De beste adviezen om alles uit je carrière te halen

We kunnen niet allemaal Elon Musk of Jeff Bezos zijn, toch kun je waarschijnlijk veel meer uit je loopbaan halen dan je nu doet. Bijvoorbeeld door je vaardigheden en kennis te verbeteren, of door je houding en gedrag te professionaliseren. In dit artikel nemen wij wat aandachtspunten onder de loep.

Carrière maken is iets om na te streven, zo is maatschappelijk bepaald. Wie wil er immers niet succesvol zijn in wat ie doet, zover komen als je maar kunt, ‘het maken’? Laten we dat vooral niet verwarren met extravagante villa’s en zeiljachten (al hebben we daar geen bezwaar tegen). Alles uit je carrière halen kan zoveel meer betekenen, zoals doorleren, skills uitdiepen, je vaardigheden optimaal benutten, je werk-privébalans beter bewaken en zo gaandeweg je werkgeluk vergroten… Maar laten we toch beginnen met geld, want dat maakt weliswaar niet gelukkig, het helpt wel een beetje.

Iedereen wil het, maar velen durven er niet om te vragen: meer geld. Veel organisaties hanteren een jaarlijkse salarisaanpassing gebaseerd op een beoordelingscyclus, maar dat doen ze niet allemaal. Het kan dat jij vindt dat je bovenmatig presteert binnen je bedrijf en dat daar best een opslag tegenover mag staan. Vraag in dat geval een gesprek aan en bereid je grondig voor op de onderhandelingen. Maak voor jezelf een lijstje van je sterke punten, zodat je je wensen tijdens het gesprek goed en zelfverzekerd onderbouwt. Handig is ook om even het Salariskompas te checken, want als jouw salaris niet marktconform is, ga je gelijk sterker de onderhandeling in. (Erkende loopbaancoach Twente)

Promotie maken

Geen carrièreverbetering zo tastbaar als een interne promotie. Uit dat treetje hoger op de ladder spreekt waardering, en het gaat meestal gepaard met een salarisverhoging. Om promotie te maken moet je investeren; in tijd (avondstudie), inspanning (doelen overtreffen), zelfverbetering (skills) en netwerken (prettige omgang met collega’s en meerderen). Maar eerst moet je je afvragen in welke richting je promotie wilt maken, en welke functie je wilt krijgen. Analyseer die positie: waarom voer jij die taken beter uit dan een collega? Laat dat zien op de werkvloer en maak na verloop van tijd een afspraak met een manager voor een promotiegesprek. (Erkende loopbaancoach Twente)

Kennis en vaardigheden verdiepen en verbreden

Leren, leren en nog eens leren. Ook als je prettig in je functie zit – nee, juíst als je prettig in je functie zit – moet je je regelmatig afvragen of je niet nét even beter kunt presteren. Wil je het optimale uit je loopbaan halen, kijk dan kritisch naar je kennis en vaardigheden. Zijn die nog op peil? Halen jongere collega’s je niet in? Wellicht kun je ook iets heel nieuws leren, waardoor je werk niet alleen waardevoller wordt, maar ook leuker. (Erkende loopbaancoach Twente)

Houding en gedrag aanpassen

Hoewel je vooral jezelf moet blijven, is een grondige zelfanalyse zeker niet overbodig. Hoe lig je in de groep? Hoe schakel je binnen je team? Succesvolle carrières zijn voor een groot deel afhankelijk van relaties, dus die moet je net zozeer bijhouden als je skills. Zoek er een coach bij als je twijfelt aan je people skills. Bij promoties kan de gunfactor meetellen, toon daarom interesse in je collega’s, houd je klachten wat vaker voor jezelf, en stel je open en toegankelijk op.

Doelen stellen

Als je écht succesvol wilt zijn in je carrière, dan stel je jezelf doelen. Gaan we terug naar de eerste alinea van dit artikel, naar Musk en Bezos, dan zien we dat bijna alle geslaagde mensen ooit begonnen met heldere doelstellingen. Heb je die niet, dan word je makkelijk afgeleid en dwaal je van je pad af. Maak wat je wilt bereiken concreet en haalbaar, zodat je halverwege niet gedemoraliseerd raakt. Deel je doelen op in tijdvakken, zoals maandtargets, streep ze af op een planner, dan lijkt het einddoel minder ver weg. (Erkende loopbaancoach Twente)

Bron: Intermediair

Erkende loopbaancoach Twente

Wil je aan de slag met een loopbaancoach? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd tot Register Loopbaan Professional. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over drijfveren.

Erkende loopbaancoach Twente