Stress is gezond. Maar niet altijd

We zijn de hele dag door ‘gestrest’, alleen ervaren we dat meestal niet zo. Met ‘stress’ bedoelen we namelijk dat er allemaal (psychologische en biochemische) aanpassingen in je lichaam plaatsvinden die ervoor zorgen dat meer energie en focus krijgt. Dat gebeurt niet alleen als je moet vechten of vluchten, maar ook (in mindere mate) als je gaat fietsen, tuinieren, fitnessen, de trap op loopt, noem maar op. Ook mentale inspanning zorgt voor meer stress, want daarvoor hebben je hersenen meer energie nodig. Je raakt daarom vanzelf ‘gestrest’ van een lastig telefoongesprek, van hard werken voor een deadline, van multitasken, of als je je opwindt omdat je voor de zoveelste keer in de verkeerde rij voor de kassa staat.

Stress is dus niet slecht. Het is juist een gezonde aanpassingsreactie waar je de hele dag profijt van hebt. Stress kun je vergelijken met de energie die je uit een batterij haalt.

Om veerkrachtig te blijven moet je dagelijks je energie weer aanvullen. Zoals je de batterij van je mobiele telefoon je ook dagelijks aan de oplader legt. Je laadt het meest op tijdens je slaap, maar ook even rusten of lekker ontspannen dragen eraan bij. Zo ben je weer helemaal klaar voor nieuwe activiteiten. (coaching bij stress Twente)

Fasen van stress

Hieronder lees je meer over de fasen van stress en betekenissen van woorden.

Chronische stress

Als je lange tijd overbelast bent, loopt je batterij steeds verder leeg want je kunt je onvoldoende opladen. Je wordt dus steeds vermoeider. En dit proces versterkt zichzelf: je lichaam ‘helpt’ je door extra stresshormonen aan te maken, zodat je toch meer energie krijgt.

Op den duur raakt je lichaam zo gewend aan die chronische overdrive dat je slechter tot rust kunt komen. Je bent doodmoe, maar kunt niet slapen en zit rechtop in bed. Het wordt moeilijker om je weer op te laden. Je batterij komt zelfs niet meer helemaal in het groen als je het een paar dagen rustiger aan doet. Alsof er een kink in het oplaadkabeltje zit. (coaching bij stress Twente)

Stressklachten

Je staat veel te veel in de ‘aan’-stand. Daardoor heeft je hele lijf (incl. je geest) het zwaar te verduren. Je krijgt klachten en kwalen, het eerst op je ‘zwakke plekken’. Bijvoorbeeld: je bent vaker ziek, wordt somber, angstig, je hebt nergens meer zin in, je spieren verstrakken en verkrampen, je krijgt migraine, je hebt een benauwd gevoel, er ontstaan maag- en darmproblemen, je krijgt hartritme-problemen, je geheugen hapert, je vermogen om te plannen en organiseren vermindert. (coaching bij stress Twente)

Overspannen

Als je zó veel klachten hebt dat je thuis en op je werk niet meer goed functioneert ben je ‘overspannen’. Je hebt dan een paar maanden veel rust nodig voordat je je taken weer op kunt pakken.

Burn-out

Als je in de overdrive blijft staan, kún je op een gegeven moment niet meer. Dat heet burn-out (opgebrand).

Bron: CSR (coaching bij stress Twente)

Coaching bij stress Twente

Ervaar je stressklachten en wil je deze te lijf gaan? Start met stress coaching! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom.
CoachPraktijk Twente werkt volgens de CSR methode en is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Ontdek hier hoe je je sollicitatie kan beïnvloeden of lees hier meer over gratis loopbaancoaching voor rijksmedewerkers.
coaching bij stress Twente