Gebrek aan motivatie tijdens je werk? Zo blijf je jezelf motiveren
Op maandagochtend de motivatie opbrengen om er weer volle bak tegenaan te gaan, is soms best lastig. Vroeg of laat kan verveling toeslaan. Hoe blijf je gemotiveerd op je werk?
Herinner je je nog hoe het was toen je net je eerste baan had? De gezonde spanning, de gretigheid van eindelijk écht werken, de nieuwsgierigheid naar het reilen en zeilen binnen de organisatie. Dezelfde energie vind je veelal aan het begin van een nieuwe baan: alles voelt spannend en fris. Maar er komt een moment dat ook die baan waar je tijden op hebt zitten azen normaal begint te voelen. Dan zijn er momenten waarop je je misschien wat minder gemotiveerd voelt.
Maar wat betekent dat nu eigenlijk, motivatie? Er zijn veel definities van het woord, maar met betrekking tot de werkvloer en werken is deze het best van toepassing: “datgene dat een individu tot een bepaald gedrag drijft”. Op de werkvloer vertaalt dat zich tot de bereidheid van werknemers om zich in te zetten voor de realisatie van vooropgesteld doelen. (loopbaancoaching voor werk)
Intrinsieke motivatie
De redenen waarom mensen in hun werk gemotiveerd zijn, verschillen. Het beste is wanneer iemand intrinsiek gemotiveerd is. Dit houdt in dat het gedrag om bepaalde doelen te realiseren uit jezelf komt. Je doet iets omdat je dit graag wilt. Je neemt bijvoorbeeld een cursus zakelijk Engels omdat het bedrijf waarvoor je werkt steeds meer Engelssprekende klanten krijgt. Of je werkt hard omdat jij je baan nu eenmaal knetterleuk vindt.
Waardering en betekenisvol werk doen, zijn daarbij enorm van belang. Salaris vormt ook zeker een motivatie, maar dat alleen is niet genoeg voor de lange termijn. Als manager is het dus zaak om collega’s zich gewaardeerd te laten voelen en ze het idee te geven dat ze een waardevolle bijdrage leveren aan het groter geheel, aldus de Amerikaanse psycholoog en auteur Dan Ariely. (loopbaancoaching voor werk)
Daarnaast is het zaak jezelf te blijven motiveren. Jezelf doelen stellen en deze opbreken in behapbare stukken helpt hierbij enorm. Positief denken, het doel dat je wil bereiken visualiseren en jezelf met enige regelmaat een schouderklopje geven dragen ook bij aan zelfmotivatie. Daarbij mag je jezelf ook regelmatig belonen. Dat kan met hele kleine dingen zijn: een vers kopje koffie bijvoorbeeld. Of jezelf trakteren op een lekkere lunch wanneer je een mijlpaal(tje) hebt bereikt.
Extrinsieke motivatie
Een andere vorm van motivatie is de extrinsieke vorm. Extrinsieke motivatie ontstaat vanuit iets of iemand anders. Iemand doet iets omdat het moet of omdat iemand anders het wil. Extrinsiek motiveren gaat vaak gepaard met iemand belonen of straffen. Belonen kan met geld en straffen kan door het uitblijven van die geldelijke beloning. Al wordt tegenwoordig steeds vaker betoogd dat bonussen niet werken.
Het probleem met motivatie die niet uit mensen zelf komt, is dat je werknemers creëert die over het algemeen veel minder betrokken zijn, meer fouten maken, minder productief zijn, minder plezier hebben in het uitoefenen van hun taken en op termijn verveeld en daardoor zelfs gedemotiveerd raken. Dit wil je als werkgever natuurlijk te allen tijde voorkomen. (loopbaancoaching voor werk)
Demotivatie kan overigens meerdere oorzaken hebben. Stress kan ontstaan omdat iemand het werk niet aankan, onzorgvuldigheid dient zich aan omdat er privé van alles aan de hand is, vermoeidheid vanwege psychische problemen. Ook kan het zijn dat de werkomstandigheden suboptimaal tot slecht zijn of er bijvoorbeeld structureel gebrek aan waardering en sfeer is op de afdeling. Allemaal zaken waar een manager een belangrijke rol in heeft. (bron: Intermediair, loopbaancoaching voor werk)
Loopbaancoaching voor werk
Loop je rond met een loopbaanvraag? Of wil je iets veranderen in je leven en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ga dan aan de slag met een loopbaancoach. In een traject leer je jezelf goed kennen en ontdek je waarom je doet zoals je doet, wat je talenten zijn en en waar je energie van krijgt. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend. Meer berichten lezen? Lees hier een bericht over studiekeuze.