5 tips op jezelf te bevrijden uit een vastgelopen loopbaan

(erkende coach) Sleep je je elke dag met tegenzin naar je werk? Er zijn manieren om te ontsnappen uit die vastgelopen carrière. Loopbanen zijn soms drijfzand. Als je er makkelijk in bent gegleden, is het des te moeilijker om weer los te komen. Maar zelfs als je een hekel hebt aan je baan, is er goed nieuws: het feit dat je die baan hebt, zal in je voordeel werken. Het is een trieste waarheid, maar recruiters zullen eerder iemand aannemen die werkt dan iemand die werkloos is. Het slechte nieuws is: het gaat je hoe dan ook extra werk kosten om van baan te veranderen. Onderzoek de volgende vijf stellingen eens:

  1. Waarom haat je je baan?

(erkende coach) Is het het werk of is het de bedrijfscultuur? Je collega’s? De lange reistijd of de onhaalbare deadlines? Probeer het probleem heel exact te definiëren: dit zal je helpen om jezelf te bevrijden uit die carrière-dip. Je komt er zo achter wat je liever zou willen. Wie weet maakt een slechter betaalde functie die veel dichter bij huis ligt, je veel gelukkiger. Haat je alles aan je baan? Dan is het zeker tijd om een nieuwe te zoeken.

  1. Ontdek je goede en slechte eigenschappen 

(erkende coach) Selina Kerley kende iemand die zijn hele twintiger jaren de manager was van een hotel restaurant. Hij ontdekte dat hij steeds minder tijd aan het restaurant besteedde, maar meer aan het luisteren naar zijn personeel hen helpen met hun problemen. Hij zette zijn restaurant stop, ging terug naar de universiteit en is nu een gecertificeerd therapeut. Je hoeft je natuurlijk niet om te scholen, maar bedenk dat het prima is om eens iets heel anders te gaan doen. Zoek een loopbaan die past bij jouw sterke punten.

  1. Kijk eens om je heen

(erkende coach) Je moet natuurlijk niet de hele tijd onder werktijd vacaturesites afstruinen, maar thuis een beetje browsen en af en toe solliciteren is een goed idee. Reserveer er wat tijd voor elke dag. Krijg een idee over hoe de arbeidsmarkt er voor jou bij ligt: wat is haalbaar? Wat niet? Welke vaardigheden worden er gevraagd? Krijg ik ook een voet tussen de deur als ik niet die exacte vaardigheden heb? Probeer eens wat uit. Ben je HR-medewerker met een passie voor meubels? Solliciteer eens op zo’n functie in de interieurbranche.

  1. Zet je schrap

(erkende coach) Realistisch gezien gaat het momenteel slecht op de arbeidsmarkt: het zal een tijd duren voordat je je droombaan te pakken hebt. Probeer desondanks die feiten positief re blijven en houd het vertrouwen dat je je doel uiteindelijk wel zal bereiken. Volhouden is de boodschap. Jezelf mentaal voorbereiden is het halve werk. Een goed cv en netwerk is de andere helft.

  1. Wees niet bang voor afwijzing

(erkende coach) Steve Jobs, Oprah Winfrey, Walt Disney and Elvis Presley: allemaal voorbeelden van beroemdheden die in het begin van hun loopbaan zijn afgewezen. Jobs werd ontslagen bij Apple, Elvis’ familie vertelde hem dat hij beter vrachtwagenchauffeur kon blijven. Zijn de heren daarom gestopt met hun carrière? Nee.

(erkende coach) Basketballer Michael Jordan heeft wel eens gezegd: ‘Ik heb als sporter meer dan negenduizend doelpogingen gemist, bijna driehonderd wedstrijden verloren, 26 beslissende punten gemist. Ik heb ontzettend vaak gefaald in mijn leven. En dat is tegelijkertijd de reden waarom ik ook geslaagd ben.’ Tegenslagen maken je sterker en brengen je dichter bij je doel. Of het nou vijf of vijftig sollicitatiebrieven kost, het is het waard. Op een dag bevrijd je jezelf uit het drijfzand.

Bron: The Undercover Recruiter

Aan de slag met een erkende coach

Kan je wel wat hulp gebruiken bij je zoektocht naar de ideale baan? Ga dan aan de slag met een erkende coach. Wanneer je met een erkende coach werkt weet je zeker dat je met een coach aan de slag gaat die kennis heeft van coaching en loopbaanontwikkeling. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op de website voor de mogelijkheden of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is een door NOLOC erkende coach.

erkende coach

Meer berichten lezen? Ontdek hier je Ikigai!