Zo bereik je wat je wil: SMART-doelen stellen (en naleven)

Doelen stellen in jouw werk of loopbaan kan op verschillende manieren. In ieder geval is het altijd handig als je SMART-doelen en leerdoelen formuleert. In dit bericht lees je meer over het goed opstellen van SMART-doelen en waarom dat zo belangrijk is.

Doelen stellen
Er zijn verschillende methoden om doelen te stellen. Zo is er het Japanse concept Ikigai, wat zoveel betekent als ‘een reden voor het bestaan’. Je kunt er volgens dat concept achter komen wat je precies wilt door verschillende kleuren te hanteren:
Blauw: Waar willen mensen jou voor betalen?
Geel: Waar word je heel blij van?
Roze: Wat heeft de wereld nodig volgens jou?
Groen: Waar ben je goed in? Wat is jouw expertise?
Als je al die kleuren combineert, dan kom je aan bij jouw Ikigai, de reden van je bestaan.

Een andere methode is de BHAG: Big, Hairy, Audacious Goals, een groot, harig, brutaal doel dus. Het is de stip op de horizon van een bedrijf of loopbaan en bedacht door Jim Collins. BHAG is een heel groot doel, een droom. (coaching op werkvloer)

Gangbaarder is het werken met SMART-doelen, maar daarin kun je Ikigai en BHAG opnemen.

Leerdoelen stellen
De SMART-doelenmethodiek kun je goed inzetten bij het helder formuleren van bepaalde leerdoelen, zodat er duidelijkheid is over je ambities van dat jaar. De letters staan voor Specifiek (heel concreet dus), Meetbaar (zodat je erop af te rekenen bent door anderen of jezelf), Aanvaardbaar (iedereen is het ermee eens), Realistisch (je kunt het voor elkaar krijgen) en Tijdgebonden (jullie snappen het). (coaching op werkvloer)

Werkplan SMART-doelen
Een SMART-doel is dus een zeer concreet doel. Daardoor is de kans dat het gerealiseerd wordt groter. Een werkdoel kan bijvoorbeeld zijn om beter te worden in het bouwen van websites. SMART geformuleerd kan dat er zo uitzien: ‘Ergens nog in 2020 wil ik een werkende website gebouwd hebben die 1000 unieke bezoekers trekt’. Je kunt in zes stappen bepaalde SMART doelen stellen waarbij je de verschillende doelenmethodieken combineert. Een voorbeeld:

Stap 1: Stel een einddoel
Uit het Ikigai-onderzoek naar jezelf komt jouw grote BHAG naar boven om ondernemers en zzp’ers te ondersteunen bij het maken van goede journalistieke content zodat ze daarmee zelf een publiek kunnen opbouwen.

Stap 2: Maak je einddoel SMART
Deze grote droom zorgt ervoor dat je voor het einde van 2020 je eigen contentbureau wilt hebben. Voor 1 januari 2021 wil je daarmee minimaal 5000 euro omzet draaien die gerelateerd is aan het helpen van ondernemers met blogs, video’s en podcasts. (coaching op werkvloer)

Stap 3: Breek het einddoel op in tussendoelen
Om dit voor elkaar te krijgen, moet je een goede nieuwsbrief hebben, een website, een cursus content maken en een LinkedInpagina, zodat je zelf ook een beetje publiek opbouwt. Tussen dat publiek zitten vervolgens wat mensen die bij jou de cursus gaan volgen.

Stap 4: Breek de tussenstappen op in taken
Nieuwsbrief: inschrijven bij leverancier Mailchimp, opstellen eerste exemplaar en proef versturen, lijst aanmaken met mailadressen.
Website: WordPresspagina, vullen pagina met goede verhalen, dagboek over het opzetten van een eigen bedrijf.
Cursus: bedenk een goede opzet voor de cursus en werk samen met een onlineleverancier.
LinkedInpagina: openen communitypagina, verhalen plaatsen en publiek verzamelen. (coaching op werkvloer)

Stap 5: Plan je taken
Voor eind mei: website klaar.
Voor eind mei: nieuwsbrief klaar.
Voor eind juni: cursus content maken is klaar.
Voor eind juli: LinkedInpagina klaar.
Voor eind augustus: cursus content maken staat online, mensen kunnen zich inschrijven.

Stap 6: Evalueer en optimaliseer
Eind december bekijk je of er al 5000 euro is omgezet. (bron: Interediair)(coaching op werkvloer)

Coaching op werkvloer

Heb je het naar je zin in je nieuwe baan, maar kan je wel wat begeleiding krijgen om effectiever te werken of om een competentie verder te ontwikkelen? Start dan met coaching on the job. Bij coaching on the job begeleiden we je in jouw werk, zodat je met plezier met, jouw talenten kan inzetten, overzicht krijgt en laat zien wat je in huis hebt. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier over de thuiswerkcheck.

coaching op werkvloer