Durf jij dat moeilijke gesprek aan te gaan? Persoonlijke coach Almelo
‘Ik vind het zo spannend om dit te zeggen, dat durf ik echt niet.’ Een zin die vaak voorbij komt, niet alleen op het werk, maar ook thuis, bij vrienden, familie, etc. Uit angst voor de reactie van de ander zeggen we soms maar niks, of we laten het initiatief bij de ander. We kunnen ook het tegenovergestelde doen, boos worden, niet tactisch reageren, ontploffen of er zomaar iets uitgooien. Communicatie is een mooi middel om te verbinden met elkaar, om iets duidelijk te maken en contact te krijgen, maar het is ook een middel dat voor ruis kan zorgen. (Persoonlijke coach Almelo)
Communicatie gaat immers niet alleen via het woord, ook non verbaal communiceren we. We stralen iets uit, nemen een houding aan, nemen wel of niet contact op. Wanneer het in de communicatie ergens niet prettig loopt dat houdt je daar een vervelend gevoel aan over. Je voelt je buiten gesloten, je voelt je verdrietig, je bent boos omdat er niet naar je geluisterd wordt, je voelt je niet gehoord of begrepen. Ruis in communicatie is er in vele soorten en maten. Persoonlijke coach Almelo.
Aan de slag met verbindende communicatie
Zit jij in een situatie die je lastig vindt? Heb je bijvoorbeeld de balen van een houding die je collega aanneemt, heb je een vervelend mailtje ontvangen, heb je nare kritiek gehad en ben je het ergens niet mee eens? Probeer dan eens te communiceren middels verbindende communicatie (ook wel geweldloos communiceren genoemd). Het is een geweldige methodiek die je helpt om op een positieve en verbindende manier te communiceren. Het maakt dat je je gevoel en behoefte kunt uiten zonder de ander aan te vallen. Zo kom je niet alleen nader tot elkaar, maar zorg je ook voor een sfeer waarin echt geluisterd wordt en je samen je best doet de situatie te verbeteren. Persoonlijke coach Almelo.
Hoe werkt het? (Persoonlijke coach Almelo)
Probeer de situatie eens voor ogen te halen. Omschrijf de gebeurtenis waar je over maalt of piekert.
- Waarneming: wat is er feitelijk gebeurt?
- Gevoel: welk gevoel kreeg je hierdoor (boos, verdriet, angst, blijheid, neutraal, blij)
- Behoefte: waar heb je behoefte aan (zoals verbinding, open communicatie, eerlijkheid, vriendschap, erbij horen)?
- Verzoek: wat wil je je gesprekspartner vragen? Wat wil je graag dat hij/zij doet? (Persoonlijke coach Almelo)
Het gesprek voeren
Spreek vervolgens alle stappen uit naar je gesprekspartner (benoem wat er feitelijk gebeurd is, welk gevoel je daardoor kreeg, waar je behoefte aan hebt en wat je graag zou willen). Je krijgt vervolgens een reactie. De kans is groot dat deze reactie veel rustiger en prettiger is dan je had verwacht. Voelt je gesprekspartner zich toch aangevallen, herhaal de stappen dan nogmaals (ik zie dat je … reageert, dat geeft me… gevoel) (Persoonlijke coach Almelo)
Oefening baart kunst
De eerste keren zal dit misschien nog wat ‘gemaakt’ voelen. Door veelvuldig te oefenen kan je je deze communicatiewijze eigen maken. Dat zorgt voor meer rust in je hoofd, maar ook voor fijne communicatie, met je directe omgeving, je collega’s, je kinderen, etc. (Persoonlijke coach Almelo)
Persoonlijke coach Almelo
Kan je wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van je communicatie of heb je een andere vraag of probleem waarmee je graag met een coach aan de slag gaat? Kijk dan eens rond op onze website voor de mogelijkheden of neem contact op voor een kennismakingsgesprek. (Persoonlijke coach Almelo)
Meer lezen? Lees hier hoe je kunt leren kiezen. Blijf ons volgen op Facebook!