Omgaan met de coronacrisis – 4 gedachten
“When written in Chinese,
the word ‘crisis’ is composed
of two characters.
One represents danger and
the other represents opportunity.”
John F. Kennedy
De impact van COVID-19
Terwijl ik dit schrijf is het zondag 15 maart 2020. Ik ben met Billy en Jake een paar weken in Zuid-Frankrijk vanwege familiebezoek en een verhoogde behoefte aan zonneschijn. Toen we Delft achterlieten was er sprake van de eerste paar corona besmettingen in Nederland. En nu – krap twee weken later – zijn de supermarkten leeg, zijn de beurzen gecrasht, is de VS op slot, valt het openbare leven in Frankrijk stil en blijft de crisis in Italië zich uitbreiden.
De ontwikkelingen gaan razendsnel, en de impact op het dagelijks leven wordt groter en groter. Ik krijg steeds meer vragen van lezers hoe ik omga met deze situatie, en of ik tips heb. Ik twijfelde om dit artikel te schrijven omdat ik – als ik heel eerlijk ben – aan mezelf merk dat ik zelf ook niet bepaald rationeel en gebalanceerd reageer op alle gebeurtenissen.
Ik merkte niet alleen dat ik het nieuws te vaak checkte (want ieder uur zijn er weer ontwikkelingen) – ik zie ook hoe mijn brein direct aanhaakt op ‘worst case scenarios’ en hoe er een gevoel van anxiety in me groeide de laatste weken. Mijn brein is namelijk een ster in het leggen van verbanden en heen en weer springen van details naar de big-picture. Hartstikke fijn, maar soms werkt het tegen me. (personal coach in Twente)
Tijd om de balans terug te vinden
Dus ja – een beetje gezonde corona-anxiety is ook mij niet vreemd. En aan alle reacties en berichtjes te merken (en de onwaarschijnlijke run op toiletpapier) ben ik niet alleen.
Gelukkig hoeven we onszelf niet over te leveren aan angst en paniek. We kunnen een liefdevolle balans vinden zonder de ernst van de situatie weg te wuiven.
De afgelopen dagen heb ik een aantal stappen gezet om de balans te herstellen. Wellicht helpen deze tips jou ook om meer lucht, licht en liefde te ervaren in deze onzekere periode. (personal coach in Twente)
1. Doe wat je kunt – laat de rest los
Wat kun je doen? Verrassend weinig. Dat is een vloek en een zegen. Wanneer de wereld om ons heen destabiliseert willen we graag stappen zetten om de balans te herstellen en een gevoel van controle te ervaren. Maar we moeten accepteren dat dit simpelweg niet mogelijk is.
De enige echte stappen die we kunnen zetten, zijn de stappen die ons worden voorgeschreven door o.a. het RIVM:
- Was je handen vaak en langer dan je gewend bent (zing twee keer happy birthday, dat is precies 30 seconden).
- Vermijd onnodig contact met (groepen) mensen, ook al zijn het minder dan de voorgeschreven 100 mensen.
- Vermijd onnodig contact met kwetsbare mensen.
- Schud geen handen.
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
Deze stappen helpen de verspreiding van het virus te vertragen, waardoor de ziekenhuizen minder belast worden. Hiermee vergroten we de kans dat de hartverscheurende situatie in Italië bij ons uitblijft. Bekijk ook deze duidelijke en korte video.
Het virus zal zich voorlopig waarschijnlijk verder verspreiden – dat moeten we accepteren. Het naleven van deze voorschriften is de enige echte controle die je kunt uitoefenen op deze uitbraak. De rest valt redelijkerwijs buiten jouw controle, en kun je dus loslaten.
Merk je dat je het laatste nieuws constant checkt? Spreek dan met jezelf af dat je 1-2 keer per dag kijkt, en voor de rest niet. De constante berichtenstroom voedt angst terwijl je er praktisch gezien niets aan hebt. Volg de voorschriften, blijf een beetje op de hoogte – dat is alles wat je hoeft te doen. (personal coach in Twente)
2. Besef dat ook deze crisis tijdelijk is
Alles gaat voorbij. En binnen niet al te lange tijd zit je gewoon weer op het terras, maak je een leuke reis of bezoek je weer een feestje. Dit is tijdelijk.
Het is goed om jezelf hier regelmatig aan te herinneren, want een angstig brein maakt zaken al snel groter dan ze daadwerkelijk zijn. Niemand zit te wachten op deze situatie – maar het is wat het is. We volgen een paar weken lang de voorschriften en uiteindelijk zal de situatie veranderen. Het normale leven zal resumeren, de beurzen zullen zich herstellen en deze dagen zullen langzaam veranderen in herinneringen aan een bijzondere tijd.
Ja – er zullen ook permanente veranderingen zijn. Sommigen verliezen dierbaren, anderen verliezen broodnodige inkomsten, er zullen misschien bedrijven omvallen en er zal (hopelijk) een heleboel veranderen in de politieke wil om toekomstige virusuitbraken effectiever te kunnen bestrijden.
