Zo besteed je jouw vrije tijd aan wat je écht wilt doen

Heb je nergens tijd voor? Ook niet als je huis onder water staat of iemand je een fortuin betaalt? Vrije tijd hebben we allemaal, maar prioriteiten stellen is een kunst. Dit is hoe timemanagement-expert Laura Vanderkam dat doet. (NOLOC coaching)

loopbaancoach

“What are we?”
“Fat!”
“What do we want?”
“To start our diet exercise!”
“When do we want to start?”
“On Monday!”
“Today is Monday…”
“Next Monday!”

Ook al is-ie al een jaar of vijf oud, deze meme blijft grappig. Ons geliefde uitstelgedrag samengebracht in een stel simpele plaatjes, pijnlijk herkenbaar. (NOLOC coaching)

We doen het niet alleen met zaken die ons vervelend lijken, zoals fitter worden, maar zelfs met leuke bezigheden. Hoe vaak heb je jezelf niet beloofd tijd te maken om meer te lezen of uitgebreid te gaan koken?

Het komt wel, zeggen we tegen onszelf. Zodra x, y of z tot een einde is gekomen, dan heb je weer tijd. In je fantasie breken er zelfs momenten aan dat je je nota bene zult vervelen. Halleluja.

Druk zijn is zogenaamd een keuze, maar er zijn te veel zelfhulpboeken met onrealistische adviezen om dat zomaar aan te kunnen nemen. Aan de andere kant: het kan toch niet oké zijn dat we zo hard werken en nooit toe lijken te komen aan wat we echt willen? Onze ouders mochten dan uitkijken naar hun pensioen, wij zijn toch zeker van de generatie die nú de dag plukt? (NOLOC coaching)

Minuten sprokkelen

De raad van de Amerikaanse timemanagement-expert Laura Vanderkam vormt een verfrissend alternatief. Haar Ted Talk over het terugkrijgen van je vrije tijd is al ruim acht miljoen keer bekeken. Mensen verwachten vaak dat ze allerlei handige tips en trucs heeft om tijd te winnen, begint ze haar verhaal. We denken dat we van allerlei activiteiten hier en daar wat kunnen afsnoepen zodat we dat weer kunnen gebruiken om wat anders te doen, wat we wél graag willen.

Fout, zegt Vanderkam. Je kunt het leven dat je wilt niet kwijt in die paar minuten die je bij elkaar weet te sprokkelen. Ga in plaats daarvan doen wat je echt graag doet, dan volgt de benodigde tijd ervoor vanzelf. (NOLOC coaching)

Als voorbeeld noemt ze een van de vrouwen die ze volgde voor een grootschalig onderzoek, waarvoor ze drukbezette, hardwerkende vrouwen vroeg een week lang bij te houden waar ze hun tijd aan besteedden. Deze vrouw kwam er aan het eind van een werkdag achter dat haar cv kapot was, de hele kelder stond blank. Een kleine ramp. Onmiddellijk ging ze aan het opruimen en redde wat er te redden viel. De volgende dag regelde ze een loodgieter en begeleidde die, en de dag daarna schakelde ze professionele schoonmakers in.

Volgens haar logboek kostte het euvel haar in totaal zeven uur. Vanderkam: “Als je haar aan het begin van de week had gevraagd of ze zeven uur had om te trainen voor een triatlon, of om een stel getalenteerde mensen te begeleiden, dan had ze vast gezegd wat we allemaal meestal zeggen: nee, zie je niet hoe druk ik het heb? Maar toen ze zeven uur nodig had omdat haar kelder ineens onder water stond, vond ze die zeven uur.” (NOLOC coaching)

Prioriteit

Behandel je vrije tijd als een kapotte cv, oppert Vanderkam. Bedenk wat je belangrijk vindt en maak daar een prioriteit van. En stop met zeggen dat je ergens geen tijd voor hebt. “Ik heb geen tijd betekent vaak: het is geen prioriteit. Als je erover nadenkt ligt dat veel dichter bij de waarheid. Ik zeg zelf dat ik geen tijd heb om mijn ramen te lappen, maar als jij me daar 100.000 euro voor zou geven, zou ik meteen aan de slag gaan.”

Een week heeft 168 uur, dus zelfs als je 60 uur werkt en iedere dag twee uur reistijd hebt en netjes iedere nacht acht uur slaapt, houd je nog 42 uur over. Vanderkam: “Als je alleenstaande ouder bent en voor meerdere kinderen zorgt, wordt het niet makkelijk om zomaar naar een poëzieavond te gaan, dat snap ik. Maar stel je eens voor dat je iedere week een paar uur besteedt aan iets wat je stiekem al jarenlang voor je uitschuift?” (NOLOC coaching)

Druk zijn is misschien niet altijd een keuze, maar hoe je je tijd besteedt des te meer.

Stappenplan

Een manier om te bepalen hoe je je tijd wilt indelen, aldus timemanagement-expert Laura Vanderkam, is door te doen alsof we al het eind van het jaar hebben bereikt en een lijstje te maken van alles wat je hebt gedaan waar je blij mee was. Schrijf op welke drie tot vijf zaken dit jaar tot een fantastisch jaar hebben gemaakt in jouw ogen. Dit kun je overigens evengoed op het gebied van werk doen, als je dat wilt. Deze doelen ga je vervolgens opdelen in haalbare stappen. Misschien heb je wel de heimelijke wens je te verdiepen in genealogie en wil je je stamboom uitspitten? Begin dan eens met een afspraak maken met familieleden om te vragen wat zij aan informatie beschikbaar hebben. (bron: Intermediair)(NOLOC coaching)

NOLOC coaching

Op zoek naar een erkende coach? Coachpraktijk Twente is NOLOC erkend. Wil je meer over ons weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Je bent van harte welkom. (NOLOC coaching)

NOLOC coaching

Meer berichten lezen? Lees hier wat de verschillen tussen een depressie en een burn-out zijn.

NOLOC coaching

NOLOC coaching