6 manieren om te stoppen met teveel over alles na te denken

(coaching praktijk Twente) Of je nou blijft nadenken over die ene fout die je gister maakte of je zorgen maakt over of je morgen wel succes gaat hebben. Mensen die overal over nadenken worden geplaagd door gedachtes die ze niet uit hun hoofd kunnen krijgen.

Hoewel iedereen wel momenten kent, kunnen sommige mensen hun gedachtestroom bijna nooit stoppen. Hun innerlijke monoloog blijft maar doorgaan.

Het verleden opnieuw blijven afspelen

 • Ik had gister niets moeten zeggen in die meeting. Iedereen keek me aan alsof ik een idioot was.
 • Ik had mijn oude baan nooit op moeten geven. Als ik daar was gebleven zou ik gelukkiger zijn. (coaching praktijk Twente)
 • Mijn ouders zeiden altijd al dat ik nergens aan zou bijdragen en ze hebben gelijk.

Zorgen maken over de toekomst

 • Ik ga mezelf voor gek zetten tijdens mijn presentatie morgen. Mijn handen zullen trillen, ik ga blozen en iedereen zal zien dat ik incompetent ben.
 • Ik krijg nooit een promotie. Het maakt niet uit wat ik doe, het zal nooit gebeuren.
 • Mijn partner gaat iemand vinden die beter is dan ik. Ik blijf alleen achter. (coaching praktijk Twente)

Mensen die te veel nadenken gebruiken niet alleen woorden om hun leven te beschrijven. Ze gebruiken ook beelden. Ze zien in hun hoofd bijvoorbeeld hun auto die een ongeluk gaat krijgen of ze blijven een stressvolle gebeurtenis in hun hoofd afspelen als een film. Hoe dan ook, te veel nadenken kan ervoor zorgen dat je niet meer productief bent. (coaching praktijk Twente)

Gezondheidsproblemen

Het is zelfs zo dat mensen die te veel nadenken over hun fouten, tekortkomingen en problemen gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Te veel nadenken leidt tot emotionele stress en vaak vluchten mensen in alcohol of eten om dit patroon te stoppen. Maar er zijn gelukkig wel manieren om te veel nadenken te stoppen:

 1. Merk op wanneer je te veel nadenkt
  Bewustzijn is de eerste stap. Geef aandacht aan de manier waarop je nadenkt. Wanneer je merkt dat je bepaalde scenario’s in je hoofd blijft afspelen, erken dan dat deze gedachtes niet productief zijn. (coaching praktijk Twente)
 2. Daag je gedachtes uit
  Het is makkelijk om je mee te laten slapen door je negatieve gedachtes. Leer om je negatieve gedachtes te herkennen en ze te vervangen met realistische gedachtes.
 3. Houd je focus op actief probleem oplossen
  Blijven piekeren over je problemen lost niets op. Vraag jezelf af welke stappen je kunt nemen om een probleem wat zich misschien in de toekomst zal afspelen op te lossen. In plaats van doemscenario’s te bedenken kun je oplossingen bedenken over hoe je dit kunt voorkomen. (coaching praktijk Twente)
 4. Plan tijd in om na te denken
  Lange periodes blijven nadenken over je problemen is niet productief. Maar een kort moment voor zelfreflectie kan dit wel zijn. Daarom kun je dagelijks 20 minuten ‘piekertijd’ inplannen. Tijdens deze 20 minuten mag jij je zorgen maken en piekeren en dingen herkauwen zo veel als je wilt. Maar na 20 minuten moet je hiermee stoppen. En als je merkt dat je gedachtes gedurende de dag met je aan de loop gaan, stop ze dan en weet dat je hier pas in de aangewezen 20 minuten over mag nadenken. (coaching praktijk Twente)
 5. Wees mindful
  Het is onmogelijk om je zorgen te maken over het verleden of de toekomst als je in het nu leeft. Zorg ervoor dat je nu meer in het hier en nu leeft. Mindfulness heeft oefening nodig, maar het kan je zeker helpen.
 6. Ga iets anders doen
  Ga iets totaal anders doen als je merkt dat jij jouw gedachtes niet kunt stoppen. Start met sporten of los een moeilijke puzzel op, maar doe iets waarbij jij jouw gedachtes kunt afleiden van je negatieve gedachtes. (coaching praktijk Twente)

Bron: Tijdschrift Positieve Psychologie

Coaching praktijk Twente

Wil je leren om te gaan met irrationele gedachten, positiever in het leven staan, grenzen leren stellen of zelfverzekerder worden? Of heb je een andere vraag waarmee je graag aan de slag wilt? Coaching biedt uitkomst! Kijk dan eens wat wij voor jou kunnen betekenen. Je kunt bij ons terecht voor:

Wil je meer weten over coaching praktijk Twente? Neem dan contact met ons op! Je bent van harte welkom.

Coachpraktijk Twente is NOLOC erkend.

coaching praktijk twente

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over het gratis ontwikkeladvies voor 45-plussers.

Coaching praktijk Twente, Coaching praktijk Twente, Coaching praktijk Twente