Neem af en toe de tijd om te balen
Er is weinig in de westerse wereld waarvan we meer houden dan van dit meritocratische systeem, waarbij hard werken vrijwel altijd wordt beloond. Misschien niet direct, maar dan toch wel iets later. Hier schuilt een vorm van logica achter: als je je maar aan de regels houdt, dan komt het goed. Het biedt zekerheid. Houvast. (coach zoeken)
Niet helemaal waar
Het gevaar met zaken die niet helemaal waar zijn, is dat ze voor een heel groot deel wel waar zijn. Niemand zal ontkennen dat je je best moet doen in het leven. Toch geeft het de werkelijkheid op een scheve manier weer. Het systeem, of in ieder geval de mensen daarbinnen, gaat ervan uit dat iedereen gelijke kansen krijgt. Dat is natuurlijk niet het geval, beginnen steeds meer mensen steeds beter te snappen. Maar het idee dat je pas geslaagd bent in het leven als je immer succes en geluk najaagt, zorgt er ook voor dat we een groeiende afkeer krijgen van momenten dat het allemaal even niet zo lekker loopt.
Want dat was niet de bedoeling, dit stond niet in het routeplan. Je kijkt jezelf in de spiegel aan en vraagt jezelf melodramatisch af of het wellicht een straf is voor iets wat je fout hebt gedaan. Zó goed heeft onze welvaart en het daaruit voortkomende idee van maakbaarheid ons dus om de tuin weten te leiden. Als de pandemie ons één ding leert, naast dat je je handen moet wassen, is het dat shit happens. (coach zoeken)
De schaduwkant van het leven hoort er nu eenmaal bij. Geen licht zonder donker. Toch is het bijna bewonderingswaardig hoe we van ‘het slechte’ zo snel ‘het goede’ proberen te maken, getuige de jaloersmakend efficiënte werk-, sport- en schoolschema’s die bij aanvang van de quarantaineperiode al snel de ronde deden. En wie heeft er allemaal óók nog ambachtelijk zuurdesembrood gebakken of is op zijn minst begonnen met het leren van een nieuwe taal? Mochten we niet gewoon even balen? Geven we onszelf wel de ruimte om de heftigheden, het ‘lelijke’ donkere, te laten bestaan? Al is het maar voor even? Of moffelen we het zo snel mogelijk weg? Net zoals we het liefst doen met andere ‘lastige’ zaken zoals mentale gezondheid en ingewikkelde emoties als verdriet, rouw, twijfel en boosheid. (coach zoeken)
Geen vrienden worden
Je hoeft er geen vrienden mee te worden, met die schaduwkant, maar geef jezelf in ieder de kans om te zien dat-ie bestaat. Je zou jezelf er een groot plezier mee doen: je kweekt als het ware een laagje eelt voor op je ziel. Het is als een vaccinatie: het maakt je beter bestand. Je wordt veerkrachtiger als mens, en misschien gooien de nukken en grillen van het wispelturige lot dat ons zo nu en dan overvalt je leven dan niet meer zo overhoop. Het zal je in ieder geval helpen in te zien dat niet iedereen de luxe heeft om te kunnen kiezen of ze de pijnlijke schaduwen willen negeren. Oh en heb je het echt zelf verpest? Van fouten leer je, dat weet je toch. (coach zoeken)
Het leven is niet enkel love and light. Volgens mij gaat het er bovendien niet om wát er gebeurt, maar om hoe je daar vervolgens mee omgaat. Dát is waarin geluk en succes schuilt. Niet in het enkel omarmen van alles dat zogenaamd ‘goed’ is. Bovendien: de dalen maken de pieken. Wie zit er te wachten op het eentonige gebrom van het leven als rechte lijn?
Bron: Intermediair
Coach zoeken
Wil je ergens mee aan de slag, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan kan je daarvoor een coach zoeken! Wil je bijvoorbeeld beter leren communiceren of effectiever werken? Of wil je ontdekken wat een mooie vervolgstap is in je loopbaan? Dan is een coachtraject een goede eerste stap. In een traject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt waarom je doet zoals je doet en werkt concreet aan je coachdoelen. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over motivatie.