De tien meest gemaakte sollicitatieblunders – advies voor loopbaan

(advies voor loopbaan) “Het is niet echt mijn droombaan, maar ik zou het toch graag doen”, floepte ondergetekende er ooit per ongeluk uit op een sollicitatiegesprek. Solliciteren is gelukkig iets wat je kan leren. En je leert het best uit (andermans) fouten, toch? Dit zijn de tien meest voorkomende sollicitatieblunders. Probeer ze vooral niét zelf uit… (advies voor loopbaan)

 1. Taalfouten in je cv en brief 
  Je cv en sollicitatiebrief zijn je eerste visitekaartjes om in een bedrijf binnen te geraken. Zorg er dan ook voor dat die correct geschreven zijn, zonder taal- of spellingfouten. Laat ze desnoods nalezen. Anders beland je meteen op de nee-stapel.
 2. Te laat of te vroeg komen
  Te laat komen maakt nooit een goede indruk. Maar (veel) te vroeg komen, kan ook verkeerd of vervelend overkomen. Ideaal is je vijf à vijftien minuten voor je afspraak aanmelden. Dan kan je nog net even naar het toilet, al is het maar om te checken of je haar nog goed zit. (advies voor loopbaan)
 3. Slecht voorbereid zijn
  Als je maar half weet in welk bedrijf je terechtkomt of wat de functie precies inhoudt, mag je de baan al op voorhand op je buik schrijven. Google dus op voorhand zowel het bedrijf als de functie, en denk na over je motivatie. Zo kom je geïnteresseerd en overtuigend over tijdens het gesprek.
 4. Een onverzorgd uiterlijk of ongepaste kledij
  Door je netjes en verzorgd te presenteren, scoor je sowieso al punten. Overdressed zijn is niet nodig, maar dat versleten paar sneakers hou je toch beter voor een andere gelegenheid. Met nette kleren en verzorgde nagels en haren, geraak je al een heel eind. En onaangename geurtjes vindt niemand fijn natuurlijk. (advies voor loopbaan)
 5. Je baas of rekruteerder proberen verleiden
  Je kan je dan wel netjes en aantrekkelijk kleden, maar je hoeft er je toekomstige baas niet mee te verleiden. Sexy of verleidelijk = erover. Het kan zelfs geïnterpreteerd worden als een manier om oppervlakkigheid of gebrek aan intelligentie weg te moffelen.
 6. Te veel op je gemak zijn
  No stress op een sollicitatiegesprek, dat is nergens voor nodig. Maar voel je nu ook weer niet te veel thuis. Doe die kauwgom dus uit je mond voor je het gebouw binnengaat, doe je handen uit je zakken en zak niet onderuit in je stoel. (advies voor loopbaan)
 7. Een fout imago op sociale media of internet
  Heb je je naam al eens gegoogeld? Als er linken of foto’s van jou verschijnen waar je niet echt trots op bent, probeer die dan te (laten) verwijderen. Hoewel een potentiële nieuwe werkgever met jouw sociale media-activiteiten strikt genomen niets te maken heeft, kan je er zeker van zijn dat er toch naar gekeken wordt. Alles wat openbaar staat, kan dus maar beter door de beugel kunnen.
 8. Vragen niet beantwoorden
  Als je een vraag niet goed begrijpt, vraag dan om ze te verduidelijken. Als het een (te) persoonlijke vraag is waar je moeilijk of liever geen antwoord op geeft, probeer dan op z’n minst iets te formuleren. Desnoods zeg je dat je daar liever geen antwoord op geeft en waarom. Je hoeft nu ook niet (meteen) het achterste van je tong te laten zien. (advies voor loopbaan)
 9. Bluffen of liegen
  Wees positief realistisch op gesprek: bluf niet over dingen die je nog nooit gedaan hebt of over mensen die je zegt te kennen maar eigenlijk niet echt kent. Je kan wel zeggen dat je denkt die opdracht aan te kunnen, omdat je ervaring hebt met iets gelijkaardigs. Liegen is helemaal uit den boze.
 10. Te veel praten
  Laat merken dat je luistert naar je gesprekspartner en onderbreek hem of haar niet. Neem je tijd als het jouw beurt is om te spreken, maar rond op tijd af. Je werkgever kan altijd nog vragen bijstellen indien hij of zij dat wenst. Vertel ook niet te veel: je toekomstige werkgever heeft geen boodschap aan het feit dat jij je helemaal niet gewaardeerd voelde bij je vorige werkgever. Negativiteit wordt zelden geapprecieerd. Vertel alleen wat van toepassing is voor die toekomstige droomjob.

Bron: Vacature.com Advies voor loopbaan

Advies voor loopbaan

Hulp nodig bij het vinden van werk dat echt bij je past? Kijk dan eens rond op onze website om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen, of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. Coachpraktijk Twente is NOLOC erkend. Advies voor loopbaan.

Advies voor loopbaan