Doelen stellen én behalen: 5 tips

(coach persoonlijke ontwikkeling Twente) Bij veel organisaties komen de doelstellingsgesprekken er weer aan. Waar wil je komend jaar aan werken en hoe ga je dat doen? We helpen je op weg met deze 5 tips voor het succesvol stellen én behalen van doelen. Doe er je voordeel mee!

  1. Maak je doelen niet te groot

Heb je grote dromen voor de toekomst? Mooi! Maar maak het jezelf niet te moeilijk en behaal dat ene grote doel in kleine stapjes. Is je ambitie om bijvoorbeeld een managementfunctie te bekleden? Begin dan met het opstellen van kleine deeldoelen. Waar kun je dit jaar aan werken om uiteindelijk je hoofddoel te bereiken? Is het bijvoorbeeld belangrijk om eerst je strategisch inzicht verder te ontwikkelen? Of wil je je communicatieve vaardigheden versterken zodat je stevig in je schoenen staat tijdens moeilijke gesprekken? Maak dat dan je doel voor komend jaar. (coach persoonlijke ontwikkeling Twente)

  1. Houd je doelen persoonlijk

Bij jouw doelstellingen draait het om jou en jouw ontwikkeling. Houd je bij het opstellen van je doelen niet bezig met wat de organisatie van je verlangt. Dat gaat je op lange termijn weinig motivatie geven. Ga vooral uit van je eigen ambities en behoeften. Wat wil je zelf bereiken? (coach persoonlijke ontwikkeling Twente)

  1. Maak een planning 

Heb je je doelen opgesteld? Dan kan het plannen richting het behalen van het doel beginnen. Houd het overzichtelijk en voorkom dat je in de laatste weken voor je eindbeoordeling nog een sprint moet trekken om je doelen te behalen. Maak een reële planning met actiepunten die je moet uitvoeren om je doelen uiteindelijk te behalen. Wil je bijvoorbeeld een opleiding volgen? Kijk dan wanneer je kunt starten, schrijf alle lessen in je agenda, plan tijd om te kunnen studeren en noteer wanneer je je examen hebt. (coach persoonlijke ontwikkeling Twente)

  1. Bedenk hoe je gemotiveerd kunt blijven

Het zal vast niet allemaal makkelijk gaan en je kunt tegenslag verwachten. Juist dan is het belangrijk om je te blijven focussen op je doel en door te gaan. Maar hoe doe je dat? Bedenk van tevoren waarom je dit doel wilt behalen. Is het bijvoorbeeld omdat je wilt doorgroeien naar een andere functie? Omdat je aan het einde van het jaar loonsverhoging wilt? Of omdat je heel veel interesse in een bepaald deel van je vakgebied hebt en daar veel plezier uithaalt?

Daarnaast is het ook handig om na te denken over beloningen. Trakteer jezelf ergens op als je bijvoorbeeld een toets hebt afgerond of als je een belangrijk punt in je planning hebt bereikt. (coach persoonlijke ontwikkeling Twente)

  1. Reflecteer regelmatig

Het is belangrijk dat je kunt bijsturen als dat nodig is, maar ook dat je kunt genieten van wat je tot dan toe al hebt bereikt. Verlies daarom je doelen niet uit het oog. Print ze en leg ze op een voor jou zichtbare plek, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt. Neem elke maand de tijd om even te kijken waar je nu staat. Gaat het de goede kant op of moet je misschien meer doen of het anders aanpakken? Door op tijd te reflecteren kun je bijsturen of hulp vragen aan anderen. (coach persoonlijke ontwikkeling Twente)

Bron: NCOI

Coach persoonlijke ontwikkeling Twente

Wil je iets veranderen in werk en/of je leven en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Start dan een coachtraject! Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Doe hier een stresstest.

coach persoonlijke ontwikkeling Twente