Vroegtijdig herkennen van signalen helpt langdurig psychisch verzuim voorkomen (promotie)

Piekeren, lusteloosheid en gespannenheid zijn drie belangrijke voorspellers voor uitval van een werknemer. Aan de hand van deze drie signalen kunnen werkgevers inschatten of een werknemer in de gevarenzone komt, nog voordat die zich ziekmeldt. Dat blijkt het promotieonderzoek Stress en ziekteverzuim: Voorspellende factoren en oorzakelijke mechanismen van verzuim door psychische klachten van Marieke van Hoffen. Verzuim door psychische klachten duurt vaak lang, maar kan worden voorkomen door gerichte hulp, stressklachten herkennen en professionele ondersteuning.

Verzuimduur neemt sterk toe

Data van HumanCapitalCare laten zien dat de gemiddelde duur van verzuim door psychische klachten sterk is toegenomen. Bedroeg het in 2005 nog 87 dagen, tussen 2015 en 2021 nam het gemiddelde verzuim toe van 186 naar 237 dagen. Naast persoonlijk leed leidt dit tot een enorme kostenpost. Die wordt geschat op 3 tot 4% van het Bruto Nationaal Product: zo’n 28 miljard euro op jaarbasis in Nederland (bron: OECD/OESO)(stressklachten herkennen)

Emotionele belasting in het werk belangrijke trigger voor verzuim

Uit het onderzoek blijkt dat de mate van piekeren, lusteloosheid en gespannenheid sterk voorspellend is voor uitval. Hoge werkdruk is zeker een trigger. Maar bij de ontwikkeling van stress blijkt vooral de emotionele belasting in het werk een belangrijke rol te spelen. Bijvoorbeeld in de zorg of in het onderwijs is die emotionele belasting vaak hoog. (stressklachten herkennen)

Geef ruimte voor voldoende hersteltijd

Stressklachten zijn de eerste vroege signalen dat het niet goed gaat met iemand. Het is dus belangrijk om daar alert op te zijn. Dat geldt niet alleen voor de werknemer die stress ervaart, maar het helpt ook als de leidinggevende die eerste signalen kan herkennen. In een vroeg stadium kunnen eenvoudige maatregelen zoals het organiseren van genoeg hersteltijd al voldoende zijn om klachten te laten verdwijnen. (stressklachten herkennen)

Vroegtijdig herkennen van signalen helpt langdurig verzuim voorkomen

Door meer kennis over de ‘voorspellers’ van uitval door stress en psychische klachten, kunnen risicosituaties eerder worden opgemerkt. En met de juiste aandacht en gerichte interventie zelfs worden voorkomen. Dat is goed voor de werknemer en het leidt tot een kortere gemiddelde verzuimduur en lagere verzuimkosten voor de werkgever. (bronnen: VU, HumanCapitalCare) (stressklachten herkennen)

Stress and sickness absence: Prediction and causal mechanisms of mental sickness absence. Promotie Marieke van Hoffen. Vrije Universiteit Amsterdam, 26 november 2021.

Stressklachten herkennen en voorkomen

Heeft jouw medewerker last van stress? Biedt hem of haar dan een coachtraject aan. In een coachtraject leert de medewerker zich goed kennen. Je medewerker ontdekt waarom hij doet zoals hij doet, waar zijn talenten liggen, maar ook waarom hij telkens in valkuilen stapt. Hij ontdekt wat energie geeft en wat energie kost en hoe hij daarmee om kan gaan. Ook ontdekt hij wat eigenaarschap is en hoe je daar vorm aan kan geven, zodat je een fijne werksituatie creëert voor jezelf en jouw werkgever. Meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Lees hier meer over de betekenis van werk.

stressklachten herkennen