Waar heb jij invloed op?

Hoe pak je jouw uitdagingen aan? Een krachtig hulpmiddel bij het regisseren van je eigen succes is te kijken naar de Cirkel van Invloed en Betrokkenheid van Stephen Covey. Deze cirkels helpen je om je bewust te worden van de dingen waar jij de meeste tijd en energie in steekt. (NOLOC)

Van de Cirkel van Betrokkenheid…

De Cirkel van Betrokkenheid beschrijft alle zaken om je heen die van invloed zijn op jou, kortom waar jij in meer of mindere mate bij ‘betrokken’ bent. Denk aan het weer, de economische situatie, het humeur van je partner… Op de aspecten in onze Cirkel van Betrokkenheid heb je geen (of beperkte) invloed. Je hebt bijvoorbeeld geen invloed op je dochter die ziek op bed ligt en je nodig heeft, waardoor je de deadline voor je opdracht sowieso kunt vergeten. (NOLOC)

…naar de cirkel van invloed (NOLOC)

Je bent betrokken bij de griep van je dochter, ook wanneer je een deadline moet halen. Maar je hebt zelf geen invloed op het virus. Hoe los je dit op? Je kunt bijvoorbeeld je partner vragen of die thuis kan blijven of je ouders lief aankijken. Deze oplossingen kunnen we in een kleinere cirkel plaatsen: de Cirkel van Invloed. Hierbinnen kun je wél invloed uitoefenen. In deze cirkel wil je vooral zijn, want alleen dan kun je zelf iets aan de situatie veranderen. (NOLOC)

NOLOC

Van reactief naar proactief

Het voorbeeld van de deadline is een situatie waarbij proactiviteit voorop staat. Wanneer je je proactief opstelt, richt je je vooral op je Cirkel van Invloed. Hierdoor wordt je eigen invloed alleen maar groter.

Proactieve mensen richten zich op zaken waar ze echt iets kunnen doen, waardoor hun positieve energie zich steeds verder uitstrekt. Hun cirkel van invloed wordt groter, waardoor hun cirkel van betrokkenheid kleiner wordt. (NOLOC)

Mensen die zich reactief opstellen, richten zich vooral op hun Cirkel van Betrokkenheid. Zij richten zich vooral op zaken waar zij geen invloed op hebben. Zaken als ‘de deadline is onrealistisch’ of ‘mijn dochter is ziek waardoor ik de deadline niet haal’ zijn hier voorbeelden van. Door je in zo’n geval te richten op de Cirkel van Betrokkenheid, creëer je negatieve energie en heb je minder tijd voor de dingen waar ze wél invloed op kunnen uitoefenen. De Cirkel van Invloed wordt zo alleen maar kleiner. Verspilde tijd dus. Tijd en energie die je niet meer in je succes kunt steken! (NOLOC)

Oefening baart kunst

De Cirkel van Invloed kun je toepassen op allerlei situaties, zowel zakelijk als privé. Door zelf verantwoordelijkheid te nemen en regisseur te worden van je succes, zal de Cirkel van Betrokkenheid plaatsmaken voor de Cirkel van Invloed. Hierdoor vergroot je jouw invloed steeds verder. (NOLOC)

In onze oefening kun je oefenen met het omschrijven van jouw huidige uitdagingen en deze plaatsen in de cirkel. Waar bevinden deze problemen zich op dit moment? Wat zegt dit over de mate waarin je nu verantwoordelijkheid neemt en invloed kunt uitoefenen op weg naar succes?

Vergroot je invloed nog verder. Lees meer over de Cirkel van Invloed in het boek ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leiderschap’ van Stephen Covey. (NOLOC)

NOLOC coach

Wil je iets veranderen in je leven, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een leven en werk coach (personal coaching, loopbaan coaching). In een traject leer je jezelf goed kennen, je begrijpt waarom je doet wat je doet, ontdekt je drijfveren en talenten en je kunt (betere) keuzes maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

NOLOC

Meer berichten lezen? Ontdek hier welke luistertype je bent.