De eerste zorg is de volksgezondheid, waaraan je kunt bijdragen met bovenstaande maatregelen. Het herstellen van de economische schade is de tweede zorg – maar opnieuw een probleem waar je slechts beperkte invloed op kunt uitoefenen. (personal coach in Twente)
Alles is tijdelijk – ook deze crisis.
3. Richt je op kleine, positieve stappen
Er is altijd iets wat je kunt doen om de situatie beter te maken of op zijn minst minder ellendig.
Thuiszitten is voor veel mensen wennen en kan de nodige spanningen met zich meebrengen. Maar tegelijkertijd ontstaan er ook nieuwe kansen voor bezigheden waar je normaal de tijd niet voor hebt of neemt.
Merel van De Groene Meisjes schreef een uitgebreid artikel over leuke dingen die je thuis kunt doen tijdens (zelf)isolatie. Wat ik hieraan wil toevoegen is het beoefenen van meditatie en mindfulness als effectief middel om angst te verminderen en compassie te vergroten.
Observeer de angstige gedachten, voel die knoop in je maag. Bekijk wat er gebeurt in je brein en je lichaam. Gebruik je anxiety als middel om te oefenen, om in te zien dat je een naar gevoel kunt ervaren, maar dat je daardoor niethoeft te lijden.
Deze artikelen bevatten tips en instructies om hier beter in te worden:
In mijn boek Leven met wind mee vind je uitgebreide instructies en tips om beter te worden in meditatie en je gedachten minder serieus te nemen. Hierdoor begin je steeds beter te zien dat jij zelf kunt bepalen hoeveel drama je wilt ervaren in je leven. Zelfs in een uitzonderlijke situatie als deze.
Meditatie en mindfulness helpen mij steeds weer terug te komen op een plek van innerlijke rust, liefde en compassie. In plaats van jezelf af te leiden van de nare gevoelens loop je ze juist dapper tegemoet. Je geeft ze de ruimte, waardoor ze hun kracht verliezen.
Wegrennen van negatieve gevoelens maakt ze steeds sterker. De gevoelens waarnemen en omarmen helpt ze als vanzelf op te lossen. Het is mooi spul. (personal coach in Twente)
4. Isolatie is niet hetzelfde als vervreemding
Ik denk dat het in tijden als deze belangrijk is om niet van elkaar te vervreemden. We zijn allemaal mensen, we ervaren allemaal dezelfde gevoelens van onzekerheid. Sommige mensen slaan hierdoor aan het hamsteren, anderen kiezen ervoor om de situatie weg te wuiven en duiken in ontkenning.
Dit zijn allemaal menselijke reacties. Reacties die we in meer of mindere mate herkennen bij onszelf. Verschillende karakters leiden tot verschillen in hoe we omgaan met deze situatie, en dat is prima. Dat maakt bepaalde mensen niet beter dan anderen – het maakt ons vooral menselijk.
We hoeven geen paniek te zaaien, we hoeven anderen niet belachelijk te maken. We kunnen ons best doen om elkaar met begrip, openheid en compassie te benaderen. De situatie is moeilijk voor jou, voor je buren, die ZZP’er op het nieuws, de dokter die mensen ziet overlijden, de restauranteigenaar, de mensen in de top van de regering, de hamsterende ouder die zich zorgen maakt, de bejaarde die geen bezoek ontvangt, de mensen die hun vakantie in rook op zien gaan, de mensen die heftig getroffen zijn door het virus.
Het is voor iedereen moeilijk op verschillende manieren. We kunnen ons best doen om te luisteren, om elkaar te ondersteunen en elkaar de ruimte te geven om onze angsten en onzekerheden te delen. Zowel lokaal, via internet en internationaal richting onze vrienden in verre landen. We zitten samen in deze situatie – we delen als mensheid momenteel een uniek moment van eenheid.
We hebben meer dan ooit de mogelijkheid om te kiezen voor liefde, waar zoveel mensen kiezen voor angst. Meer angst brengt ons in een neerwaartse spiraal van paniek. Meer liefde brengt ons in een opwaartse spiraal van positieve acties, compassie en hoop.
Kiezen voor liefde vereist moed, openheid, kwetsbaarheid en geduld. Dat is niet altijd eenvoudig – maar het is mijn missie om hier steeds beter in te worden en meer mensen te helpen hetzelfde te doen.
Ik hoop dat je met me meedoet. Niet alleen tijdens deze crisis – maar juist ook wanneer het ergste achter ons ligt. Zorg goed voor jezelf, zorg goed voor elkaar en houd je hoofd koel. En ja – blijf je handen wassen. ? (personal coach in Twente)
Personal coach in Twente
Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag in een coachtraject. In een traject leer je jezelf goed kennen, je ontdekt waarom je doet zoals je doet en leert (betere) keuzes te maken. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier hoe je je loopbaan kan onderzoeken.