5 essentiële vaardigheden voor de arbeidsmarkt

(Coach Hengelo loopbaan) De arbeidsmarkt vraagt om steeds meer digitale vaardigheden. Bedrijven eisen ook extra klantgerichtheid, zich snel kunnen aanpassen en bredere kennis van hun personeel, merkt het UWV. De werknemer van de toekomst volgens de UWV: digitale vaardig, klantgericht, kan zich snel aanpassen en oh ja: je moet je hele leven blijven leren, leren en leren.

Door allerlei technologische en maatschappelijke ontwikkelingen verandert ook de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van het UWV blijkt dat met name de behoefte aan digitale vaardigheden groeit. Bedrijven noemen ook klantgerichtheid, probleemoplossend vermogen, samenwerken en aanpassingsvermogen als vereiste vaardigheden voor de komende jaren. (Coach Hengelo loopbaan)

Daarnaast wordt er steeds vaker gevraagd om een bredere kennis. Dat zijn de resultaten van een enquête van het UWV onder 2.000 bedrijven. “In veel sectoren moeten medewerkers van meer zaken tegelijk verstand hebben dan alleen van wat ze in hun opleiding hebben geleerd. Het werk wordt een stuk complexer”, zegt Freek Kalkhoven, arbeidsmarktdeskundige bij UWV. “Dit komt onder andere door de technologische ontwikkelingen, waardoor kennis over nieuwe technieken steeds belangrijker wordt.” (Coach Hengelo loopbaan)

Digitale vaardigheden

Meer dan een derde van de ondervraagde werkgevers geeft aan de komende twee jaar nog meer digitale vaardigheden te vragen van nieuw personeel. Dit geldt niet alleen voor kantoorbanen. Steeds vaker maken ook bijvoorbeeld beveiligers, leraren, medewerkers in de zorg, agrarische krachten en winkel- en horecapersoneel gebruik van computers, tablets of data. (Coach Hengelo loopbaan)

Andere belangrijke vaardigheden die gevraagd worden zijn servicegerichtheid (steeds vaker hebben werknemers met klanten te maken: ‘mondige patiënten, kritische ouders en veeleisende consumenten’, probleemoplossend vermogen, samenwerken buiten het vakgebied, en zich snel kunnen aanpassen aan verandering.

Dit laatste punt wordt in het UWV-rapport Wat iemand in huis moet hebben op de arbeidsmarkt aangestipt als misschien wel de belangrijkste vaardigheid: “Werknemers moeten meegaan met nieuwe ontwikkelingen, hun kennis actueel houden en zien wat er verandert binnen een beroep. Hierdoor kunnen werkgevers werknemers sneller inzetten op nieuwe taken.” (Coach Hengelo loopbaan)

Zo blijf je interessant voor werkgevers

Het UWV geeft ook 3 tips om op te vallen bij werkgevers. In deze tijd van een ‘leven lang leren’, is het belangrijk om hier de focus op te leggen. Volg scholing, benoem alle vaardigheden op een cv, en geef aan bereid zijn om te leren. (bron: Intermediair)(Coach Hengelo loopbaan)

Coach Hengelo loopbaan

Ben je op zoek naar een andere baan, maar heb je geen idee wat nou echt goed bij je past? Start dan met loopbaancoaching! In een coach traject ontdek je wie je bent, wat je graag doet en waar je goed in bent. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

Coach Hengelo loopbaan

Coach Hengelo loopbaan

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over de symptomen van stress.

Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over de symptomen van stress.