Kiezen van je leren – Life coaching Almelo

Steeds vaker hoor je het woord ‘keuzestress’ vallen: de spanning rondom het maken van keuzes. Er is een overschot aan mogelijkheden, te veel lijkt aantrekkelijk en men kan niet goed onderscheiden wat werkelijk belangrijk is en wat niet. Gevolgen: niet weten wat je wilt, niet durven kiezen, niet tevreden zijn met de keuze, keuzes lang uitstellen en het lastig vinden om achter de eigen keuze te blijven staan. Life coaching Almelo heeft een aantal tips! (Life coaching Almelo)

Life coaching Almelo

Verschillende fases

Het maken van een keuze is een proces met verschillende fases. De indeling van Taborsky kan als leidraad dienen. Hierbij gaat het met nadruk om een ‘ideaal’ proces, want de praktijk blijkt weerbarstig. Fases worden vaak overgeslagen, met name de eerste twee. Als iemand in de fase van het beslissen (5) en uitvoeren (6) vastloopt, heeft dat vaak te maken met onvoldoende aandacht voor fase 1 (beseffen) en 2 (accepteren). Stilstaan bij deze twee fases en hoe je deze kunt herkennen en toelaten kan je helpen steviger aan je keuzeproces te beginnen. (Life coaching Almelo)

Fase 1: Bezinning en het besef te moeten kiezen
Pas als je je realiseert dat je moet kiezen, kun je je er ook werkelijk voor inzetten. Dit besef vraagt om actie. Als je er nog niet echt van doordrongen bent dat je moet kiezen, kun je een beslissing eindeloos voor je uitschuiven of zelfs de vraag ontlopen. (Life coaching Almelo)

Fase 2: Accepteren van onzekerheid
Een bijverschijnsel van het moeten kiezen, is een gevoel van onzekerheid. Je weet nog niet wat de toekomst zal brengen. Zie dit onder ogen en accepteer dat er de komende tijd een knagend gevoel van onzekerheid kan zijn. Alleen als je dit toelaat, kun je open om je heen kijken en de mogelijkheden verkennen. Realiseer je dat er een valkuil is: snel een beslissing nemen om van dat onaangename gevoel af te zijn. Life coaching Almelo.

Fase 3: Vrijuit onderzoeken
Je gaat je nu breed oriënteren zonder al conclusies te trekken. Kijk vanuit wensen, ideeën en informatie over diverse opties. Het is zinvol om dit brainstormen ‘vrijblijvend’ te doen. Je mag je gewoon oriënteren, je hoeft nu nog niet te kiezen. Laat bedenkingen en vooronderstellingen je niet belemmeren om informatie in te winnen. Praat met allerlei mensen.

Fase 4: Vergelijkingen maken
Vergelijk de verschillende mogelijkheden met elkaar en benoem wat voor jou de belangrijkste criteria zijn. Je gaat je nu echt verdiepen in de mogelijkheden. Je probeert te beoordelen wat haalbaar is, welke risico’s je loopt, welke onderdelen echt bij je passen en wat werkelijk belangrijk voor je is. Vervolgens orden je alle informatie en je krijgt de consequenties, je vragen, twijfels en gevoelens erover in beeld. (Life coaching Almelo)

Fase 5: Beslissen
De overgang van het niet-precies-weten-wat-je-wilt naar de overtuiging wat je wel wilt, is vaak moeilijk aan te wijzen. Vaak valt de beslissing onbewust, om vervolgens uit te groeien naar een standpunt dat energie geeft en tot actie aanzet in de gekozen richting. Ook kom je makkelijk nu met je overtuiging naar buiten. Je gaat er meer over praten. Niet omdat je al voor honderd procent overtuigd bent, maar omdat je achter je keuze gaat staan als uitkomst van een discussie in je hoofd. (Life coaching Almelo)

Fase 6: Uitvoeren
Als je uiteindelijk een beslissing hebt genomen, leidt dat meestal tot energie. Obstakels die de realisatie in de weg stonden, kunnen worden opgeruimd. Deze laatste fase kenmerkt zich door daadkracht. Life coaching Almelo

Life coaching Almelo

Vind je het lastig om te kiezen? Een coach traject helpt je keuzes te maken. Je leert te kiezen en achter je keuzes te staan. Je wordt zelfverzekerder en weet wat bij jou past en wat niet. Wil je meer weten over de mogelijkheden van CoachPraktijk Twente. Kijk dan eens rond op de website of neem contact met ons op. (Life coaching Almelo)

Meer lezen? Lees hier adviezen voor een goed gesprek.

Bron: loopbaanvisie, nr 3 2017