Een bore-out? Net zo erg als een burn-out
Verveel jij je op het werk? Onderschat je jezelf? Ben je bang voor uitdagingen? Dan zit je waarschijnlijk vast in een bore-out. Je zit vast in je baan; je hebt (te) veel zekerheid en wordt hier misschien onbewust een beetje laks van. Gevolg hiervan is dat je een laag zelfbeeld krijgt en je jezelf dus gaat onderschatten en geen uitdaging aan durft te gaan; je wil ten slotte niet falen. Een bore-out is dus eigenlijk het tegenovergestelde van een burn-out, dan neem je juist te veel hooi op je vork. (stress begeleiding)
Waarschijnlijk zegt de naam al genoeg, maar een bore-out heeft dus te maken met: verveling. Vaak doe je werk onder je niveau of is het werk niet interessant genoeg. Het is belangrijk om vroegtijdig actie te ondernemen en te zorgen dat je op je werk werkzaamheden hebt die uitdaging bieden. Wanneer werk te eenvoudig is en er geen uitdaging meer is, ga je merken dat je minder goed in je vel gaat zitten. Ook te veel routine in het werk kan een aanleiding zijn; elke dag hetzelfde werk doen kan zomaar zorgen voor verveling.
BORE-OUT OF BURN-OUT? (stress begeleiding)
Symptomen van een bore-out zijn eigenlijk best wel vergelijkbaar met de symptomen van een burn-out. Je bent snel geïrriteerd, je hebt een laag zelfbeeld, neemt geen initiatief meer en je voelt je futloos en/of komt moe over. Mensen met een bore-out gaan vaak ook “maskeren”: ze doen alsof ze het heel druk hebben, terwijl ze eigenlijk, uit verveling of missende uitdaging, bijvoorbeeld veel internetten in plaats van werken. En het “doen alsof” je veel hooi op je vork hebt kan al net zo veel stress opleveren als daadwerkelijk te veel hooi op je vork hebben. (stress begeleiding)
MAAR: WAT DOE JE ERAAN?
Een laag zelfbeeld is voor niemand fijn. Het is dus belangrijk om meer zelfvertrouwen op te gaan bouwen als je uit je bore-out wil komen. En om je zelfvertrouwen op te krikken, is het goed als je kansen krijgt om je te bewijzen. Als er niet voldoende uitdaging in je werkzaamheden zit, waardoor je dus ook geen uitdaging voelt om ze (goed) uit te voeren, bewijs je eigenlijk dagelijks dat je niet eens simpele opdrachten uit kunt voeren. En dit ga je nog zelf geloven ook. Eenmaal thuisgekomen heb je een gevoel van leegte en teleurstelling. Terwijl het probleem niet zit in jouw kunnen, maar in de uitdaging! (stress begeleiding)
Herken je jezelf nu in bovenstaande? Dan wordt het tijd om er iets aan te doen!
Verberg het niet
Veel mensen durven niet te vertellen dat ze zich vervelen op het werk. Ze zijn bang dat ze ongemotiveerd over komen. Om dit te voorkomen doen ze net alsof ze het druk hebben. Schaam je niet voor je verveling en ga er met iemand over praten. Pas als je het probleem erkent, kun je er ook echt iets aan gaan doen. (stress begeleiding)
Vraag om meer uitdaging
Praat er vooral met je leidinggevende over en vraag om meer uitdaging in je werk. Of als je te weinig werk hebt, vraag om meer taken. Het is belangrijk dat je leidinggevende weet dat jij je verveelt, zodat hij of zij er ook iets aan kan doen. Heeft je baas het erg druk? Wellicht kan je hem/haar ondersteunen door werkzaamheden van hem/haar over te nemen. (stress begeleiding)
Inspiratie en blijven leren
Laat je inspireren. Zoek mensen op met goede ideeën of ga naar seminars en trainingen om jezelf verder te ontwikkelen. Ook zal je merken dat je weer meer energie krijgt. Telkens als je iets nieuws leert, word je geprikkeld.
Op zoek naar een andere baan (stress begeleiding)
Heb je echt geen uitdaging meer in je werk en denk je dit ook niet meer te kunnen vinden, dan is de oplossing misschien toch dat je op zoek gaat naar een andere baan. En is dat dan zo erg? (stress begeleiding)
Ben jij werkgelukkig?
Wist je dat jouw werkgeluk wordt bepaald door 4 factoren: de relatie met je collega’s, hoe goed jij je competenties kan benutten in je functie, de vrijheid die je hebt om te doen wat je leuk vindt en de maatschappelijke relevantie die je werk heeft. Ben je benieuwd hoe jij scoort op deze vier gebieden? Test je werkgeluk en ontvang tips om jouw werkgeluk te vergroten.
Bron: Gezondheidsnet.nl, (stress begeleiding)
Stress begeleiding
Ervaar je stressklachten en wil je deze aanpakken? Ga aan de slag met stress begeleiding. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je ontdekt waarom je doet zoals je doet, waar je energie van krijgt, maar ook waar je telkens op leeg loopt. Je leert (betere) keuzes maken en creëert meer balans tussen werk en privé. Meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.
Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over coachend leiderschap.
Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over coachend leiderschap.