Vergroot je invloed met proactief handelen

Stephen Covey is de bedenker en grondlegger van de cirkel van invloed. De cirkel beschrijft hoe je, door proactief te handelen, je invloed kan vergroten. Welke invloed heb je op een bepaalde situatie en hoe ga je ermee om? De cirkel bestaat uit invloed en betrokkenheid. In de cursus time management bestudeer jij op welke wijze je meer grip kunt krijgen op de binnenste cirkel, invloed. Focus vooral op die zaken waar je direct invloed op hebt en richt je energie niet op zaken die volledig buiten je invloedsfeer liggen. Dat is de kern van de boodschap. (Loopbaan coaching Twente)

Loopbaancoach

Wat heb je eraan?

Door de cirkel van invloed toe te passen merk je dat de invloed die je hebt op bepaalde situaties zal groeien. Wanneer je energie de juiste kant op stroomt en je bezig bent om die dingen waarbij je directe invloed aanwezig is te beïnvloeden, word je pro-actiever. (Loopbaan coaching Twente)

Hoe werkt het?

Om de cirkel van invloed toe te passen is een praktijkoefening erg handig. Hieronder wordt in 8 stappen beschreven hoe je meer invloed kunt uitoefenen door de cirkel van invloed optimaal toe te passen.

  • Maak een lijst met zaken waarbij je betrokkenheid voelt. Welke zaken spelen er op dit moment waar jij je druk om maakt, waar je iets mee hebt, die je bezig houden.
  • Maak een lijst met allerlei zaken waarop je direct invloed hebt.
  • Bekijk beide lijsten eens en beslis voor jezelf waar je mee aan de slag wil. Dus wat houdt je bezig en hoe groot is je invloed erop?
  • Wat heb je ervoor over? Wat zijn je eigen randvoorwaarden?
  • Welke beperkende overtuiging moet je zelf loslaten om er iets mee te gaan doen?
  • Maak een helder plan van aanpak om meer invloed uit te oefenen
  • Wie kan je helpen met de uitvoering van het plan
  • Plan acties en ontmoetingen (Loopbaan coaching Twente)

Voorbeeld:

Je werk bevalt je al een hele tijd niet meer. Je hebt een gezin, een hypotheek, verplichtingen. Wat moet je? Wat kun je? Doorgaan in de huidige situatie? Eerlijk aangeven? Ander werk zoeken? Vaak blijf je in rondjes cirkelen en tijdens onze trainingen komt het nog wel eens voor dat iemand, door geen keuze te maken, blijft “hangen” in zijn of haar situatie. Op dat moment kan de cirkel van invloed erg handig zijn. Bespreek je uitdaging met mensen die je vertrouwt. Bepaal samen met bijvoorbeeld je partner wat we ervoor over hebben. Bespreek en beschrijf je angsten om tot inzicht te komen. Maak een helder plan en ga over tot actie! (Loopbaan coaching Twente)

Tips voor het toepassen? Loopbaan coaching Twente

De cirkel van invloed heeft alles te maken met de wijze waarop we communiceren. Vaak zijn we geneigd om onze eigen uitdagingen klein te houden en de keuzes die er gemaakt moeten worden, worden vaak vooruit geschoven. De belangrijkste tip is: Stel je organiseert je eigen begrafenis, hoe wil je dan herinnerd worden? Hoe wil je terugkijken op je leven? En volgens welke waarden heb je dat leven dan geleid? Af en toe stil staan bij gemaakte keuzes en te maken keuzes kan heel verhelderend zijn.

Wil je meer weten over het gedachtengoed van Stephen Covey?
Lees dan de bestseller ‘De 7 eigenschappen van Effectief Leidinggeven’. Altijd op voorraad bij Bol. Loopbaan coaching Twente
Bron: het effectieve werken

Loopbaan coaching Twente

Wil je effectiever werken? Of ben je benieuwd waar je talenten liggen? Wil je aan competenties werken of kom je (nog) niet goed uit de verf bij je werkgever? Start dan met loopbaan coaching. In een traject leer je jezelf goed kennen. Je begrijpt waarom je doet zoals je doet, wat je kwaliteiten en valkuilen zijn en je leert (betere) keuzes te maken. Wil je meer weten? Kijk dan eens rond op onze website of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.

CoachPraktijk Twente is NOLOC erkend.

Loopbaan coaching Twente

Loopbaan coaching Twente

Meer berichten lezen? Lees hier meer over onze workshop netwerken.

Meer berichten lezen? Lees hier meer over onze workshop netwerken.