Ga het jaar goed van start met een loopbaan adviseur

Een nieuw jaar is altijd een uitgelezen moment om ook je professionele leven onder de loep te nemen. Tijd om jezelf eens wat vragen te stellen. Haal je nog voldoening uit je job? Wat heb je bereikt en wat wil je nog graag bereiken? Is het tijd voor een bijscholing of eventueel zelfs een nieuwe job? Hieronder een aantal tips van een loopbaan adviseur om het jaar goed af te trappen.

Loopbaan adviseur

Update je cv

Als je verandert van functie moet je dat absoluut vermelden in je cv. Ook als je job een andere invulling heeft gekregen, moet je dat aanpassen. Want een titel alleen zegt niet alles. Vermeld ook je behaalde successen en toon dat je je op een positieve manier hebt ingezet voor je job. (loopbaan adviseur)

Wat heb je concreet bereikt?

Overloop eens welke professionele doelstellingen je het afgelopen jaar hebt bereikt. Is het wat je verwacht had? En wat betekent dit voor je toekomstige carrière?

Wat doe je echt?

Is je werk in de loop der tijd veranderd? Zijn er taken weggevallen of juist bijgekomen? Doe je je werk nog altijd even graag? Hou eens gedurende twee weken een soort dagboekje bij van de taken die je op het werk uitvoert. Bekijk daarna of er eventueel aanpassingen kunnen gebeuren, zodat je opnieuw meer plezier krijgt in je werk. (loopbaan adviseur)

En wat doe je juist niet?

Zijn er bepaalde taken of verantwoordelijkheden die vroeger deel uitmaakten van je job maar nu niet meer? Zoek uit waarom dat zo is: is de taakinhoud van je baan gewoon veranderd of had je niet de juiste capaciteiten? Vraag desnoods discreet feedback aan je baas.

Wat heb je (bij)geleerd?

Welke nieuwe vaardigheden heb je het afgelopen jaar geleerd? Heb je bepaalde cursussen gevolgd? Als je vaststelt dat je in 2016 eigenlijk niets nieuws hebt geleerd, kan dat een teken aan de wand zijn. Want dat zou wel eens een hinderpaal kunnen zijn voor je verdere carrière. Succesvolle mensen blijven zich constant bijscholen. (loopbaan adviseur)

Maak een stappenplan

Als je je niet meer gelukkig voelt in je job, is het nu de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Schrijf in een aantal punten op welke doelstellingen je wilt bereiken in je job. En werk dit ‘stappenplan’ daarna concreet af. Als je voelt dat je terug in routine dreigt te verzanden, haal dan dat lijstje boven om jezelf te motiveren. Kom je er zelf niet uit? Ga dan eens in gesprek met mensen uit je omgeving, je leidinggevende, collega’s of een loopbaan adviseur.

Loopbaan adviseur

Ben je niet meer blij met je huidige functie, wil je iets anders of kom je bij deze werkgever niet goed uit de verf? Dan is dit misschien een goed moment om uit te kijken naar een nieuwe baan. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken dan kan je gebruik maken van een loopbaan adviseur. CoachPraktijk Twente helpt je graag te onderzoeken welke baan bij jou past. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over studiekeuze advies!

Bron: hln.be