Zelfcompassie – lief zijn voor jezelf

Er zit een stemmetje in je hoofd dat je slechter behandelt dan hoe je andere mensen behandelt. Wees lief voor jezelf en omarm een leven met minder stress en probeer te leven met meer zelfcompassie.
Het leven is al zwaar genoeg. Vreemd dat we onszelf vaak zo slecht behandelen. Het leven is al zwaar genoeg zou je denken. Hoe komt het dat we onszelf die eetbui, de gemiste deadline of die uitstellerige middag niet kunnen vergeven? Je zou het je beste vriendin toch ook niet kwalijk nemen? (zelfvertrouwen coach Almelo)

Door je te laten leiden door je eigen afkeurende denken word je niet gelukkiger. Sterker nog, je voelt je op den duur gevangen door je eigen denken. Want het maakt niet uit wat je doet, je vindt jezelf nooit goed genoeg.

Zelfcompassie is lief zijn voor jezelf

Jezelf toestaan om in slecht gedrag te vervallen is geen zelfcompassie. Je bent natuurlijk niet goed bezig als je na een ‘moeilijke dag’ direct grijpt naar de chocolade omdat je het ‘verdiend hebt’. Onder zelfcompassie verstaan we respect en liefde voor jezelf. Voor je lichaam en geest. Het is juist de bedoeling dat je je lichaam goed verzorgt. Je probeert bovendien jezelf als het ware te beoordelen zoals je dat bij anderen zou doen, want voor andere mensen zijn we doorgaans veel milder!

Wees dus vooral aardig voor jezelf. Neem jezelf niets kwalijk. Accepteer dat niet alleen jij, maar alle mensen op aarde fouten maken. En weet dat we allemaal groeien dankzij deze fouten.

Wie leeft met zelfcompassie voelt zich vrijer, energieker en minder gestresst. (zelfvertrouwen coach Almelo)

Mensen zijn nu eenmaal niet volmaakt

Een ander inzicht dat je helpt om meer zelfcompassie te ontwikkelen is de onvolmaaktheid van jezelf. Niemand is perfect, dus jij ook niet. Het kan zijn dat het kritische stemmetje in je hoofd je doet geloven dat jij de enige bent die te dik is, te veel eet, te veel luiert of juist te veel werkt. Het is niet waar. Jij hebt, net zoals ieder mens, onvolkomenheden die je juist maken tot wie je bent.

Deze aspecten van jezelf zie je als gebreken. Jij vindt dat het moet verdwijnen omdat je anders niet tevreden bent met jezelf. Als je leeft met zelfcompassie erken je je eigen zwakheden, maar laat je je er niet door belemmeren. Je accepteert je bent zoals je bent, en dat geeft rust. Het heeft geen zin om je te schamen na een vreetbui, dat werkt je alleen maar verder naar beneden. In plaats daarvan richt je je op zelfcompassie: Lief zijn voor je lichaam en geest. (zelfvertrouwen coach Almelo)

Hoe ontwikkel je meer zelfcompassie?

In de eerste plaats is het belangrijk dat je anders naar je eigen gedrag gaat kijken. Probeer liever voor jezelf te zijn, trap niet direct in wat het kritische stemmetje in je hoofd je wil aanpraten. Je bent geen loser als je een paar kilo te zwaar bent. Je bent gewoon zoals je bent. Je hoeft er niet over te oordelen, je kunt het accepteren, dat maakt het leven makkelijker en lichter.

Probeer jezelf te behandelen zoals je de mensen waarvan je houdt zou behandelen. Daarnaast kan mindfulness je helpen je om je zelfcompassie te vergroten. (zelfvertrouwen coach Almelo)

Bron: Sochicken

Zelfvertrouwen coach Almelo

Wil jij aan de slag met zelfcompassie, liever worden voor jezelf en/of je zelfvertrouwen vergroten. Een coach traject is een fijne manier om de eerste stap te zetten en te kiezen voor jezelf. In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je bent wie je bent en waarom je doet zoals je doet. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!

CoachPraktijk Twente is door NOLOC erkend tot coach professional.

Meer berichten lezen? Kijk dan hier!

Zelfvertrouwen coach Almelo

Zelfvertrouwen coach Almelo

zelfvertrouwen coach Almelo