Aan de slag met talent in je organisatie – Ervaren TMA professional

‘Ik heb weer een uur lang aangehoord wat ik allemaal kon verbeteren. En toen ik aan het eind van het gesprek toch nog maar eens vroeg waar volgens hen mijn talent lag, was het een tijd stil. Waarna mijn leidinggevende een beeld gaf van waar volgens hem mijn talent lag en waar ik meer mee zou moeten doen. En daar had mijn beoordelingsgesprek volgens mij moeten beginnen.’ (Ervaren TMA professional)

Ervaren TMA professional

Ik hoor dit soort verhalen vaker in mijn praktijk en ik vind dit ontzettend jammer. Iemand heeft op zich een prima eindbeoordeling, maar gaat toch volledig leeggelopen naar huis. In het bezit van een waslijst aan punten die hij kan verbeteren. Soms zijn het punten die je wilt verbeteren, maar soms ook helemaal niet. Waarom moet je eigenlijk een of ander extravert type worden die de hele dag roept wat er allemaal kan verbeteren in de organisatie, terwijl jij je daar helemaal niet prettig bij voelt? Misschien doe je dat liever in een wekelijks gesprek 1 op 1 met je leidinggevende, of op een andere manier die beter bij jou past. Of misschien wil je die rol helemaal niet. Ook dat is mogelijk. (ervaren TMA professional)

Waar ligt de kracht van jouw werknemer?

Wanneer je als werkgever weet waar de kracht van jouw medewerkers ligt dan kan je daar op inspelen. Je kan je werknemer stimuleren zijn talenten te benutten en te vergroten. Maar je kunt er ook voor zorgen dat je samen een oplossing zoekt voor de werkzaamheden die energie kosten. Daar waar geen aanleg aanwezig is en weinig ervaring ligt een gebied dat je werknemer energie kost. Het zijn vaak werkzaamheden waar hij tegenop ziet en die zijn werkgeluk verstoren, hij is immers veel liever met andere zaken bezig. Sterker nog, hij heeft veel meer aanleg en talent voor andere werkzaamheden. Wanneer je als werkgever inzicht hebt in wie over welk talent beschikt in jouw organisatie dan kan je je organisatie daarop inrichten. Je kunt je werknemers een baan bieden die aansluit bij hun mogelijkheden. Maar je kunt ze ook extra begeleiding of een opleiding aanbieden voor de werkzaamheden die ze niet zo goed beheersen, maar wel uitgevoerd kunnen worden. (ervaren TMA professional)

Ervaren TMA professional

Werken aan talent geeft energie, voor je medewerkers, maar ook voor je organisatie. Je werknemer doet niet alleen waar hij blij van wordt, hij voelt zich ook begrepen en gezien, dat is winst voor alle partijen. Ben je op zoek naar een goede methode om met talent management aan de slag te gaan? De TMA Methode is een uitstekende manier om zicht op talent te krijgen in je organisatie. Wil je meer weten over deze methode. Kijk dan eens hier. CoachPraktijk Twente is gecertificeerd en ervaren TMA professional. Wil je weten wat CoachPraktijk Twente voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op. (Ervaren TMA professional)

Meer lezen? Lees hier een bericht over hoe je zelfverzekerder wordt in je werk.

Ervaren TMA professional

Ervaren TMA professional