5 tips voor een sterke presentatie

Een presentatie is pas geslaagd als de boodschap goed overkomt bij je publiek. Daarom is het zo belangrijk om bij het begin van je presentatie meteen een band te smeden met je publiek. Connecteer met je toehoorders, het is de enige manier om ervoor te zorgen dat ze je boodschap mee naar huis nemen. Deze 5 tips zorgen ervoor dat je vanaf de eerste seconde de aandacht van het publiek grijpt. (coaches Twente)

1. Zoek oogcontact en hou dat vast

Als je voor een kleine groep spreekt (max. 20 mensen) kan je makkelijk elke persoon apart aankijken. Hou die blik een paar seconden vast, de tijd die je nodig zou hebben om voor die man of vrouw een glas water uit te schenken.
Denk ook aan een dirigent, net voor het orkest de eerste noot speelt: alle ogen zijn op hem gericht. Vermijd om één persoon te fixeren en de rest te negeren, je geeft er iedereen een ongemakkelijk gevoel bij. Als de groep groter is, verdeel je denkbeeldig de zaal in vier gelijke kwadranten. Verspreid je blik regelmatig in die vier stukken, dan zorg je ervoor dat iedereen het gevoel krijgt dat je hem of haar persoonlijk aankijkt. (coaches Twente)

2. Glimlach

Onderzoek heeft uitgewezen dat de boodschap van een vriendelijk kijkende spreker langer blijft hangen. Bovendien zal het publiek je makkelijker geloven als je je gezicht ontspant. Fronsen en bijten op je onderlip helpt nooit om de kern van je verhaal sterker te maken. Bovendien zal niemand in het publiek vermoeden dat je last hebt van zenuwen als je glimlacht.

3. Creëer bewust stiltes en pauzes (coaches twente)

We zijn allemaal zo bang van de stilte. En dus praten we onze tijd vol. Te snel, te veel. Pauzes zijn ongelooflijk sterke werktuigen om ervoor te zorgen dat je boodschap kan doordringen en dus langer blijft hangen. Stiltes onderstrepen je kernverhaal. Bouw ze bewust in. (coaches Twente)

4. Vind de juiste golflengte

Voel aan wat er leeft bij je publiek, wacht tot iedereen met volle aandacht naar je kijkt en luistert. Vraag die aandacht ook letterlijk: ‘is iedereen er klaar voor? Kunnen we van start gaan?’ Zorg dat je het begin van je presentatie niet mist. Je krijgt nooit een tweede kans om een goede eerste indruk te maken.

5. Wees de leider

Een heel belangrijk beeld is dat van de ruiter en het paard. Jij bent de ruiter. Het publiek ga je leiden met de teugels stevig in handen. Jij bepaalt of ze naar je luisteren en waar ze naar kijken. Jij bepaalt het ritme en de toon. Gebruik je stem (stiller of luider, hoger of lager) om hun aandacht te trekken en te houden, bouw een grapje of een anekdote in om de aandacht opnieuw te verhogen, verras je publiek af en toe. Maak ook gebruik van lichaamstaal om je presentatie meer dynamisch te maken en je boodschap te ondersteunen. (bron: www.expertacademy.be) (coaches Twente)

Coaches Twente

Op zoek naar coaches Twente? Je kunt bij ons terecht voor coaching, trainingen en leuke workshops. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

coaches twente

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over het ontwikkeladvies.

Coaches Twente

Coaches Twente