Advies loopbaan: om het beste uit jezelf te halen

Advies loopbaanMensen en organisaties zijn voortdurend in ontwikkeling. Je ziet je functie, kerntaken of zelfs het hele bedrijf waar je werkt continu veranderen. Daarnaast kent de levensfase waarin je zit zijn specifieke vragen. Om mee te blijven komen op je (toekomstige) werk en om je heen is het van belang om bij te blijven, de ontwikkelingen te volgen. (advies loopbaan)

Uit een onderzoek dat de beroepsvereniging voor loopbaanadviseurs NOLOC liet uitvoeren blijkt dat werkgevers de mogelijkheden van hun werknemers onderschatten. Nog geen derde van de werknemers vindt dat de werkgever het beste uit hen haalt. De mensen die een loopbaanadviseur raadpleegden zijn daar heel tevreden over: 85 procent van alle werknemers is van mening dat hun potentieel en talenten beter benut zouden kunnen worden met een goed loopbaanadvies. En nog eens driekwart geeft aan dat loopbaanadvies de tevredenheid over het werk verhoogt. Verder geeft ruim de helft aan dat goed loopbaan­advies onmisbaar is om goede keuzes te maken in je carrière. Bovendien verwacht men dat het over vijf jaar net zo normaal is om te praten met een loopbaanadviseur als om naar de tandarts te gaan. (advies loopbaan)

Fases

In je loopbaan doorloop je verschillende fase. In al die fases kunnen de inzichten van een goede coach hen verder helpen. De startende twintiger pakt meestal enthousiast van alles aan om maar werkervaring op te doen. Juist dan is het nodig om resultaten te beoordelen en sterke punten te ontdekken en te verbeteren. De jonge dertiger is vaak zelfverzekerd, kan veel dingen tegelijk en stelt zich doelen. Soms schiet de gedrevenheid door en is het een uitdaging om werk en privé in balans te houden. De veertiger is iemand die zicht op mensen heeft ontwikkeld. Er is soms onvrede over de loopbaan. Dat kan zich onder meer uiten in bepaalde vormen van vluchten in het werk of soms zelfs een verslaving om zich staande te houden. Zo rond het vijftigste jaar verdiepen de zingevingsvragen zich. Sommige vijftigers ontwikkelen zich als positieve mentoren. Anderen moeten ervoor waken in cynisme te vervallen.

Advies loopbaan

Vaak is de vraag: Past het werk dat ik nu doe, nog bij de persoon die ik ben? Maar ook: Wie ben ik, wat wil ik (echt), waar vind ik dat en hoe kom ik daar? Loopbaanadvies buigt zich over zogenaamde krachtige keuzes die je als medewerker maakt op grond van motivatie, kwaliteiten en mogelijkheden. De coach zet zich in om blokkades weg te nemen. Het doel is te gaan voor arbeidsvreugde, motivatie en duurzame inzetbaarheid. Nederlanders moeten langer doorwerken sinds de afschaffing van VUT en prepensioen. Ook de hogere AOW-leeftijd stimuleert mensen om zich te buigen over de vraag of ze hun werk wel volhouden. Geeft het wel voldoening voor de lange termijn? Zo nee wat is daar dan voor nodig? Ze kijken hoe ze hun baan interessant kunnen houden of desnoods andere capaciteiten moeten ontwikkelen. Een loopbaancoach helpt bij de bezinning en processen rond deze vragen. Werknemers met ervaringen met een loopbaanadviseur zeggen dat zij de stappen in hun carrière zonder goed advies niet hadden kunnen nemen. (advies loopbaan)

Ben jij ook benieuwd wat een loopbaancoach voor je kan betekenen? Kijk dan eens rond op de website of maak een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Meer lezen? Lees hier over de loopbaan quickscan!

Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn!