Zo zorg je ervoor dat het je niet meer uitmaakt wat anderen denken

Het is onmogelijk om je niet meer druk te maken over wat anderen van je denken… maar schijt hebben aan iedereen is niet de oplossing. Biologisch gezien heeft aandacht hebben voor wat andere mensen van je denken ons geholpen om als soort te groeien, te ontwikkelen en om in leven te blijven. Maar dat niet alleen, want geven om wat anderen van je denken kan ook goed voor je zijn. Als je open staat voor de gevoelens, gedachtes en mening van een ander dan leer je veel over jezelf en de andere persoon. Wel is één ding heel belangrijk om te onthouden: geven om wat anderen van je denken is iets anders dan het je leven laten bepalen. (persoonlijke coaching regio Almelo)

Met andere woorden: er zit een verschil tussen aandacht hebben voor wat anderen van je denken en het toestaan om de meningen van anderen je leven te laten domineren.  Wanneer we het toestaan dat de meningen en overtuigingen van anderen ons leven controleren dan lopen we uiteindelijk vast. We voelen door onze eigen onzekerheid de druk om te voldoen aan verwachtingen van anderen en we worden enorme pleasers. Wat als consequentie heeft dat we (onbewust) bitter naar onszelf en anderen worden. (persoonlijke coaching regio Almelo)

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Want we kunnen aandacht hebben voor wat andere mensen denken zonder dat het ons leven dicteert. 6 tips:

1. Mensen zijn veel meer met zichzelf dan met jou bezig
Het is eigenlijk heel simpel: mensen hebben veel minder interesse in jou dan je denkt. Het boeit mensen niet echt, ze zijn gewoon nieuwsgierig. Dit kan een reden zijn om triest te worden, maar je kunt dit feit ook vieren. Je kunt het beter vieren, want dit geeft je een enorme vrijheid. Heb je een universitaire graad? Goed gedaan. Het kan niemand wat schelen. Ga je trouwen? Wat leuk! Het kan niemand wat schelen. Wat, ga jij je baan opzeggen? Spannend! Niemand kan het wat schelen.
Het komt bijna niet voor dat iemand meer interesse in jou heeft dan in zichzelf. Onze ego’s vinden het heerlijk om het middelpunt van het universum te zijn en dat is dan ook direct de oorzaak van het probleem. Maar we zijn nu eenmaal niet allemaal het middelpunt van het universum. En natuurlijk zijn er een paar mensen die wel echt interesse hebben, maar die mensen zijn vaak maar op een hand te tellen. (persoonlijke coaching regio Almelo)

2. Wat is het ergste wat er kan gebeuren?
Het ergste wat er kan gebeuren is dat er iemand over je roddelt of dat iemand een rare opmerking maakt. Nou en! Is dat nou het ergste wat er kan gebeuren? Zelfs als jij je heel erg bewust van jezelf bent en jij jezelf schaamt, dan is dit gevoel maar tijdelijk. Uiteindelijk zul je trots zijn dat je bij jezelf bent gebleven, wat anderen er ook van vonden. (persoonlijke coaching regio Almelo)

3. Laat de illusie los dat je enig controle hebt over wat anderen van je denken
Mensen zullen je beoordelen. Ze zullen het over je hebben. Collega’s zullen je niet zo aardig vinden. En er is helemaal niets wat je eraan kunt doen. Ja, je kunt proberen om het iedereen op deze aarde naar de zin te maken, maar denk je echt dat je het kunt vermijden om door anderen veroordeeld te worden? Daarnaast is er niets zo veranderlijk als de mens, dus wat iemand de ene dag heel goed vond, kan de andere dag zomaar weer anders zijn. Daar kun je geen rekening mee houden. Iedereen wordt wel eens beoordeeld door een ander en jij bent wat betreft niet anders dan de rest.

Het is niet makkelijk om de illusie van controle over wat andere mensen denken los te laten. Daarom kan het helpen om een mantra voor jezelf te hebben: ‘Ik laat de controle los, ik houd van de persoon die ik ben.’ (persoonlijke coaching regio Almelo)

4. Je mag fouten maken, je bent namelijk een mens en geen machine
Als jij je te veel zorgen maakt over wat anderen denken dan ben je waarschijnlijk een perfectionist. Je stelt enorme hoge eisen aan jezelf en aan anderen en je vindt het moeilijk om anderen te vergeven. Maar onthoud dit: iedereen maakt zich wel eens zorgen over wat anderen van hem of haar denken. Accepteert dit. Accepteer ook dat je fouten maakt, dat hoort erbij. We zijn mens en we leren van onze fouten. Dus de volgende keer dat jij je zorgen maakt over wat andere mensen van je denken, wees dan lief voor jezelf. Niemand van ons is perfect en dat zullen we ook nooit zijn.
(persoonlijke coaching regio Almelo)

5. Ontdek je eigen stem
Wanneer we veel belang hechten aan de meningen van anderen dan wordt onze eigen mening steeds minder belangrijk. Wat zou jouw authentieke stem zijn? Wat is jouw mening, hoe sta jij in het leven? Neem de tijd om te ontdekken wat jij zelf wilt en waar jij zelf voor staat. (persoonlijke coaching regio Almelo)

6. Het leven is te kort
Wanneer je alles in het grote geheel bekijkt dan kan dit enorm helpen als jij je heel druk maakt over de meningen van anderen. Het leven kan elk moment afgelopen zijn, wil je echt de tijd die je hebt spenderen aan het zorgen maken over wat anderen van je vinden? Nee. Leef je leven zoals jij wilt en heb geen spijt, geniet! (bron: HerHealth)(persoonlijke coaching regio Almelo)

Persoonlijke coaching regio Almelo

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een coach! Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Kijk dan eens rond op onze website of maakt een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is door NOLOC gecertificeerd. Meer berichten lezen? Kijk dan hier.

persoonlijke coaching regio Almelo