen je pitch met iemand

  • Is het helder, authentiek en congruent?
  • Oefen de versie van tot tien tot dertig seconden
  • Vraag de ander of je pretlichtjes in je ogen hebt (Loopbaan begeleiding in Almelo)

Tip! Soms hoor ik mensen zeggen: ‘Ik ga mezelf niet verkopen.’ Wat mij betreft is die bescheidenheid niet nodig. Iedereen wil ontzettend graag met jou vieren dat hij jou de gouden tip heeft gegeven, of, beter nog, jou op het juiste moment heeft aanbevolen en dat jij nu nieuw werk hebt! (Loopbaan begeleiding in Almelo)

Bron: Jobmarketing 3.0, Aaltje Vincent

Loopbaan begeleiding in Almelo

Loop je vast in je loopbaan? Maar heb je geen idee wat je kan doen? Ga dan aan de slag met een loopbaancoach! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over spanning bij stress.

Loopbaan begeleiding in Almelo