Acht tips om je doelen wél te bereiken – loopbaan begeleiding

Loopbaan begeleiding loopbaancoach AlmeloBij succes nastreven gaat het om een doel, wens of droom die je stap voor stap, aan de hand van een plan realiseert. Dit kan gaan om grotere dromen (leidinggevende worden), of minder groots – maar niet minder belangrijk (nee leren zeggen tegen een collega die steeds werk doorschuift, stoppen met uitstelgedrag zodat je op tijd naar huis kunt). Of het nu om grote of kleine doelen gaat, succes is mede afhankelijk van het consequent toepassen van een aantal goede gewoontes. Nicolas Cole heeft in een blog op Inc.com acht belangrijke goede gewoontes van succesvolle mensen op een rij gezet. De kracht van deze gewoontes zit ‘m voornamelijk in de dagelijkse toepassing. Dus ook als je een keer geen zin hebt, moe bent, of het druk hebt. Loopbaan begeleiding helpt je jezelf te leren kennen, keuzes te maken, doelen te creëren én uit te voeren. Maar je kan al veel zelf doen!

8 goede gewoontes

  1. Plan vooruit

Wie zich niet voorbereidt, moet zich voorbereiden op falen. Mensen die succesvol zijn besteden een flinke dosis aan tijdsplanning, nadenken, strategie bepalen, en zich voorbereiden zodat ze er helemaal klaar voor zijn als de betreffende uitdagingen zich aandienen. Denk elke avond en aan het einde van iedere week een tijdje na over wat je al hebt bereikt en wat je volgende stap of doel is. Maak een lijst, bedenk eventueel acties die je zou kunnen nemen, en laat dat ‘sudderen’ tijdens het slapen. Dat geeft je de volgende ochtend al een voorsprong. (loopbaan begeleiding)

  1. Doe eerst het moeilijkste

Veel mensen doen eerst allerlei dingen die geen prioriteit hebben. Maar vaak zijn het juist de nieuwe, nog onbekende bezigheden die de boel in beweging zetten. Dat zijn vaak lastige klussen. Ze vereisen risico nemen, of op een of andere manier vol vertrouwen een grote stap nemen. Succesvolle mensen weten dat. In plaats van de uitdaging te schuwen, dwingen ze zichzelf om de lastige klussen als eerste te doen, vóórdat ze zichzelf de luxe gunnen van de makkelijke taken. (loopbaan begeleiding)

  1. Leer nee zeggen

Als je de dingen op jouw eigen manier wilt doen, ga je af en toe ook mensen tegen de haren in strijken. Niemand vindt het leuk om nee als antwoord te krijgen. Daarom zeggen mensen zo vaak ja tegen allerlei dingen die ze helemaal niet willen. Ze willen andere mensen geen vervelend gevoel geven of ze willen geen boze reactie krijgen. Veel mensen worstelen hiermee. Succesvolle mensen zijn zich zeer bewust hoe ze hun tijd willen besteden. En dan is het nodig om vaker nee te zeggen. Als je je doel, wens of droom nog niet hebt gerealiseerd, besef dan dat elke keer dat je ja zegt tegen iets wat een ánder van je wilt, je eigenlijk nee zegt tegen datgene wat jíj werkelijk wilt. (loopbaan begeleiding)

  1. Investeer in jezelf

Zowel in tijd als in geld
Succesvolle mensen zien tijd en geld als investering. Ze zijn zich ervan bewust hoe ze hun tijd willen besteden en investeren het in hun doelen. En geld zien ze als investering in zichzelf, ze doen cursussen, vergoten hun kennis, doen dingen die ze de moeite waard vinden. (loopbaan begeleiding)

  1. Omring jezelf met andere succesvolle mensen

Als je je omringt met mensen die dezelfde eigenschappen hebben die jij op een dag ook hoopt te hebben, versnelt dat je leerproces. Deze mensen bieden je onmiddellijk toegang tot een manier van denken die je de nodige moeite zou kosten om in je eentje te ontwikkelen. Je ‘verheft’ je tot hun standaard en pusht jezelf om te groeien door imitatie (wat in dit geval iets goeds is). Ga je veel om met negatieve, luie, boze of deprimerende mensen, dan zal dat overigens ook zijn effect op jou hebben. (loopbaan begeleiding)

  1. Bestudeer je vakgebied

Veel mensen denken dat ze carrière kunnen maken door ‘braaf’ op koers te blijven in de organisatie. Zoals je op school begint in een kleutergroep, braaf naar school gaat, na verloop van tijd brugpieper wordt en uiteindelijk afstudeert. Soms lukt het om in een organisatie met een 9-tot-5-mentaliteit door te groeien. Maar doorgaans bepalen deze mensen niet zelf de koers van hun carrière. Het overkomt hen. (loopbaan begeleiding)

Succesvolle mensen scheiden hun werk niet van hun persoonlijke leven. Hun werk is hun passie, en hun passie is hun vak. Ze zijn nieuwsgierig en bestuderen hun vakgebied onophoudelijk omdat het deel uitmaakt van de persoon die ze zijn.

  1. Neem verantwoordelijkheid voor wat je doet

Succesvolle mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun daden en rekenen zich hun eigen tekortkomingen aan. Ze wijzen niet naar anderen en gebruiken geen excuses waarom iets niet is gedaan. Dit is zowel een gewoonte als een ‘mindset‘, maar dan eentje waar je jaren over doet om te cultiveren. Durf jezelf en wat je doet (of juist hebt nagelaten) ter discussie te stellen. Neem verantwoordelijkheid als dingen fout gaan, of niet verlopen zoals jij wilt. Geeft het aan jezelf toe dat jij een bepaalde situatie hebt gecreëerd, en niemand anders. En kijk wat je er vervolgens aan kunt doen. (loopbaan begeleiding)

  1. Geloof in jezelf

Veel mensen willen dat andere mensen eerst in hen geloven voordat ze in zichzelf geloven. Maar dat is een irreële verwachting. Succesvolle mensen geloven ondanks alles in zichzelf, vaak lange tijd voordat ook maar iemand anders in hen gelooft. Dat is een must om te slagen. Het moet eerst vanuit jezelf komen, voordat het vanuit anderen kan komen. En dat vereist de nodige reflectie, zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling. (loopbaan begeleiding)

Loopbaan begeleiding met een coach

Wil je aan de slag met je loopbaan, maar kom je er zelf niet uit? Loopbaan begeleiding helpt je de juiste keuzes te maken. Wil je weten hoe? Maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek vertel ik graag wat de mogelijkheden zijn voor loopbaan begeleiding en coaching.

Bron: gemeente.nu

Meer lezen? Lees hier een bericht over loopbaanadvies!